Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Generaţia „touch screen”

Publicat

în

Bunicul a fost generaţie de sacrifiu. Şi pe front şi acasă, unde a făcut puşcărie politică pentru că, vezi Doamne, a luptat împotriva ruşilor şi era duşman de clasă al comuniştilor ce abia se înfiripau. Cu toate acestea, vorbea nemţeşte şi ungureşte, iar de scris în limba română, scria fără nicio greşeală. Lui şi generaţiei lui, patria recunoscătoare i-a întors spatele şi l-a uitat. Un frate de-al lui bunicu-meu a făcut altceva: a luptat în munţi, cu arma în mână, aşteptând să vină americanii. A dispărut fără urmă. Nici azi nu i se ştie mormântul, în care l-or fi prăvălit forţele securităţii, după ce l-or fi executat sumar. Nu a avut parte nici măcar de o lumânare la căpătâi. Şi nici măcar de memorie din partea urmaşilor. Toată familia ştia că nu e bine să vorbeşti despre „Bărbosul”, că ăsta a fost duşmanul regimului „democratic”. Tata, săracu’, a făcut parte dintr-o altfel de generaţie de sacrificiu. Aia care a edificat societatea multilateral dezvoltată, generaţia Bumbeşti-Livezeni şi a industrializării. A citit foarte mult în tinereţe, că eram fascinat eu, de câte ştia el, biet muncitor la fabrica de la Cugir. Plus că a fost un om cu mâini de aur, priceput la orice lucru practic de care se apuca. S-a bucurat de puţini ani de pensie, căci viaţa de trudă şi de umilinţe l-a ros ca un cancer. A murit departe de locurile natale şi a muncit până în clipa în care a închis ochii.
Eu am fost generaţia în blugi. Aia revoltată, cu plete, care asculta „Europa liberă”, care citea Dinescu şi Ana Blandiana pe sub mână, care spunea bancuri politice, care stătea şiroind de ploaie la spectacolele Cenaclului „Flacăra”. Apropo, blugii şi pletele (pentru care eram vânaţi pe vremea lui Ceauşescu, ca nişte răufăcători) erau nişte embleme ale dorinţei de libertate. Şi ştiţi cât ne costa pe vremea aceea o pereche de blugi, aduşi pe sub mână de către bişniţari şi vânduţi sub nasul miliţienilor (care-şi luau „dreptul”), în talciocul de la Someşeni – Cluj? 1.000 de lei! Fireşte că bietul tata nu a avut niciodată atâţia bani să-mi dea, dar am muncit o vară întreagă în atelierul lui de acasă (unde făcea bricege, sau „fuşeraie”, ca să mai aibă un ban în plus), iar pentru munca aia şi pentru alte munci pe care le-am prestat (am crăpat în două zile un camion de butuci pentru lemne de foc), propriul meu tată m-a recompensat cu… banii de blugi. Dar ce mândru am fost. Tot eu şi generaţia mea am făcut revoluţia. Sau cel puţin aşa ne-am închipuit când ne-am revoltat în 1989, fără să ştim ce se ascundea în spatele acestei manifestări. Într-un fel, şi eu am fost tot o generaţie de sacrificiu. Şi aşa am şi rămas. Am citit şi eu cât am cuprins, că aşa am ajuns jurnalist.  Apoi, după „loviluţie”, au venit la putere comuniştii din linia a doua, adică taman ăia pe care am fi vrut noi cel mai mult să-i alungăm şi să-i îndepărtăm de la putere. Din păcate, legea lustraţiei a fost doar un vis… Aşadar, „comuniştii cu faţă umană” s-au înfipt la putere şi s-au consolidat, s-au vopsit în toate culorile partidelor democratice, iar eu şi generaţia mea ne-am sacrificat în continuare ca să le asigurăm prosperitatea. Lor şi progeniturilor lor. Fiul meu face parte din generaţia „decreţeilor” (din perioada în care era interzis avortul), o generaţie „cu cheia de gât”, care locuia mai mult prin faţa blocului, decât în casă. El continuă sacrificiul meu, muncind pe un salariu de mizerie, ca să umfle conturile aceloraşi comunişti şi ale copiilor lor, împotriva cărora am luptat şi eu, şi tata (în felul lui) şi bunicul.
Acum e la putere generaţia „touch screen”. Adică generaţia progeniturilor comuniste, a copiilor şi a nepoţilor lor, care au primit de-a gata totul. Inclusiv jucăriile astea tehnice. Ăştia s-au născut direct în puf, ca şi părinţii lor. Nu au sacrificat niciodată nimic. În loc de şcoală îşi fac veacul prin cluburi şi prin baruri (deşi sunt minori), iar dacă i-ai decuplat de la telefoanele lor ultimul răgnet, şi de la laptop, nu mai au habar de nimic. Dacă îi întrebi despre Nichita Stănescu, vor şti despre el ceea ce au aflat de pe „google”, adică exact câtă vodcă bea poetul pe zi. Dar nimic despre poezia lui, despre suferinţa lui, despre marginalizarea lui… Ei bine, ceea ce mă înspăimântă e următorul lucru: generaţia asta care trăieşte din „atingerea unui ecran”, nu cred că va atinge vreodată nivelul de conştiinţă, valoare şi moralitate care li se cere celor ce sunt conştienţi că au o responsabilitate faţă de ţara în care trăiesc. Iar ei, din păcate, sunt cei ce vor moşteni ţara. Părinţii lor au furat-o şi au adus-o la ruină, iar ei vor face la fel. Şi dacă nu se vor pricepe să-şi satisfacă lăcomia furând, tot vor face pulbere ţara. Din prostia lor antrenată… „taci scrin”!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare