Gata cu selfie-urile la volan! AMENZI pentru cei care sunt prinși cu telefonul în mână în timpul conducerii pe drumurile publice

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, va fi modificată de Guvern în următoarea ședință, cea de luni. Noile prevederi care vor fi introduse se referă la sancțiunile ce se vor aplica celor care folosesc în mod inadecvat telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, cât timp se află la volan, în timpul mersului.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

De asemenea, se reglementează sancţiunea „cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei ‘ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Totodată, se introduce „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”.

Proiectul de act normativ propune şi „un mecanism mai aspru de sancţionare, raportat la pericolul social al faptei, în situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”.

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419