Rămâi conectat

Societate

FOTO/VIDEO: „Artă în penitenciare”. Inedite picturi şi sculpturi, semnate de Ştefan Tărăbuţă şi Florin Stoica, expuse la Palatul Apor din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

 Palatul Apor din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia a găzduit, astăzi, 18 februarie, de la ora 12.00, expoziţia  “Visând Speranţa”, o expoziţie de pictură şi sculptură, cu lucrări semnate de Ştefan Tărăbuţă şi Florin Stoica, realizată în cadrul proiectului „Artă în penitenciare”.

La eveniment au luat parte Ciprian Sabău, directorul adjunct al Penitenciarului Aiud, Ioan Hădărig, sociolog şi director artistic al Fundaţiei „Inter-Art” Aiud, artistul Florin Stoica deţinut temporar în penitenciarul din Deva şi istoricul Mihai Gligor de la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, dar şi iubitori de artă.

 A fost pentru prima dată când, în spaţiul expoziţional al Palatului Apor, parte a Muzeului Universitar de Arheologie a Universităţii, a avut loc o expoziţie de sculptură şi pictură.

 „Este o situaţie inedită pentru noi. Profilul nostru este unul de arheologie, dar ne dorim şi avem această ambiţie să intrăm pe piaţa culturală a oraşului Alba Iulia cu întreg campusul universitar şi partea acestui spaţiu expoziţional de la subsolul rectoratului să-l punem la dispoziţia celor care doresc să expună lucrări de artă cu o tematică, care spun eu, să fie pe placul iubitorilor de artă”, a spus Mihai Gligor.

 Expoziţia a fost prezentată de Ioan Hădărig, sociolog şi director artistic al Fundaţiei „Inter-Art” Aiud, care a ţinut să  explice în câteva cuvinte de ce este important acest proiect „Artă în penitenciare”: „Proiectul la care suntem parte împreună în această zi este un proiect mai amplu, pe care penitenciarul din Aiud împreună cu diverse instituţii de cultură, fie că este Fundaţia Inter Art, fie că este centru cultural, universitate sau bibliotecă, acest proiect încearcă să ofere o alternativă culturală persoanelor private vremelnic de libertate, aflate pentru o perioadă în custodia statului printr-un penitenciar. Este foarte important un astfel de proiect, pentru că fiecare dintre noi avem episoade şi perioade pe care le parcurgem de-a lungul vieţii. După ce un astfel de episod a trecut există dreptul celor în cauză de reintegrare, în colectivitate, în societate. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l realizăm. Pentru că a închide un om este un lucru foarte uşor, a-l lăsa liber după aceea într-o lume care nu-i oferă nicio alternativă este o problemă. Consider că serviciul de specialitate al penitenciarului realizează cu succes acest lucru.”

 Aşa după cum a declarat Ciprian Sabău, directorul adjunct al penitenciarului Aiud,  aproximativ 1-2 procente din numărul total de deţinuţi din penitenciar au abilităţi, cunoştinţe, în domeniul creaţiei artistice, sub diferite forme: grafică, desen, pictură, sculptură în lemn sau în marmură, obiecte de artizanat.

 „Noi am considerat important să-i sprijinim, şi am făcut apel şi la partenerii din comunitate în acest sens pentru că arta e, până la urmă, o îndeletnicire profund umană iar transformările acestor oameni, nu neapărat că sunt spectaloase dar ele cu siguranţă există prin această metodă a creaţiei artistice”, a precizat Ciprian Sabău.

 La vernisajul expoziţiei de astăzi a luat parte doar unul dintre artişti, sculptorul Florin Stoica. Pictorul Ştefan Tărăbuţă nu a putut fi prezent la eveniment pentru că are un regim de detenţie strict.

 „Este o mare plăcere să fiu astăzi aici cu dumneavoastră, ţinând cont că mi s-a oferit o oportunitate de a scoate ceva în evidenţă. Doresc să-i mulţumesc îndeosebi directorului Sabău Ciprian, şi mi-ar plăcea să cred că ceea ce am prezentat astăzi aici, e interiorul a ceea ce gândim de fapt. Ceea ce am avut de spus mi-a fost oferită ocazia să spun prin practică. În ceea ce priveşte partea abstractă îmi place să spun că este un fel de parteneriat între mine, ca şi artist, şi dumneavoastră ca şi privitori, pentru că dacă nu ar fi cine să admire acest lucru, nu ar avea sens munca mea, şi atunci las la aprecierea dumneavoastră ceea ce reprezintă aceste lucrări. Eu mi-am expus îndemânarea, iar dumneavostră vă revine partea de a da un sens sau de a exprima ceea ce vedeţi în arta mea”.

 Florin Stoica este domiciliat cu familia în Spania, însă în prezent este deţinut la penitenciarul din Deva. După cum ne-a informat, în 1996 a luat pentru prima dată o daltă în mână şi a încercat să sculpteze în piatră, însă pe vremea aceea i se părea foarte dificil. Acum, de doi ani, de când este închis în penitenciar, sculptează aproape zilnic. Pentru „o sculputră” , Florin lucrează de la 2 ore la două luni, depinde de complexitate, imaginaţie şi inspiraţia pe care o are.

 „Am restaurat mult mobilă veche, şi ulterior pasiunea pentru piatră, pentru arhitectura greco-romană m-a făcut să încerc ceva. În 2005, în Spania m-am împrietenit cu cineva care avea un depozit de marmură, şi care mi-a dat bucăţi pentru a mă folisi de ele. De acolo mi-am dat drumul la îndeletnicirea aceasta. Sculptez în lemn, în piatră, în orice, dar prefer marmura în special, pentru că este un material mai dur şi trebuie să ai o anumită voinţă, o hotărâre să o sculptezi” , a spus Florin.

 Evenimentul de astăzi a fost organizat de Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Penitenciarul Aiud -Serviciul de intervenţie psiho-socială, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, departamentul de Istorie,  Arheologie şi Muzeologie.

YouTube video

YouTube video

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea