Rămâi conectat

Curier Județean

Gastronomia Evului Mediu din Transilvania abordată în cadrul unor expoziţii interactive de către reprezentanții Muzeului Municipal Ioan Raica din Sebeş

Publicat

în

Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală este proiectul cultural câştigat de Muzeul Municipal Ioan Raica prin Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeş, în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an. Valoarea totală a finanţării proiectului este 57.500 lei din care 50.000 finanţare de la AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului. Parteneri în cadrul proiectului sunt: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei, cu sediul în Sibiu.

Tema proiectului este una sui-generis, deoarece gastronomia medievală din Transilvania nu a mai fost abordată din acest punct de vedere, în vederea promovării în rândul tradiţiilor culturale şi culinare specifice unei regiuni.

Însăşi perspectiva din care abordăm proiectul, este una inovatoare şi originală. Să oferi publicului vizitator posibilitatea de a se transpune în lumea medievală prin participarea efectivă în procesul de reconstituire istorică şi culinară e ca o „poartă” de trecere în trecut pentru a surprinde şi, de ce nu, pentru a experimenta efectiv viaţa cotidiană a evului mediu transilvănean. Vizitatorii vor avea ocazia sa pătrundă într-o atmosfera veridică medievală, să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete specifice epocii, experimentând astfel un „strop de gust” din Evul Mediu, dar si participând într-un mod interactiv la această reconstituire. Ei vor deveni astfel din vizitatori, protagonişti în aceasta reconstituire. Considerăm că gastronomia medievală din Transilvania merită să fie investigată/cercetată şi promovată alături de celelalte forme de manifestare a patrimoniului cultural specific României. Abordarea unei astfel de teme era necesară, dar şi binevenită, într-o perioadă în care turismul cultural şi istoric, a început să capete o tot mai mare amploare si tot mai mare căutare la Sebeş şi Alba Iulia, oraşe cu evoluţie urbană spectaculoasă în perioada Evului Mediu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul cultural se va derula în perioada 5 iunie -15 noiembrie 2017 şi va include două expoziţii interactive adresate publicului din cele două oraşe. În Sebeş pe data de 1 septembrie 2017 la sediul Muzeului Municipal Ioan Raica şi în Alba Iulia pe data 1 octombrie 2017 la Universitatea „1 Decembrie 1918”.

Echipa de proiect este formată din specialiști, arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”- coordonator al proiectului, muzeografii, drd Radu Totoianu şi dr. Călin Anghel (Muzeul Municipal Ioan Raica,), lect.univ.dr. Cosmin Popa Gorjanu, istoric, drd. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect.univ.dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog, (Universitatea”1 Decembrie 1918), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

DSVSA Alba: Măsuri care trebuie respectate de către crescătorii și deținătorii de animale în perioadele cu temperaturi caniculare

Publicat

în

DSVSA Alba: Măsuri care trebuie respectate de către crescătorii și deținătorii de animale în perioadele cu temperaturi caniculare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba transmite crescătorilor și deținătorilor de animale o serie de măsuri care trebuie respectate în perioadele cu temperaturi ridicate. Cel mai mare risc pentru animale, pe timp de caniculă, este lipsa apei, care duce la deshidratare şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează, prezintă risc mare de deshidratare. Fermierii trebuie să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic asociat perioadei de vară. O atenție deosebită trebuie acordată inclusiv transporturilor de animale care trebuie realizate pe timpul nopții sau la primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

Prevederi aplicabile fermierilor

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

Elit - Gustul Desăvârșit

– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;
– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);
– verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
– verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;
– în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;
– la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;
– în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;
– dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Prevederi aplicabile administraţiilor locale

– administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate;
– consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere;
– să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

Prevederi aplicabile deţinătorilor de animale de companie

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Prevederi aplicabile deţinătorilor de cai

Ca şi în cazul animalelor de crescătorie, caii şi poneii, ţinuţi afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă şi hrană.

Prevederi aplicabile transportatorilor de animale

– Sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile;
– Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei;
– Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;
– Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp;
– La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică;
– În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi;

Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temeperatura să fie cuprinsă între 5°-30°. De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent.

Sursa de apă potabilă

În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică:

SPECIE / Cantitate de apă recomandată
– vaci – lapte / 38 – 52 litri
– bovine / 38 litri
– cabaline / 20 – 45 litri
– porcine / 4 – 11,5 litri
– ovine / 6 litri
– păsări – curte / 0,5litri

Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr recidivist din Blaj, reținut de polițiști pentru furt: Ce ar fi încercat să ia dintr-un magazin

Publicat

în

Tânăr recidivist din Blaj, reținut de polițiști pentru furt: Ce ar fi încercat să ia dintr-un magazin

Un tânăr din Blaj a fost reținut pentru tentativă de furt. Ar fi încercat să sustragă bunuri dintr-un spațiu comercial. Nu ar fi la prima faptă de acest fel.

La data de 28 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 22 de ani, din Blaj, care este cercetat pentru tentativă de furt.

În noaptea de 27/28 iunie 2022, acesta ar fi încercat să pătrundă, prin efracție, într-un spațiu comercial situat în zona unui parc din municipiul Blaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tânărul nu este la prima tentativă de furt, în vara anului trecut acesta ar fi încercat să sustragă bani și bunuri dintr-o biserică.

În cursul zilei de azi, 29 iunie, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| A fost eliberat primul „număr verde” în județul Alba: Ce reprezintă acesta

Publicat

în

FOTO| A fost eliberat primul „număr verde” în județul Alba: Ce reprezintă acesta

Numărul de înmatriculare de culoare verde a fost eliberat de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Alba. Acesta a fost ales special, întrucât exprimă puterea bateriei vehiculului pur electric pe care va fi atașat.

Începând cu data de 27 iunie, vehiculele cu zero emisii de CO2, înmatriculate în România, pot beneficia de numere de înmatriculare de culoare verde.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, adică sunt vehicule pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen, plăcile cu numere de înmatriculare pot fi preschimbate, la cererea proprietarului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare