FOTO:Regretatul scriitor Eugen Curta, aniversat la 55 de ani de la naştere, la Căminul Cultural din Galtiu. Evocări, expoziţie de tablouri şi momente muzicale

Eugen Curta aniversat la 55 de ani de la nastere045Regretatul scriitor albaiulian Eugen Curta a fost aniversat joi, 3 aprilie, la 55 de ani de la naştere, printr-un eveniment cultural organizat în satul său natal – Galtiu.  Zeci de oameni ce l-au cunoscut îndeaproape dar şi cei care i-au apreciat cărţile s-au adunat  pentru a-l omagia la Căminul cultural din localitate, ce-i poartă astăzi numele.  De asemenea, la Şcoala Gimnazială din Sântimbru, copiii au  ascultat pasaje din cărţile scriitorului şi au putut admira fotografii personale din familia Curta, în cadrul Bibliobusului.

Eugen Curta este unul dintre cei mai importanţi prozatori români contemporani, a cărui operă nu este pe deplin cunoscută şi recunoscută”, spune conf. univ. dr. Aurel Pantea.

ELIT

Eugen Curta aniversat la 55 de ani de la nastere027Începând cu ora 10.00, la Şcoala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” din Sântimbru a avut loc o lectură publică în bibliobus, acţiune coordonată de Gabriela Hale. Cu această ocazie, copiii au primit cadou cărţi şi materiale informative din diverse domenii ale ştiinţei, au lecturat şi au ascultat pasaje din cărţile marelui scriitor din Galtiu. De asemenea, pe rafturile Bibliobusului copiii au putut admira câteva fotografii din colecţia personală a familiei Curta.

De la ora 12.00, la Căminul Cultural din Galtiu care îi poartă numele, a avut loc evocarea scriitorului, moment prezentat de către prof. conf. univ. dr. Aurel Pantea – unul dintre prietenii cei mai apropiaţi ai scriitorului, romancierul Cornel Nistea, scriitorul Gheorghe Jurcă.

Eugen Curta aniversat la 55 de ani de la nastere050A urmat un program muzical-artistic susţinut de copii de la Şcoala din Sântimbru şi de către cursanţi ai claselor de canto muzică uşoară şi populară de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, precum şi un moment de lectură susţinut de către cursanţii clasei de teatru. Pe scena Căminului Cultural din Galtiu au evoluat Grupul „Primavera” coord. de prof. Marinela Popa, Leontina Fărcaş şi „Mugurii de Tezaur”, acompaniaţi la acordeon de către prof. Cristian Şusman. Elevii Şcolii Gimnaziale Sântimbru au prezentat şi ei câteva momente artistice.

Pe scenă, cei prezenţi au putut admira câteva picturi reprezentând portrete ale scriitorului Eugen Curta, un autoportret, dar şi peisaje semnate de către acesta.

La eveniment au participat şi preşedindele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Daniela Floroian, directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, Felicia Colda, Elena Anghel, Ioan Bâscă de la Consiliul Judeţean Alba, scriitori, localnici, prieteni şi apropiaţi ai scriitorului.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...