Rămâi conectat

Actualitate

Francesca Rayes şi Şcoala nr. 3 Cugir, premii internaţionale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevi din judeţul Alba au cucerit premii la două concursuri internaţionale, desfăşurate recent, ne-a declarat prof. Georgeta Bădău, inspector şcolar de limbi moderne la IŞJ Alba.  

Concursul școlar Philippe-Senghor se adresează elevilor din clasele III-V, începători în studiul limbii franceze, cărora li se propune să continue și să ilustreze, individual sau în echipă, sub coordonarea unui cadru didactic, o poveste începută de un scriitor al spațiului francofon. România este invitată la acest concurs începând cu anul 2008. Ambasada Franței de la București coordonează la nivel național această competiție și desemnează lucrările care  vor participa la etapa internațională. Manuscrisele câștigătorilor de la etapa internațională sunt editate de către Asociația Concours scolaire Philippe-Senghor din Paris, iar cartea este difuzată în toate școlile participante.

Provocarea concursului din acest an, desfășurat între 29 noiembrie 2011 și 29 februarie 2012, a fost povestirea „Tânărul cuplu și gladiola” al romancierei tunisiene Emna Belhaj Yahia.

La ediția din acest an, județul Alba a fost reprezentat la etapa națională de către echipele a 3 școli: Școala nr. 3 Cugir (profesor coordonator Angela Păcurar), Școala Fărău (profesor coordonator Monica Păcurar) și Liceul Sportiv Alba Iulia (profesor coordonator Maria Mihălțan). Juriul internațional reunit la Cartagina în Tunisia în mai 2012, a acordat premiul II povestirii realizate și ilustrate de echipa Școlii nr. 3 Cugir.

Concursul internațional „Poésie en liberté”, aflat la a 13-a ediție, derulat sub autoritatea Ministerului Francez al Educației Naționale,  se adresează liceenilor și studenților francofoni care nu au împlinit încă vârsta de 25 de ani. Concursul constă în trimiterea, via Internet, a unui poem inedit în versuri sau în proză de maxim 30 de versuri sau rînduri.

Câștigătorii premiului I de la nivelul fiecărei categorii sunt invitați să participe, pe cheltuiala organizatorilor, la festivitatea de decernare a premiilor care are loc în luna noiembrie a fiecărui an, la Paris, iar toate creațiile premiate sunt publicate într-un volum colectiv difuzat în țările participante.

Pentru a doua oară, consecutiv, județul Alba se află pe podium. După ce anul trecut elevele Lia Pățan și Raluca Stan de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” au obținut premiul I, respectiv premiul II la categoria „Licee din străinătate” (clasa a X-a și clasa a XI-a),  anul acesta eleva Francesca Rayes din clasa a IX-a de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, îndrumată de prof. Mihaela Stanciu, a câștigat, la aceeași categorie, premiul I.Felicitări copiilor şi profesoarelor!

Robert GHERGU 

 



Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea