Gazele naturale se ieftinesc de la 1 iulie. Ministrul Economiei: Liberalizarea va duce la o scădere de 10-15%

Prin programul „Gas Program Release”, Ministrul Economiei, spune că două legi importante au fost puse de acord, fapt ce duce la scăderea prețului la gazele naturale, începând cu 1 iulie. Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern, spune că este vorba despre legea Energiei Electrice și Gazelor Naturale și Legea Offshore.

Virgil Popescu a declarat că, începând cu 1 iulie, România are din nou piață liberă de gaze naturale. „ANRE a pus la punct un program de vânzare pe piața centralizată a gazelor de către cei doi mari producători, numit Gas Program Release. Prin acest program o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producția totală a celor doi producători, din care se scade consumul tehnologic și consumul propriu, va fi ofertată la un preț aliniat la prețul european, la prețul de referință al Bursei de la Viena, de acolo pleacă licitația”, a declarat ministrul Economiei.

ELIT

„Practic au fost deja tranzacționări făcute la un preț de 30 de lei, 40 de lei, 50 de lei. 50 de lei în plină iarnă. Un preț care este cu cel puțin 30% mai mic decât prețul reglementat din acest moment. Prin această modificare la Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, practic noi astăzi am ridicat și ultimele bariere în calea liberalizării. Prima barieră ridicată din fața liberalizării este, practic, o barieră administrativă”, a explicat Virgil Popescu.

Liber la vândut gaze în orice colț al țării

Mihail David - 2020

Ministrul a precizat că, până acum, un furnizor de gaze naturale nu putea să vândă gaze decât acolo unde avea, pe o rază de 50 de kilometri, un punct fizic, un magazin de vânzarea a gazelor naturale. „În condițiile în care am văzut, în plină pandemie, că este vorba de comunicare online, practic să împiedicăm un furnizor de gaze din sudul țării să vândă în nordul țării doar dacă acolo are un punct de lucru era o barieră administrativă de nepermis. Astăzi am modificat acest lucru, și furnizorii pot vinde oriunde în țară dacă au un punct virtual de informare a clienților”, a explicat ministrul.

Virgil Popescu a ținut însă să precizeze că „obligatoriu, în acest punct virtual, trebuie să poată primi reclamații, sesizări și, de asemenea, trebuie să facă informare cu privire la prețul mediu de achiziție al gazelor naturale pentru fiecare categorie de client în parte, atât pentru clientul casnic, cât și pentru clientul industrial”, precizând că „practic, transparentizăm complet atât procesul de achiziție, cât și procesul de vânzare al gazelor natural”.

Când se va vedea în facturi scăderea prețului la gaze

A doua barieră ridicată constă în înlocuirea fostului program de vânzare obligatorie a 50% din producție pe o bursă centralizată cu Gas Program Release. „Este tot o vânzare, dar este o vânzare competitivă la un preț de referință european. Legăm piața românească de piața europeană și îi obligăm pe producători să aibă o vânzare de 40% din producție pe piața centralizată prin acest Gas Program Release”, potrivit ministrului Economiei.

Virgil Popescu a ținut să sublinieze că furnizorii, deasemenea, trebuie să cumpere pentru clienții casnici cu minimizarea costurilor, transparent, din această piață liberă, din acest Gas Program Release, cantitatea de gaze pe care trebuie să o oferteze clienților casnici.

„Ultima barieră în calea liberalizării gazelor naturale este că, începând cu anul gazier 2021, piața reglementată de înmagazinare a gazelor nu va mai exista. Va fi, practic, o piață liberă. Sunt convins că această liberalizare va duce la scăderea prețurilor cu un procent între 10 și 15% și mă aștept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, sau cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă și în facturile cetățenilor”.

O ultimă modificare a fost făcută pentru a pune în acord Legea Offshore, cea de extracție a gazelor din Marea Neagră, acolo unde exista obligativitatea vânzării a 50% din producție pe piețele centralizate, cu Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale. Obligativitatea va fi aceeași: cei care extrag gazele din Marea Neagră să comercializeze tot un procent de 40% din gaze pe piața centralizată, dar prin acest Gas Program Release.

„În acest fel, Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, cât și Legea Offshore sunt puse în acord și așteptăm cu încrederea scăderea prețului la gazele naturale, începând cu 1 iulie”, a declarat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Sursa: evz.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...