Rămâi conectat

Curier Județean

Furcă de tors cu aripi, provenită din comuna Șugag, exponatul lunii martie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Exponatul lunii martie 2023 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este o furcă de tors cu aripi, provenită din comuna Şugag. În întreaga Mărginime a Sebeşului se întâlnesc doar două tipuri de furci de tors: cu aripi sau cu coarne, specifice, de altfel, întregii zone a Mărginimii din sudul Transilvaniei.

Furca aleasă ca exponat al lunii martie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a intrat în colecţia muzeului în anul 1966, fiind cumpărată de la meşterul popular Nicolae Cernat din Şugag, care deţinea o colecţie de obiecte ciobăneşti.

Elit - Gustul Desăvârșit

Realizată din lemn de paltin, are 110 cm şi este decorată pe tijă şi pe aripi. Decorul tijei este împărțit în 11 registre succesive ornamentate cu motive specifice decorului în lemn, „dinţi de lup”, incizii simple, meandre, motive vegetale şi rozete solare.

Partea superioară se termină cu un registru sub forma unei spirale excizate care înconjoară tija. Această parte corespunde zonei destinate caierului de lână care urmează a fi tors. În zona mediană a tijei sunt dispuse aripile, cu dimensiunea de 11×10 cm, ornamentate prin traforare, motivele realizate fiind rozete solare în diferite variante sau motive cioplite, „dinţi de lup” şi motivul spicului de grâu.

Pe tijă, în zona în care sunt ataşate aripile, este prezent următorul text: „A.N. 1949 A.P.”. Textul redă iniţialele celui care a cioplit furca (A.N.), anul realizării ei (1949) şi iniţialele celei pentru care s-a confecţionat furca (A.P.).

Considerate de specialiştii în etnologie şi artă populară drept categoria cea mai însemnată a obiectelor de artă pastorală, furcile de tors erau executate în perioada văratului la munte, în timp ce păşteau numeroasele turme de oi prezente în Mărginimea Sebeşului.

Motivaţia executării unui astfel de obiect era întotdeauna afectivă, furca de tors fiind, de cele mai multe ori, destinată iubitei. Lucrată cu migală şi dragoste de-a lungul verii, furca era dăruită toamna, la coborâtul oilor, fetei iubite, care, după cum relata profesorul Gheorghe Pavelescu, „o împodobea cu coacăze şi jneapăn, purtându-o ca pe un trofeu”.

Fiecare fecior, când era cioban, confecţiona cel puţin o furcă de tors pentru „drăguţa” lui. Lucrând la un astfel de obiect, vremea se scurgea mai repede şi era alungat „urâtul” (plictiseala), iar dorul de persoana iubită primea o formă fizică, transpusă în lemn de paltin, pe care cu răbdare şi meşteşug îl transforma într-o veritabilă dantelărie.

Cei mai îndemânatici, confecţionau chiar mai multe furci, nu numai pentru iubită, ci şi pentru surori, rude sau pentru a le vinde.

Tot profesorul Pavelescu aminteşte de un cioban din Bârsana, cătun al Şugagului, care a confecţionat nu mai puţin de 10 astfel de furci. Pe unele le-a dat unor fete din sat, celelalte schimbând-le pentru vin în satul Reci, deoarece – mărturiseşte ciobanul – fetele din zona colinară le cumpărau bucuroase, chiar dacă nu torceau cu ele, pentru că erau frumoase.

Pentru confecţionare, trunchiul de paltin era crăpat cu securea în patru apoi, cu ajutorul briceagului, era cioplită furca.

Decorul „încrâştit” era realizat cu o unealtă numită „penţăluş”, confecţionată din lama unei coase. Penţăluşul trebuia ascuţit atât de bine „încât să ţi se pară că nici nu atingi cu el lemnul”.

Pentru confecţionarea furcilor se mai foloseau dăltiţe special realizate din oţel de „chilă” (pilă), cu acestea realizându-se scobiturile de la aripile furcii, şi un firez îngust şi subţire, cu ajutorul căruia se executau elementele traforate ale decorului.

La urmă totul era finisat cu „glaspapir” (şmirghel), unele incizii erau colorate folosindu-se cărbune din vatră pentru negru sau culorile cu care se „buiau” (vopseau ca însemn de proprietate) oile, pentru verde şi roşu. La final, furca era unsă bine cu seu de oaie nefiert şi ţinută lăngă foc pentru a pătrunde în lemn.

Deşi astăzi niciun tânăr cioban nu îşi mai transpune în lemn de paltin dorul şi sentimentele pentru iubita rămasă în sat şi nici aceasta nu mai toarce cu gândul la el, prezenţa unor astfel de obiecte-simbol în muzee sau colecţii de artă populară ne vorbesc despre o societate în care obiceiurile premaritale erau cu totul altele, în care spiritul practic era armonios împletit cu sentimentele, având şi un simţ estetic deosebit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

30 martie – 2 aprilie 2023: Zilele cărții pentru copii și tineret la Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș: Ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii și vizionări de filme

Ziarul Unirea

Publicat

în

30 martie – 2 aprilie 2023: Zilele cărții pentru copii și tineret la Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș: Ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii și vizionări de filme

Celebrată încă din anul 1967 în întreaga lume, data de 2 aprilie a fost declarată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret și se identifică cu aniversarea celui mai îndrăgit autor de basme: scriitorul danez Hans Christian Andersen (2 aprilie 1805 – 4 august 1875).

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu acest prilej, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș au plăcerea de a organiza, în perioada 30 martie – 2 aprilie, o nouă ediție a Zilelor cărții pentru copii și tineret.

Evenimentul nostru omagiază atât cărțile, cât și pe cei care le-au dat viață. Alături de cei mai mici cititori ne propunem să intrăm în această lume captivantă și fascinantă, unde se întâlnesc magia, emoția și visul, să ne împrietenim cu cititul și să întărim legătura dintre copil și carte, prin ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii, cu o bogată ofertă de noutăți editoriale și vizionări de filme inspirate din minunatele basme clasice scrise de Hans Christian Andersen.

Așteptăm, cu mult drag, copiii la bibliotecă pentru a se bucura de poveștile copilăriei lor, adevărate comori antiplictiseală!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată: Investiție de peste 8 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată printr-o investiție de peste 8 milioane de lei. APM Alba a dat undă verde pentru realizarea proiectului.

În localitatea Lunca din comuna Valea Lungă, în luna martie 2021, în urma unor ploi abundente, pe malul stâng al văii nenominalizate afluent de ordin I a vai Lodromanului, din satul Lunca, s-au produs alunecări de teren care au afectat malul și parțial partea carosabilă a unei străzi nenominalizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În această zonă, valea este largă, iar malurile au înălțimi de până la 15 m și înclinări de până la 35 grade. Pe maluri este vegetație din arbuști și arbori. Alunecarea a dislocat o parte din această vegetație. Pe malul drept nu s-au produs alunecări, dar a fost identificată o zonă de cca 20m lungime cu crăpături longitudinale în asfalt, pe banda dinspre pârâu, ceea ce indică o cedare a malului.

În perioada 02.06.2022 – 08.06.2022 alunecările s-au reactivat. În zona reactivată au apărut crăpături și deplasări de pământ, iar taluzul drumului vicinal este afectat pe mai multe sectoare.

Pentru remedierea drumurilor afectate de alunecare și punerea în siguranță a amplasamentului se propun următoarele lucrări:

– Realizarea în zona alunecată situată în albia văii nenominalizată unei umpluturi de pământ cu înălțimea de până la 15 m, pentru a stabiliza ambele maluri ale văii nenominalizate
– Pentru asigurarea scurgerii apei din valea nenominalizată se propune tubarea văii pe lungimea de 121 m
– Refacerea străzii afectate pe lungimea de 108m
– Corectarea profilului longitudinal al drumului vicinal de acces în câmp pe zona alunecată
– Modernizarea unui drum vicinal de acces în câmp, drum parțial pietruit.

Amplasamentul lucrării este în localitatea Lunca, comuna Valea Lungă, din județul Alba. Se propun lucrări pe strada din localitatea Lunca, pe o vale nenominalizată și drum vicinal de acces în pădure și pășune.

Având în vedere caracterul de calamitate și urgență al acestor fenomene de instabilitate al taluzelor care au afectat strada și drumul, autoritățile locale și cele județene au întreprins demersuri care atestă caracterul de urgență al lucrărilor.

Valoarea investiției este de 8,364,086.89 lei inclusiv TVA, din care 7,357,349.24 lei lucrări de C+M.

Durata de execuție se estimează a fi de 5 luni calendaristice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă mâine, 30 martie 2023, în judeţul Alba, la Centrul Comunitar Social Cugir (str. Gh. Asachi, nr. 11), începând cu ora 10.00.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare