Gripa sezonieră versus infecția cu Covid-19. Care sunt diferențele și cum se pot deosebi

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Gripa sezonieră versus infecția cu Covid-19. Care sunt diferențele și cum se pot deosebi

Anul 2020 este atipic, iar o gripă, care până acum nu ridică semne de întrebare, poate să devină cu adevărat îngrijorătoare în condițiile actuale, cu o pandemie desfășurându-se pe fundal, pe întreg globul. Astfel, este doar o problema de timp până o să apară confuzia, până când oamenii o să se sperie, nu o să știe dacă au gripă sau COVID-19.

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș”, din Timișoara, și Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Floreasca”, din București, au explicat pentru Ziare.com cum putem diferenția gripă de COVID-19.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

„Din păcate, nu prea se poate diferenția”, spune Virgil Musta.

Medicul explică că simptomatologia este extrem de similară și că este foarte dificil de diferențiat. În plus, adaugă el, simptomele gripei s-au modificat în ultimii ani, mulți oameni nu mai dezvoltă formă tipică. Totuși, ar există un indiciu.

„Mare parte din simptomatologia care apare în gripă apare și în COVID-19. Dacă vorbim de formele tipice, există mici diferențe, doar că, de cele mai multe ori, pacienții nu prezintă formă tipică, au o simptomatologie variată. Dacă la început se știa foarte clar la gripă, febra, ochi roșii, tușe seacă inițial, care apoi devine productivă, dureri de mușchi și de oase, în ultimul timp au apărut și simptomatologii digestive, predomină și durerea de cap. COVID-19 merge pe aceeași simptomatologie. Un singur lucru nu am întâlnit până acum nici la gripă, nici la alte infecții, pierderea gustului și a mirosului. Dacă se pierd gustul și mirosul, foarte probabil este COVID-19”, explică Virgil Musta.

Pe de altă parte, spune el, doar un test poate face 100% diferența, iar aceste cazuri pot fi prevenite doar prin vaccinul gripal, pe care îl recomandă.

Totuși, măsurile de prevenție adoptate pentru prevenirea răspândirii COVID-19, adică masca și distanțarea socială, ar putea duce la un număr mai scăzut de cazuri de gripă. Medicul oferă drept exemplu Australia:

„În Australia, unde s-au luat aceleași măsuri de prevenire a COVID-19 prin purtarea măștii și prin distanțarea socială, cazurile de gripă, care au cam același mod de transmitere, au scăzut de la 82.000 pe an la 460”, exemplifică Virgil Musta.

Radu Țincu este de aceeași părere, susținând că, din punct de vedere clinic, este foarte dificil de realizat această diferența.

„Există diferențe de la o persoană la altă și când vorbim doar de COVID, unele persoane se prezintă cu febra că prim semn, alte persoane cu durere la nivelul gâtului, altele cu simptomatologie digestivă, în special cele din grupa pediatrică. Va fi foarte greu de realizat această diferențiere, cel mai probabil chiar imposibil de realizat din punct de vedere clinic, adică în momentul în care vom avea în față un pacient care are simptomatologie respiratorie”, spune Radu Țincu.

Medicul spune că opțiunea ar fi implementarea programului de testare pentru pacienții suspecți de gripă, astfel încât să se determine foarte rapid dacă este vorba de virusul gripal sau nu.

„Lucrul cel mai important este implementarea programului de testare pentru pacienții suspecți de gripă, adică programul de testare pentru gripă. Presupune efectuarea unui test rapid, cu rezultat aproape instantaneu, pe loc”, adaugă medicul Radu Țincu.

Sursa: ziare.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419