Rămâi conectat

Actualitate

Galeria Cătălina-Monuleşti, atracţia preferată a turiştilor din centrul istoric al Roşiei Montane

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 2.500 de persoane au participat în această vară la tururile ghidate organizate de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) pentru a prezenta principalele obiective şi investiţii pe care compania mineră le-a realizat în Roşia Montană, judeţul Alba.

Vizitatorii au fost deosebit de interesaţi de galeria Cătălina-Monuleşti, pe care o consideră un potenţial brand turistic pentru întreaga zonă a Apusenilor. Astfel, în a doua jumătate a lunii august, galeria a fost vizitată de aproximativ 900 de persoane, dintre care 30% doar cu ocazia Zilei Minerului.

Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare minieră din toate epocile istorice, dar până de curând, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, ea a fost surpată pe toată lungimea, astfel încât accesul vizitatorilor nu era posibil. Această stare de fapt s-a schimbat radical prin iniţiativa RMGC de a susţine financiar cercetarea arheologică a acestui sector minier de la Roşia Montană. În prezent, o parte a reţelei Cătălina-Monuleşti este accesibilă publicului larg, iar cercetările arheologice miniere sunt în continuă desfăşurare, sub coordonarea ştiinţifică a cercetătorilor francezi şi români.

În stadiul actual al lucrărilor, reţeaua minieră romană Cătălina-Monuleşti se dezvoltă pe 20 m înălţime, însumând 5 etaje, şi are o lungime cumulată de peste 300 m. Conform specialiştilor, cercetările indică într-un mod cât se poate de evident că reţeaua minieră romană însumează mult mai multe lucrări miniere, însă adevărata anvergură a acestora se va putea determina doar continuând investiţia în programul de cercetări arheologice.

Demararea proiectului minier va permite continuarea lucrărilor de cercetare începute în subteran, în reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti. Experţii ne-au indicat câteva zone semnificative de galerii romane pe care noi le vom transforma în obiective turistice, pe care le vom amenaja înspre vizitare pentru publicul larg şi pe care le vom transforma într-un muzeu modern al mineritului, astfel încât oamenii, când vin la Roşia Montană, să poată să viziteze aceste galerii. Ne bucură interesul crescut şi aprecierile vizitatorilor faţă de investiţiile pe care le-am realizat deja în restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural de aici”, a declarat Adrian Gligor, Vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă, RMGC.

Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului ”Alburnus Maior” (Roşia Montană). Acestea reprezintă primele acte juridice de la noi din ţară, echivalentul roman al unor contracte de muncă.

În viitor, odată cu cercetarea şi reabilitarea ei completă, reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti va fi integrată in situ ca obiectiv al viitorul Muzeu al Mineritului ce va fi amenajat la Roşia Montană de către RMGC.

*Prima cercetare sistematică a patrimoniului cultural al Roşiei Montane

În premieră pentru România, în contextul planurilor de dezvoltare a unei mine moderne propuse de RMGC, la Roşia Montană au fost cercetaţi şapte kilometri de galerii romane (însumând fragmente discontinue), dintr-un total de peste 140 de kilometri de galerii datând din toate epocile istorice.

Lucrările s-au desfăşurat în cadrul programului naţional de cercetare ”Alburnus Maior” (perioada 2001-2006), coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi finanţat de RMGC cu 11 milioane de dolari, conform prevederilor legale. În toţi aceşti ani, cercetările de teren au fost realizate de o echipă franco-română specializată în arheologie minieră, sub conducerea Dr. Beatrice Cauuet de la Universitatatea Toulouse le Mirail, Franţa.

Începând cu anul 2002, RMGC a pus la dispoziţie toate mijloacele necesare, atât forţă de muncă (mineri), cât şi logistică (materiale diverse), pentru a se redeschide galeria modernă Cătălina-Monuleşti, care, în conformitate cu documente miniere din secolul al XIX-lea, intersecta lucrări miniere romane. În 2003, au fost interceptate primele galerii antice situate în extremitatea estică a reţelei miniere moderne.

Din anul 2011, compania RMGC susţine cu personal şi cu mijloace financiare şi logistice cercetările arheologice desfăşurate în această reţea antică în cadrul unui parteneriat stiinţific Franţa (Toulouse) – România (Bucureşti – Cluj).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că această perioadă în care avem ploi, ninsori la munte și vreme rece în general va mai dura cel puțin până săptămâna viitoare, ulterior urmând a înregistra o creștere a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea