Rămâi conectat
Gabriel Pleșa - Crăciun Fericit!2

Actualitate

Germania și Luxemburg SAR „la gâtul” Austriei pe tema intrării României în Schengen: Amenință cu blocarea accesului Croației în spațiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Germania și Luxemburg SAR „la gâtul” Austriei pe tema intrării României în Schengen: Amenință cu blocarea accesului Croației în spațiu

Se dau lupte grele la Consiliul JAI după ce Austra și-a anuțat decizia de a bloca accesul României și Bulgariei în Schengen. Un jurnalist acreditat la JAI susține că Germania și Luxemburg amenință Austria cu blocarea accesului Croației în Schengen în cazul în care austriecii vor bloca România și Bulgaria.

”Miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea pentru a conveni asupra accesului Schengen pentru . Acum se despart pentru negocieri separate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am auzit că Germania și Luxemburg amenință că vor bloca accesul Croației dacă vetourile nu sunt ridicate împotriva Bulgariei și României.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ce simbolizează beteala de Crăciun și unde a apărut prima oară. Din ce material era confecționată pe vremuri

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Ce simbolizează beteala de Crăciun și unde a apărut prima oară. Din ce material era confecționată pe vremuri

Pe vremuri, din brazii împodobiți erau nelipsite ornamentele de sticlă și beteala. La toate tonetele, magazinele sau piețele era plin de beteală de diferite modele, culori sau dimensiuni. Însă, acum, se găsește mai greu, pe motiv că tot mai puțini oameni o folosesc pentru decorarea bradului sau a casei. Totuși, încă mai există oameni care păstrează tradiția din copilărie, mai ales că le aduce aminte de Crăciunul de altă dată.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Chiar dacă tot mai puțini folosesc beteala, aceasta este o tradiție de Crăciun care merită adusă înapoi.

Elit - Gustul Desăvârșit
De ce se punea beteala pe bradul de Crăciun

A pune beteală pe bradul de Crăciun este o tradiție care există de mult mai mult decât generația bunicilor noștri, deși a evoluat atât ca material, cât și ca scop. Mulți susțin că a fost introdusă pentru prima dată în Germania la începutul anilor 1600. La acea vreme, beteala era făcută din șuvițe reale de argint care fuseseră tăiate subțiri.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Au fost folosite pentru a reflecta lumina lumânărilor de pe brad – o tradiție pe care, din fericire, am lăsat-o în trecut, pentru că era destul de periculoasă. Dacă beteala din argint sună scump acum, era și atunci. Au fost folosite diferite materiale de-a lungul anilor, înainte de a se alege tipul mult mai economic pe care îl folosim astăzi.

Din ce este făcută beteala?

În timp ce variantele inițiale costau sume uriașe, acum poți cumpăra o pungă de beteală cu doar câțiva lei. Asta pentru că adaptarea modernă face ca beteala să nu mai fie făcută din metale prețioase, ci din PVC sau clorură de polivinil. Este același material folosit la fabricarea țevilor din PVC, dar în formă flexibilă. Este ieftin, ceea ce înseamnă că această tehnică de decorare este o modalitate ușoară de a-ți umple bradul dacă nu ai prea multe ornamente. O puteți găsi în aproape orice culoare, deși argintiul este cea mai bună alegere dacă doriți să imitați aspectul țurțurilor.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi

Ce ar trebui să faci cu beteala după Crăciun?

Din păcate, beteala nu este reciclabilă, deci nici să nu te gândești să arunci beteala la gunoi. Strângeți-o în șuvițe îngrijite și păstrați-o pentru anul viitor. Luați o bucată mică de carton pe care să atârnați beteala, apoi fixați-o cu o panglică sau o sfoară, astfel încât să nu se desprindă. Puneți șuvițele într-o pungă cu fermoar și veți fi gata să readuceți această tradiție pentru mulți ani de acum înainte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Preparatele tradiționale de pe mesele de sărbători ale românilor, în cărțile istorice ale omenirii: Toba, caltaboșul sau sarmalele au rețete vechi de mii de ani

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Preparatele tradiționale de pe mesele de sărbători ale românilor, în cărțile istorice ale omenirii: Toba, caltaboșul sau sarmalele au rețete vechi de mii de ani

Multe din produsele considerate tradiționale românești pe care le servim la masa de Crăciun se fac pe baza unor rețete vechi de mii de ani.

Citește și: Masa de Crăciun: Rețete tradiționale de: maioș, tobă, cârnați, sângerete și slănină fiartă cu usturoi

Toba- originea ei vine din Evul Mediu, e de sorginte europeană, dar e neclar unde anume s-a produs prima oară. Unii spun că în Marea Britanie. O carte de bucate de acolo, datând din 1732 intitulată The Compleat City and Country Cook avea o rețetă de tobă. Deși cartea recomanda toba ca delicatese pentru înalta societatebritanică, toba era o mâncare rustică, făcută de cei care nu își puteau permite cele mai bune bucăți de carne. Americanii îi spun Head Cheese, olandezii hoofdkaas. Se face de obicei din carne de porc, dar există variante din carne de vițel sau oaie.Există foarte multe tipuri de tobă în lume, cu ingrediente care variază foarte mult.

