Rămâi conectat

Actualitate

Francesca Rayes şi Şcoala nr. 3 Cugir, premii internaţionale

Publicat

în

Elevi din judeţul Alba au cucerit premii la două concursuri internaţionale, desfăşurate recent, ne-a declarat prof. Georgeta Bădău, inspector şcolar de limbi moderne la IŞJ Alba.  

Concursul școlar Philippe-Senghor se adresează elevilor din clasele III-V, începători în studiul limbii franceze, cărora li se propune să continue și să ilustreze, individual sau în echipă, sub coordonarea unui cadru didactic, o poveste începută de un scriitor al spațiului francofon. România este invitată la acest concurs începând cu anul 2008. Ambasada Franței de la București coordonează la nivel național această competiție și desemnează lucrările care  vor participa la etapa internațională. Manuscrisele câștigătorilor de la etapa internațională sunt editate de către Asociația Concours scolaire Philippe-Senghor din Paris, iar cartea este difuzată în toate școlile participante.

Provocarea concursului din acest an, desfășurat între 29 noiembrie 2011 și 29 februarie 2012, a fost povestirea „Tânărul cuplu și gladiola” al romancierei tunisiene Emna Belhaj Yahia.

Electrica Furnizare Discount

La ediția din acest an, județul Alba a fost reprezentat la etapa națională de către echipele a 3 școli: Școala nr. 3 Cugir (profesor coordonator Angela Păcurar), Școala Fărău (profesor coordonator Monica Păcurar) și Liceul Sportiv Alba Iulia (profesor coordonator Maria Mihălțan). Juriul internațional reunit la Cartagina în Tunisia în mai 2012, a acordat premiul II povestirii realizate și ilustrate de echipa Școlii nr. 3 Cugir.

Concursul internațional „Poésie en liberté”, aflat la a 13-a ediție, derulat sub autoritatea Ministerului Francez al Educației Naționale,  se adresează liceenilor și studenților francofoni care nu au împlinit încă vârsta de 25 de ani. Concursul constă în trimiterea, via Internet, a unui poem inedit în versuri sau în proză de maxim 30 de versuri sau rînduri.

Câștigătorii premiului I de la nivelul fiecărei categorii sunt invitați să participe, pe cheltuiala organizatorilor, la festivitatea de decernare a premiilor care are loc în luna noiembrie a fiecărui an, la Paris, iar toate creațiile premiate sunt publicate într-un volum colectiv difuzat în țările participante.

Pentru a doua oară, consecutiv, județul Alba se află pe podium. După ce anul trecut elevele Lia Pățan și Raluca Stan de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” au obținut premiul I, respectiv premiul II la categoria „Licee din străinătate” (clasa a X-a și clasa a XI-a),  anul acesta eleva Francesca Rayes din clasa a IX-a de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, îndrumată de prof. Mihaela Stanciu, a câștigat, la aceeași categorie, premiul I.Felicitări copiilor şi profesoarelor!

Robert GHERGU 

 


Publicitate

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Publicat

în

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, că s-a adoptat majorarea salariului minim.

Astfel, din 2022 „ca valoare bruta, salariul minim in plata va ajunge la 2.550 de lei pe luna in 2022”. „Este o crestere cu 10% in valoare neta”, a adăugat ministrul. Un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Este o majorare cu aproximatix 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Electrica Furnizare Discount

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga „în mână” 1.386 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, 4 octombrie, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Citește mai mult

Actualitate

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Publicat

în

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Instalația de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbunești s-a defectat, pacienții fiind, la momentul actual, ventilați manual în ambulanțe. A fost activat planul roșu de intervenție, iar prefectul județului Gorj a declarat faptul că Raed Arafat a fost informat referitor la situația gravă, afirmând, de asemenea, că celai probabil situația a fost provocată de suprasolicitarea instalației.

„Prefectul Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat la Digi24 că în secția ATI sunt internați 15 pacienți Covid. În tot spitalul sunt 100 de bolnavi.

Electrica Furnizare Discount

„Situația a apărut acum o oră.

Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Tîrgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat.

Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță”, a declarat prefectul”.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare