GUVERN: Deținuții închiși în condiții necorespunzătoare vor primi compensații financiare

Deținuții ar urma să primească compensații financiare dacă nu sunt ținuți în condiții corespunzătoare, potrivit Calendarului de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea unei hotărârii-pilot pronunţată de CEDO la 25 aprilie 2017, adoptat miercuri de Guvern.

Calendarul viează mai multe măsuri, printre care:

  • modificări legislative care urmăresc reducerea populaţiei penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie;
  • investiţii în infrastructura penitenciarelor, care vizează extinderea numărului de locuri de detenţie şi modernizarea celor existente;
  • funcţionarea eficientă a sistemului de probaţiune pentru facilitarea aplicării sancţiunilor şi măsurilor comunitare care să conducă la reducerea populaţiei penitenciare;
  • implementarea programelor şi strategiilor de inserţie a persoanelor provenite din sistemul penitenciar;
  • măsuri de natură legislativă care să asigure un recurs efectiv pentru vătămarea suferită, de natura recursului preventiv şi a recursului compensatoriu în bani;
  • introducerea supravegherii electronice (prin brăţara electronică).

De asemenea, măsurile prevăzute “au şi rolul de a facilita transferul cetăţeni români aflaţi în detenţie în alte state membre ale UE”.  Conform reprezentanților ministerului Justiției, care au inițiat întocmirea Calendarului, în sistemul penitenciar din România sunt peste 23.000 de persoane private de libertate, iar capacitatea de cazare raportată la un spaţiu de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut este de 18.790, astfel că indicele mediu de ocupare este de 121,54%.

Pe rolul CEDO, potrivit datelor MAE, la 30 octombrie 2017, erau aproximativ 8.000 de cereri în care se invoca încălcarea prevederilor art. 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, referitor la interzicerea torturii, sub aspectul condiţiilor materiale de detenţie din penitenciarele româneşti. Pentru aceste persoane, care au inițiat acțiuni pe rolul CEDO, dar și pentru cele care vor deschide o acțiune în primul semestru al acestui an, ministerul justiției va face o analiză pentru schimbarea legii, în vederea acordării unor compensații financiare. Compensația se va realiza după modelul recursului compensatoriu, iar de compensațiile bănești ar urma să beneficieze acei detinuți care nu au beneficiat de reducerea cu 6 zile a pedepselor la fiecare 30 de zile executate în condiții improprii:

“Suma cuvenită unei persoane care a executat pedeapsa în condiții necorespunzătoare (și pentru care nu a obținut în prealabil zile-câștig potrivit art. 551 din Legea nr. 254/2013), va fi obținută prin înmulțirea acestor zile-câștig cu o sumă ce urmează a fi stabilită pentru fiecare zi-câștig”, se mai arată în Calendarul de măsuri.

Ministerul Justiției va implementa aceste măsuri în primul semestru al acestui an.

sursa:legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Eu 19 ianuarie 2018 at 5:35

Pai dati le si casa,masina si femei,ca sa fie ok pt stimabilii

.. 19 ianuarie 2018 at 8:12

Rusine!!! La copii din orfelinate care sunt victime ale sistemului, cine le da compoensatii? In puscarii sunt infractori pentru care chiar si actualele conditii sunt prea bune. Ar trebui sa fie inchisi pe viata la ocna, la munca silnica.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...