Elit - Gustul Desăvârșit

Caltaboșul (sângeretele) – e menționat pentru prima oară în Odiseea lui Homer, cântul al 18-lea: Pe focul/ Din vatră-aici sunt puse burți de capre / Ce le-am umplut cu sânge și grãsime / Și le pãstrãm de cinã. De asemenea, o rețetă de sângerete mai găsim în Cartea a doua din De Re Coquinaria a lui Apicius („Despre gătit”). Rețeta instruiește bucătarii să ia „gălbenușurile a șase ouă fierte tari, nuci de pin tocate, ceapă, amestecați cu sânge și carne, apoi adăugați piper macinat si umpleți intestinul cu acest amestec”

CITEȘTE ȘI: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Cârnații. Provin de acum 5000 de ani din Sumeria (Irakul de azi). Cârnații au fost creați inițial din două motive: unul, pentru a folosi orice bucată de carne, cât de mică ar fi astfel încât nimic să nu se irosească, și doi, prin adăugarea se sare și prin afumareera o modalitate de a conserva un fel de mâncare”, explică Gary Allen, autorul cărții ”Sausages: A Global History„. Cuvântul „cârnat”, provine din cuvântul latin salsus, care înseamnă „sărat” . Cârnații sunt carne tocată și îndesată în interiorul unei carcase.Carnea poate fi aproape orice proteină animală, de la cangur la crustacee, deși este de obicei de porc și, într-o măsură mai mică, de miel sau de vită.

Salata de beuf. Rețeta originală a fost pentru prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier, un bucătar rus de origine franco-belgiană, proprietar al restaurantului L’Ermitage din Moscova. Decedat la vârsta de 45 de ani, nu i-a dezvăluit niciodată secretele, chiar dacă unul dintre cei doi bucătari care-l ajutau au încercat apoi să recreeze invenția, fără a reuși pe deplin. După 1905 numeroși bucătari din tot estul Europei au inventat rețete asemănătoare, dar înlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine, punând carne de pui sau de vită (în franceză boeuf însemnând „vită”).

Sarmalele. Deși nu e clar unde s-a făcut prima sarma, originile ei pot fi urmărite până acum 2000 de ani, fiind gătite de evreii de atunci. Rețele variază- cea originală evreiască conținând (pe lângă amestecul de carne tocată învelit în foi de varză) și stafide, zahăr brun, lămâie și roșii

Piftie. Cea mai veche rețetă detaliată de piftie se găsește în Le Viandier, o colecție de rețete „haute cuisine” produse în anii 1300. Mai târziu, în secolul al XIX-lea, legendarul bucătar francez Marie-Antoine Carême a perfecționat arta de a face piftie, ducând acest preparat la curtea imperială a lui Napoleon.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Decorațiuni care nu trebuie puse în bradul de Crăciun. Care sunt cele șase ornamente care aduc ghinion sau chiar neplăceri

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Decorațiuni care nu trebuie puse în bradul de Crăciun. Care sunt cele șase ornamente care aduc ghinion sau chiar neplăceri

A venit momentul mult așteptat pentru cei care sărbătoresc Crăciunul, momentul împodobirii bradului. Cu toate acestea, decorarea bradului nu este tot timpul ușoară, de asemenea există și unele decorațiuni care nu trebuie puse în brad.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

De Crăciun, fiecare își demonstrează creativitatea și dă frâu liber imaginației. Multe persoane se lasă purtate de inspirație, pentru a-și împodobi bradul. Cu toate acestea, există câteva decorațiuni pe care ar trebui să le eviți. Motivul? Acestea sunt sinonime cu ghinionul și pot fi periculoase pentru copii și animale de companie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: 24 decembrie, Ajunul Crăciunului: Obiceiuri, tradiții și superstiții pe care creștinii le respectă în această zi

Care sunt cele șase decorațiuni de Crăciun pe care nu ar trebui să le pui în brad?

Obiectele folosite la împodobirea  bradului sunt simbolice. Alegerea lor nu este, așadar, banală. Iată 6 obiecte pe care ar trebui să eviți să le pui pe bradul de Crăciun.

Obiecte din plastic. Din motive de prost gust, nu se recomandă să agăți de cetina bradului decorațiuni viu colorate și strălucitoare, în special din plastic. Obiectele din lemn sau chiar decorațiunile din hârtie sunt mult mai potrivite, așa că nu ezită să le folosești pentru a-ți împodobi bradul de Crăciun.

Prea mult decor roșu. Pe lângă decorațiunile din plastic, nu este nevoie să supraîncarci bradul de Crăciun cu decorațiuni roșii. Optează pentru decorațiuni de diferite forme și culori pentru a da bradului un aspect mai festiv.

Citește și: Mesaje în Ajunul Crăciunului: Felicitări și urări care pot fi trimise în Ajun de Crăciun

Figurine de animale. Mai bine evită să-ți decorezi bradul, folosind figurine de animale. Într-adevăr, acestea i-ar putea speria pe cei mici cărora le este frică de animale.

Obiecte fragile din sticlă. Se recomandă să nu împodobești bradul cu decorațiuni din sticlă, mai ales dacă ai copii sau animale de companie. Astfel de obiecte sunt foarte fragile și se pot sparge cu ușurință. Prin urmare, pot prezenta un risc de rănire.

Obiecte ascuțite. De asemenea, evită să atârni în brad obiecte sau decorațiuni ale căror margini sunt ascuțite. Copii mici se pot răni ușor, cu astfel de decorațiuni.

Citește și: Masa de Crăciun: Rețete tradiționale de: maioș, tobă, cârnați, sângerete și slănină fiartă cu usturoi

Ghirlande vechi. Ghirlandele vechi, cu becuri parțial arse, trebuie aruncate și nu agățate în brad. În plus, din cauza becurilor arse sau a firelor prost izolate, bradul ar putea lua foc.

Cel mai bine este să optezi pentru ghirlandele luminoase, alimentate cu baterii. În așa fel, vei economisi și la factura de electricitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea