Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/VIDEO Ziua Acţiunii şi a Solidarităţii Europene – Protest în faţa Prefecturii Alba: „Dorim locuri de muncă, dreptate socială şi solidaritate pentru toţi lucrătorii”

Publicat

în

Peste 30 de sindicalişti CNS Cartel Alfa s-au adunat astăzi, 14 noiembrie, în faţa Prefecturii judeţului Alba. Aceştia şi-au manifestat protestul împotriva politicilor abuzive impuse de instituţii internaţionale, cu complicitatea guvernelor României, în detrimentul lucrătorilor, pentru a susţine modificarea Legii 62/2011 a dialogului social real şi eficient, slujbe de calitate şi stabile, protecţie socială adecvată (şomaj tehnic), un salariu decent care să satisfacă necesităţile familiilor lucrătorilor români precum şi păstrarea puterii de cumpărare şi combaterea evaziunii fiscale.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) a declarat această zi, de 14 noiembrie 2012,  zi de acţiune şi solidaritate europeană, iar astăzi, lucrătorii din Europa au manifestat, prin greve, mitinguri şi demonstraţii de solidaritate, protestul împotriva măsurilor de austeritate care paralizează economia şi duc Europa spre recesiune, pentru locuri de muncă şi dialog social.

„Ne aflăm astăzi aici pentru a protesta împotriva indeciziei Guvernului de a modifica legea dialogului social, pentru un dialog social real şi constructiv şi o negociere colectivă care să conducă la un acord al părţilor în negociere, şi o pace socială, durabilitate care să asigure şi condiţiile dezvoltării sociale  economice ale României. Acţiunea se încadrează într-un context mai larg, este Ziua Acţiunii si a Solidarităţii Europene, în care sindicatele europene afiliate confederaţiei europene ale sindicatelor îşi manifestă protestul faţă de programele de austeritate impuse de organizaţiile internaţionale, respectiv în  Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Europeană. Politici care s-au demonstrat că nu sunt viabile şi conduc mai mult spre regres economic şi diminuarea locurilor de muncă decât spre ceea ce Fondul Monetar  Internaţional ar argumenta  ca şi motivaţie la impunerea acestor politici.  Sperăm să determinăm politicul atât european cât şi românesc să gândească în avantajul naţional al ţărilor, al lucrătorilor şi al partenerilor sociali, pentru că numai printr-o colaborare şi un dialog social efectiv real şi constructiv putem să rezolvăm problematica care la ora actuală se confruntă cu lucrătorii din întreaga Europă”, ne-a declarat Ioan Petruţ, preşedintele Cartel Alfa Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vă prezentăm mai jos memoriul adresat Instituţiei Prefectului Judeţului Alba:

„Către Instituţia Prefectului Judetului Alba

La nivelul judeţului Alba, Uniunea Sindicală Teritorială – Filiala Alba a Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” a organizat o acţiune de pichetare, care se înscrie în seria de acţiuni coordonate la nivel european atenţionând asupra problemelor urgente la care salariaţii din România aşteaptă o rezolvare.

Domnule Prefect,

Ultimii ani au arătat că austeritatea este un anim complet închis şi trebuie abandonat. Protecţia socială şi salariile nu mai pot fi sacrificate. Ne aflăm într-o situaţie de urgenţă socială şi este timpul ca guvernanţii să asculte ceea ce lucrătorii au de spus, şi să schimbe complet direcţia.

Măsurile de austeritate, bazate pe un calcul greşit după cum o recunoaşte acum şi FMI-ul, s-au dovedit un eşec total în termeni econom ici, şi în acelaşi timp au produs efecte devastatoare în sfera socială, prin anularea principiilor de protecţie socială, destructurând modelul social European ceea ce a generat agravarea dezechilibrelor. Rezultatul este reducerea drastică a nivelului de trai şi a mijloacelor de subzistenţă ale lucrătorilor, la drama tinerilor şi a pensionarilor şi la creşterea dramatică a numărului de sorneri.

La fel, aşa zisele măsuri de flexibilizare a pieţii muncii, la care România a fost supusă atât de brutal anul trecut, nu au adus niciun loc de muncă în plus. Dimpotrivă, locurile de muncă se reduc cu rapiditate, iar cele care rămân sunt atât de precare, încât, pentru aproape jumătate din lucrătorii din România, nu  asigura nici măcar minimul supravieţuirii ziinice.
În aceste condiţii, distrugerea diaiogului social şi a negocierii colective, la toate nivelurile, duce la adâncirea sărăciei şi dezechilibrelor şi lasă angajaţii români în imposibilitatea de a-şi apăra drepturile fundamentale, de a avea o minimă demnitate la locul de muncă.

Pentru că dorim locuri de muncă, dreptate socială şi solidaritate pentru toţi lucrătorii, solicităm: promovarea prin Ordonanţă de Urgenţă a modificărilor propuse de partenerii sociali la Legea dialogului social, pentru a asigura premisele unei reale protecţii a locului de muncă, a drepturilor fundamentale ale angajatului şi o relaţie echilibrată între angajat şi angajator;

Promulgarea, după consultări cu partenerii sociali, a unei Hotărâri de guvern pentru majorarea salariului minim garantat în plata pentru anul 2013. Acest act normativ este necesar pentru a asigura o anumită predictibilitate a climatului economic, astfel încât agenţii economici să-şi poate fundamenta bugetul pentru anul viitor;

Protecţie socială reală si adecvată;

O politică de ocupare activa, pentru crearea de locuri de muncă sustenabile şi păstrarea celor existente (spre exemplu în cazul privatizărilor);

Servicii publice şi sociale de calitate, accesibile tuturor;

Combaterea evaziunii fiscale.

Acţiunile de protest ale Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” reprezintă un semnal privind necesitatea implicării factorilor de decizie, la toate nivelurile, în rezolvarea cu prioritate a problemelor reale ale oamenilor”

loan Petrut Preşedinte UST-Filiala Alba CMS Cartel Alfa

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Cea de-a doua ediție a proiectului „CDIdei în Povești” a ajuns la final. 132 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic Teiuș au participat la activități de dezvoltare a sănătății emoționale

Publicat

în

Cea de-a doua ediție a proiectului „CDIdei în Povești” a ajuns la final. 132 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic Teiuș au participat la activități de dezvoltare a sănătății emoționale

132 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic Teiuș au participat în perioada mai – iunie 2022 la activități de dezvoltare a sănătății emoționale în cadrul proiectului „CDIdei în Povești”. Prin intermediul poveștilor, copiii au înțeles ce înseamnă prietenia și importanța construirii unor relații sănătoase cu ceilalți, au experimentat generozitatea și empatia, și-au exprimat recunoștința față de ceilalți și au observat că de multe ori e mai important și sănătos să ne distrăm și să avem o stare de bine și nu să fim mereu primii.

Una dintre activitățile proiectului a fost realizarea unei expoziții pe tema sănătății emoționale, activitate care s-a realizat în colaborare cu Biblioteca Orăşenească Teiuş și în cadrul căreia au fost expuse peste 150 de picturi, desene și colaje ale elevilor din ciclul primar. Elevii au fost bucuroși și mândri de ei văzându-și lucrările expuse, iar 10 dintre ei au fost premiați.

Cele 30 de activități din cadrul proiectului au fost implementate de doamna profesor consilier școlar Popescu Ioana-Mirela și doamna profesor documentarist Popeiu Raluca, în colaborare cu domnii profesori pentru învățământ primar de la Liceul Teoretic Teiuș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul „CDIdei în Povești” este finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Câți bani vor primi profesorii și elevii din Alba Iulia pentru performanțele școlare: Aprobarea granturilor, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Câți bani vor primi profesorii și elevii din Alba Iulia pentru performanțele școlare: Aprobarea granturilor, pe masa consilierilor locali

Miercuri, 29 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea metodologiei de acordare a granturilor pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat pentru stimularea procesului educațional și performanțelor școlare” si a modelului contractului de finanțare.

Granturile prevăzute în cadrul prezentei metodologii se vor acorda unităților de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică de pe raza municipiului Alba Iulia, pentru stimularea procesului educațional în scopul participării cadrelor didactice de predare, cadrelor didactice de conducere, de îndrumare, control și cadrelor didactice auxiliare la programe de formare profesională și/sau achiziționării de carte școlară, laptopuri, tablete, licențe software, taxe participare simpozioane/conferințe, alte materiale didactice specifice și necesare domeniului de activitate și pentru performanțele școlare în scopul recompensării performanțelor individuale (sau de grup) ale elevilor și cadrelor didactice.

Elit - Gustul Desăvârșit

La nivelul municipiului Alba Iulia există un număr relativ important de unități de învățământ preuniversitar care au nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a garanta un serviciu public de învățământ de calitate.

Primăria dorește crearea unui cadru adecvat atingerii acestui scop pe termen scurt și lung, prin stabilirea unor criterii de acordare a unor granturi unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Alba Iulia.

Sumele de bani vor fi alocate anual prin Hotărâre de Consiliu local, pentru fiecare grant în parte, respectiv: pentru stimularea procesului educațional în scopul participării cadrelor didactice de predare, cadrelor didactice de conducere, de îndrumare, control și cadrelor didactice auxiliare la programe de formare profesională și/sau achiziționării de carte școlară, laptopuri, tablete, licențe software, taxe participare simpozioane/conferințe, alte materiale didactice specifice și necesare domeniului de activitate și pentru fiecare concurs de tip olimpiadă și competiții școlare, organizate de Ministerul Educației (faza națională), examenul de evaluare națională și examenul de bacalaureat, astfel:

 • Stimulent în valoare de 600 lei, proporțional cu norma didactică pentru fiecare cadru didactic de conducere, de îndrumare și control.
 • Stimulent în valoare de 300 lei, proporțional cu norma pentru fiecare cadru didactic auxiliar.
 • Premiul în valoare de 250 lei pentru fiecarea cadru didactic a cărui elev/elevi au obținut rezultate deosedite la concursuri de tip olimpiadă și competiții școlare, organizate de Ministerul Educației (faza națională).
 • Premiul în valoare de 500 lei pentru fiecarea cadru didactic a cărui elev/elevi au obținut media 10 la examenul de evaluare națională.
 • Premiul în valoare de 500 lei pentru fiecarea cadru didactic a cărui elev/elevi au obținut media 10 la examenul de bacalaureat.
 • Premiul în valoare de 400 lei pentru fiecare elev care a obținut locul I/premiul I (faza națională) la concursurile de tip olimpiadă și competiții școlare, aprobate anual prin ordin al Ministerului Educației.
 • Premiul în valoare de 300 lei pentru fiecare elev care a obținut locul II/premiul II (faza națională) la concursurile de tip olimpiadă și competiții școlare, aprobate anual prin ordin al Ministerului Educației.
 • Premiul în valoare de 250 lei pentru fiecare elev care a obținut locul III/premiul III (faza națională) la concursurile de tip olimpiadă și competiții școlare, aprobate anual prin ordin al Ministerului Educației.
 • Premiul în valoare de 200 lei pentru fiecare elev care a obținut mențiune/mențiune onoare/premiu special (faza națională) la concursurile de tip olimpiadă și competiții școlare, aprobate anual prin ordin al Ministerului Educației.
 • Premiul în valoare de 1000 lei pentru fiecare elev care a obținut media 10 la examenul de evaluare națională.
 • Premiul în valoare de 1000 lei pentru fiecare elev care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat.

În situația în care un elev/cadru didactic a obținut rezultate la mai multe discipline, se va acorda un singur premiu, cel cu valoarea cea mai mare. În situația în care la rezultatele unui elev la o disciplină și-au adus aportul mai multe cadre didactice, fiecare cadru didactic va beneficia de premiul în bani, prevăzut la categoria respectivă.

Această măsură urmărește creșterea calității actului didactic al profesorilor prin finanțarea suplimentară a învățământului preuniversitar de la nivelul municipiului Alba Iulia, precum și încurajarea performanțele școlare individuale (sau de grup) ale elevilor și cadrelor didactice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

2 iulie| ”Ziua Rozelor” 2022, la Aiud și Ciumbrud. Concert 3 Sud Est, ateliere și artificii. PROGRAM

Publicat

în

2 iulie| ”Ziua Rozelor” 2022, la Aiud și Ciumbrud. Concert 3 Sud Est, ateliere și artificii. PROGRAM

Sâmbătă, 2 iulie 2022, la Ciumbrud, de la ora 09:00 se va da startul Paradei Rozelor – În acordurile fanfarei, dansatori, zeci de biciclete, motociclete, mașini și trăsuri, purtând impresionante aranjamente florale, vor porni de de lângă Colegiul Național “Bethlen Gabor”, purtând spre Ciumbrud adieri parfumate. Noutatea acestei ediții constă în participarea Aiud Bikers RC la paradă.

Ca în fiecare an, nu vor lipsi cântecele şi dansurile populare românești și maghiare, dansurile ritmate ale majoretelor, atelierele de creație handmade cu tematică florală pentru copii, atelierele de pictură și de coafură, expozițiile de tablouri, concertul de muzică ușoară și, nu în ultimul rând, o tombolă cu premii.

Începând cu ora 20:00 vor avea loc două concerte de muzică, susținute de trupa „Transylvanium” și 3 SUD EST.

Elit - Gustul Desăvârșit

PROGRAM

 • 09.00 – Parada Rozelor – Aiud, Colegiul Național „Bethlen Gabor”- Ciumbrud Participă: Fanfara Județului Alba, majorete, dansatori, biciclete, trăsuri, motocicliști, mașini.
 • 10.30 – Fanfara Județului Alba. Povești de vacanță – majorete – Clubul sportiv Gimn Star Blaj
 • 10.45 – Deschiderea oficială
 • 11.00 – Vizitare standuri participante
 • 11.15-13.00 – ATELIERE DE LUCRU: Flower Power – atelier de creație pentru copii, Fir de trandafir în cosițe de domnițe – atelier de fire împletite, Pictură pe față, Dor de floare și culoare – atelier de pictură pentru copii
 • 11.00-12.30 – PROGRAM ARTISTIC: „Șezătoare pe Tarnave” – Liceul Tehnologic Jidvei Ansamblul „Codrișorul” Stremț, Asociația Top Dance 2007, Cercul de Folk – Marius Moga
 • 12.30 – Standul Rozelor premierea cultivatorilor de trandafiri
 • 13.30 – Trandafirul anului „Asociația Amicii Rozelor din România-Filiala Ciumbrud”
 • 14.00 – Tombola Rozelor – „Asociația Alba Afroda”.
 • 15.00-17.00 – Atelier de pictură pe față
 • 15.00-17.30 – Program artistic muzică populară susținut de: Ansamblurile folclorice: Doina Aiudului, Cununa Fărăului, Ansamblul folcloric Pipacs Ciumbrud și Ansamblul Prof.Monica Stan din Stremț
 • 20.00-20.50 – Concert trupa „Transylvanium”
 • 21.00-22.00 – Concert 3Sud Est
 • 22.00 – Foc de artificii

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare