Rămâi conectat

Actualitate

Galeria Cătălina-Monuleşti, atracţia preferată a turiştilor din centrul istoric al Roşiei Montane

Publicat

în

Peste 2.500 de persoane au participat în această vară la tururile ghidate organizate de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) pentru a prezenta principalele obiective şi investiţii pe care compania mineră le-a realizat în Roşia Montană, judeţul Alba.

Vizitatorii au fost deosebit de interesaţi de galeria Cătălina-Monuleşti, pe care o consideră un potenţial brand turistic pentru întreaga zonă a Apusenilor. Astfel, în a doua jumătate a lunii august, galeria a fost vizitată de aproximativ 900 de persoane, dintre care 30% doar cu ocazia Zilei Minerului.

Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare minieră din toate epocile istorice, dar până de curând, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, ea a fost surpată pe toată lungimea, astfel încât accesul vizitatorilor nu era posibil. Această stare de fapt s-a schimbat radical prin iniţiativa RMGC de a susţine financiar cercetarea arheologică a acestui sector minier de la Roşia Montană. În prezent, o parte a reţelei Cătălina-Monuleşti este accesibilă publicului larg, iar cercetările arheologice miniere sunt în continuă desfăşurare, sub coordonarea ştiinţifică a cercetătorilor francezi şi români.

Elit - Gustul Desăvârșit

În stadiul actual al lucrărilor, reţeaua minieră romană Cătălina-Monuleşti se dezvoltă pe 20 m înălţime, însumând 5 etaje, şi are o lungime cumulată de peste 300 m. Conform specialiştilor, cercetările indică într-un mod cât se poate de evident că reţeaua minieră romană însumează mult mai multe lucrări miniere, însă adevărata anvergură a acestora se va putea determina doar continuând investiţia în programul de cercetări arheologice.

Demararea proiectului minier va permite continuarea lucrărilor de cercetare începute în subteran, în reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti. Experţii ne-au indicat câteva zone semnificative de galerii romane pe care noi le vom transforma în obiective turistice, pe care le vom amenaja înspre vizitare pentru publicul larg şi pe care le vom transforma într-un muzeu modern al mineritului, astfel încât oamenii, când vin la Roşia Montană, să poată să viziteze aceste galerii. Ne bucură interesul crescut şi aprecierile vizitatorilor faţă de investiţiile pe care le-am realizat deja în restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural de aici”, a declarat Adrian Gligor, Vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă, RMGC.

Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului ”Alburnus Maior” (Roşia Montană). Acestea reprezintă primele acte juridice de la noi din ţară, echivalentul roman al unor contracte de muncă.

În viitor, odată cu cercetarea şi reabilitarea ei completă, reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti va fi integrată in situ ca obiectiv al viitorul Muzeu al Mineritului ce va fi amenajat la Roşia Montană de către RMGC.

*Prima cercetare sistematică a patrimoniului cultural al Roşiei Montane

În premieră pentru România, în contextul planurilor de dezvoltare a unei mine moderne propuse de RMGC, la Roşia Montană au fost cercetaţi şapte kilometri de galerii romane (însumând fragmente discontinue), dintr-un total de peste 140 de kilometri de galerii datând din toate epocile istorice.

Lucrările s-au desfăşurat în cadrul programului naţional de cercetare ”Alburnus Maior” (perioada 2001-2006), coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi finanţat de RMGC cu 11 milioane de dolari, conform prevederilor legale. În toţi aceşti ani, cercetările de teren au fost realizate de o echipă franco-română specializată în arheologie minieră, sub conducerea Dr. Beatrice Cauuet de la Universitatatea Toulouse le Mirail, Franţa.

Începând cu anul 2002, RMGC a pus la dispoziţie toate mijloacele necesare, atât forţă de muncă (mineri), cât şi logistică (materiale diverse), pentru a se redeschide galeria modernă Cătălina-Monuleşti, care, în conformitate cu documente miniere din secolul al XIX-lea, intersecta lucrări miniere romane. În 2003, au fost interceptate primele galerii antice situate în extremitatea estică a reţelei miniere moderne.

Din anul 2011, compania RMGC susţine cu personal şi cu mijloace financiare şi logistice cercetările arheologice desfăşurate în această reţea antică în cadrul unui parteneriat stiinţific Franţa (Toulouse) – România (Bucureşti – Cluj).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Publicat

în

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.

CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.

Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.

CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.

Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”

sursa: forbes.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare