Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Frank Timiş, iniţiatorul proiectului de la Roşia Montană, s-a îmbogăţit în doar câţiva ani cu încă 500 de milioane de dolari!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce în urmă cu câţiva ani a abandonat proiectul aurifer de la Roşia Montană al cărui iniţiator principal a fost, o vreme nu s-a mai auzit mai nimic despre controversatul magnat de origine română Frank Timiş, actualmente cetăţean britanic. Ei bine, zilele trecute Financial Times a relatat despre cea mai recentă tranzacţie efectuată de Frank Timiş, „controversatul investitor” în resurse minerale. Shandong Iron & Steel Group (SISG), companie deţinută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume, va investi 1,5 miliarde dolari în schimbul unei participaţii de 25% în proiectul Tonkolili de exploatare a zăcămintelor de fier din Sierra Leone. Proiectul Tonkolili aparţine African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Frank Timiş. Acesta, prin compania sa Timis Diamond Corporation, deţinea pe 24 iulie un pachet de 12,44% din acţiunile African Minerals Limited. Este al doilea pachet de acţiuni ca mărime, după o altă companie, care deţine 13,1% din acţiunile African Minerals. Acţiunile African Minerals, companie listată la Bursa din Londra şi prezidată de Frank Timiş, au atins o valoare record, crescând cu 7,3% după finalizarea tranzacţiei cu Shandong. SISG va achiziţiona, de asemenea, minereu de fier, în cadrul unui acord, garantând pe termen lung comenzi pentru producţia proiectului Tonkolili, se arată în comunicatul remis Bursei de la Londra. „African Minerals va folosi fondurile strânse pentru a accelera dezvoltarea proiectului Tonkolili şi pentru a rambursa datorii existente. Compania va folosi fondurile pentru a accelera expansiunea şi dezvoltarea viitoare a proiectului Tonkolili şi pentru a plăti datoriile existente de 417 milioane dolari”, se arată în anunţul trimis Bursei de la Londra.
Sierra Leone are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimată la aproximativ 12,8 miliarde de tone. Timiş vrea să transforme Sierra Leone în „unul dintre cei mai mari producători de minereu de fier din lume”. SISG a fost de acord să achiziţioneze o participaţie de 25% din proiectul din Sierra Leone, care cuprinde o mină, dezvoltarea unei infrastructuri feroviare şi a unui port la Oceanul Atlantic.

„Suntem încântaţi să primim SISG, unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume, ca un investitor strategic în cadrul proiectului Tonkolili. Investiţia SISG validează amploarea şi sfera de aplicare a proiectului şi asigură finanţarea care ne va permite să accelerăm dezvoltarea celei de-a doua faze din planurile noastre de creştere. Acest parteneriat confirmă potenţialul Sierrei Leone de a deveni unul dintre cele mai mari producători de minereu de fier din lume, creând astfel beneficii durabile pentru cetăţenii săi”, a declarat Frank Timiş, directorul executiv al African Minerals Limited. De asemenea, comentând anunţul, Zou Zhongchen, preşedintele SISG a spus că SISG este încântată să confirme parteneriatul pe termen lung cu African Minerals Limited. African Minerals a vândut deja o participaţie de 12,5 % din companie către China Railway Corporation Materials Commercial Corporation, tranzacţie evaluată la 167,8 milioane lire sterline. Frank Timiş a renunţat la funcţia de director executiv al Regal Petroleum în 2005, după ce compania a fost acuzată de exagerarea activelor sale din Grecia. Timiş deţine 12,4% din acţiunile African Minerals şi este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, unde trăieşte de câţiva ani.
lCine este Frank Timiş
Frank Timiş este fostul proprietar al afacerii „aurul de la Roşia Montană”. Timiş este unul dintre cei mai bogaţi români (de fapt, cetăţean britanic de origine română) conform topului Forbes, având o avere estimată la peste 1 miliard de dolari SUA. Din 2005, este preşedintele şi cel mai important acţionar al African Minerals, fostă Sierra Leone Diamond Company.
Această companie deţine numeroase exploataţii miniere în Sierra Leone, din unele dintre acestea extrăgându-se diamante. African Minerals a dat lovitura în martie 2010, când a descoperit cel mai mare nou – din ultimii 20 de ani – zăcământ de fier din lume – peste 10 miliarde de tone de minerale conţinând 30% fier. Descoperirea, confirmată de specialişti, a urcat la acea vreme preţul acţiunilor African Minerals la un nivel ameţitor, fapt care l-a îmbogăţit pe Timiş cu peste 500 de milioane de dolari. Sediul African Minerals este pe insula britanică Guernsey, din aproprierea coastelor franceze (Normandia), în oraşul St Peter Port. Guernsey este paradis fiscal.
Tinu MATEŞ

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

5 mai – Sfânta Mare Muceniţă Irina. Povestea sfintei al cărui nume îl poartă multe românce

Bogdan Ilea

Publicat

în

5 mai – Sfânta Mare Muceniţă Irina. Povestea sfintei al cărui nume îl poartă multe românce Sărbătoare MARE pentru creştin-ortodocşi, astăzi. În fiecare an, pe 5 mai, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Mare Muceniţă Irina. Singura fiică a lui Liciniu, rege în Cetatea Maghedon, aceasta s-a născut păgână, iar numele ei a fost la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea