Rămâi conectat

Economie

Guvernatorul Mugur Isărescu mizează pe reluarea creditării în lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Băncile vor relua în cele din urmă creditarea pentru clienţii din sectorul real pentru că au suficiente lichidităţi, anticipează guvernatorul BNR Mugur Isărescu, deşi bancherii sunt încă reticenţi să se împrumute chiar şi între ei la mai bine de doi ani de la şocul declanşării crizei financiare. „Situaţia de pe piaţa monetară se va îmbunătăţi. Lichiditatea pe care băncile o au în prezent în relativ exces va fi utilizată. Excesul de lichiditate nu apare la nivelul tuturor băncilor şi mai reflectă o altă disfuncţionalitate, că băncile între ele sunt reticente. Acest exces de lichiditate este concentrat la 4-5 bănci. Probabil că au avut rezerve în a extinde excesul lor de lichiditate către băncile care aveau relativ deficit. Credem că acest lucru se va rezolva în timp”, a spus Isărescu în cadrul conferinţei organizate pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Dobânzile pe termen scurt la care băncile se împrumută între ele au coborât la niveluri minime în ultima perioadă datorită excesului de lichiditate. Isărescu apreciază că dobânzile pe piaţa monetară se vor consolida acolo unde trebuie, în jurul dobânzii de politică monetară, setată la 6,25%, eventual puţin mai jos. „Vom îmbunătăţi accesul băncilor la lichiditate, inclusiv prin operaţiuni de refinanţare ale BNR. Suntem deocamdată în poziţia de debitor, aşa cu sume mici, dar pe măsură ce băncile vor relua creditarea, această poziţie se va disipa. „Anul trecut băncile au plasat la BNR în cadrul facilităţii de depozite pe o zi 387,29 miliarde de lei, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 mld. lei.
Tendinţa de scădere a dobânzilor la care băncile se împrumută între ele dă speranţe de ieftinire a împrumuturilor pentru companiile care au credite în lei sau pentru persoanele fizice cu dobânzi legate de rata ROBOR la o lună. Isărescu a amintit că dobânzile la creditele în lei au coborât chiar sub nivelul dinaintea declanşării crizei. „Scăderea dobânzilor a fost mult mai vizibilă la creditele şi depozitele companiilor decât la creditele şi depozitele în lei pentru populaţie. „Guvernatorul a reluat ideea că este de dorit ca reluarea creditării să se facă preponderent în lei, în special pentru populaţie şi pentru împrumutători care nu realizează veniturile în valută. „Noi am mai urmărit să aducem dobânda din economia reală spre dobânda noastră. Aici apar distorsiuni mari. Şi băncile au problemele lor: credite neperformante, probleme în relaţia cu clienţii, multe trebuie să-şi schimbe strategiile. Aş invita băncile comerciale să încerce să explice ce s-a întâmplat şi cum văd lucrurile în perspectivă. Probabil a fost nevoie de o perioadă de normalizare a condiţiilor de pe piaţa monetară, a creditării care nu a fost uşoară nici pentru bănci, nici pentru BNR”. (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț prelungire apel selecție proiecte M6/3A –,,Promovarea asociativității, inovării și transferului de cunoștințe în zona rurală din Microregiunea Țara Secașelor”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț

GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunii de cerere de proiecte LEADER  aferentă măsurii M6/3A –,,Promovarea asociativității, inovării și transferului de cunoștințe în zona rurală din Microregiunea Țara Secașelor

Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M6/3A  – 01/31.10.2023-29.11.2023

Data limită pentru depunerea proiectelor: 15 decembrie 2023;

Depunerea proiectelor se face, in aceleasi conditii prevazute in apelul de selectie,  până la data de 15 decembrie 2023, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00 – 12.00, la Sediul GAL Asociația Țara Secașelor Alba-Sibiu, localitatea Ciugud, str. Simion Bran, nr. 50, comuna Ciugud, judetul Alba.

Date de contact: Pop Dan Doru -Manager, Arsu Marius – responsabil tehnic, tel.0770501021, email: [email protected]

Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați variantele detaliate ale apelurilor, disponibile în format electronic sau tipărit, la sediul GAL sau pe site-ul asociației. Informaţii detaliate privind accesarea și derularea măsurii sunt cuprinse în Ghidul Solicitantului, disponibil la sediul GAL pe suport tiparit si pe site-ul www.tarasecaselor.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare