Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO:Grigore Vieru, aniversat la Alba Iulia. Evocări, lecturi din opera poetului şi depuneri de coroane la bustul de pe Aleea Scriitorilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

grigore vieru aniversat la alba iulia01Aniversarea a 80 de ani de la naşterea poetului român de origine basarabeană, Grigore Vieru, a fost marcată, vineri, la Alba Iulia, prin depuneri de coroane, evocări şi lecturi din opera poetului la bustul de pe Aleea Scriitorilor. Oameni de cultură, reprezentanţi ai bibliotecii judeţene şi iubitori de poezie în general, s-au adunat pe Aleea Scriitorilor pentru a-l elogia pe marele poet. De la momentul solemn nu au lipsit melodii interpretate de elevi de la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia, pe versuri de Grigore.

Vineri, 13 februarie, cu o zi înainte de împlinirea a 80 de ani de la naşterea celui care a făcut să renască limba română şi dragostea de ţară în Basarabia, Grigore Vieru, iubitori ai operei sale au învins frigul şi s-au adunat la bustul de pe Aleea Scriitorilor pentru a-l cinsti aşa cum se cuvine, prin discursuri şi recitaluri de poezii.

grigore vieru aniversat la alba iulia06„Pentru noi Grigore Vieru n-a murit, e un poet sensibil, frumos la suflet, care a ştiut să cânte atât de frumos mama, ţara, glia, fraţii. A rostit cuvinte frumoase ori de câte ori venea la Alba Iulia, pentru a trăi clipe măreţe, de mare înfrăţire. Romi Adam a sculptat bustul, primul din România, după moartea poetului. Soţia lui Grigore Vieru, Raisa, ne-a mărturisit că bustul îl reprezintă pe Grigore Vieru aşa cum l-a cunoscut ea şi de aceea îi e foarte dragă această operă. Ultima sa carte s-a lansat aici, la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2009. Mai sunt busturi ale poetului în ţară,  şi la Chişinău, însă cele mai frumoase sunt acelea duse de noi”, a spus Mioara Pop, directorul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.

Romi Adam, cel care a sculptat în bronz bustul lui Grigore Vieru, primul din spaţiul românesc, a ţinut de asemenea să-şi exprime sentimentele, spunând că văzând bustul poetului s-a simţit golit de energia cu care l-a creat. „Mi se pare mai frumos bustul ieşit din mâna unui modest creator de artă. Întâlnindu-mă cu doamna Raisa, soţia poetului, ea a exclamat: „Acesta e Grigore al meu!”. Pentru mine aceste cuvinte au fost cea mai mare răsplată”, a spus sculptorul Romi Adam, în alocuţiunea sa.

Printre cei prezenti la evenimentul omagial s-au numărat poetul Ion Mărgineanu, Cristina Smadea şi Felicia Colda – din cadrul bibliotecii albaiuliene, ec. Ioan Străjan, Ioan Bâscă, Romi Adam, Vasile Remete, Georgeta Ciobotă, prof. Sebastian Bazilescu şi un grup de elevi de la Liceul de Arte din Alba Iulia.

„Dacă moartea nu l-ar fi răpus în urma unui tragic accident de circulaţie Grigore Vieru ar fi împlinit sâmbătă, 14 februarie, 80 de ani. Timpul însă n-a mai avut răbdare cu cel care prin poezia sa şi-a pus amprenta pe renaşterea limbii române şi românismului în Basarabia. “Grigore Vieru … a devenit o figură emblematică a poeziei române de azi şi o personalitate puternică, de istorie contemporană” (Zoe Dumitrescu Bușulenga).

Redevenind, în 1990, cetăţean al României, este inclus în contextul literar general românesc prin numeroase cărţi editate şi prin alegerea sa, în 13 noiembrie 1990, ca membru de onoare al Academiei Române (mai târziu şi ca membru corespondent).

În 1992 a fost propus, de aceeaşi Academie, la Premiul Nobel pentru pace. Poeziile şi cântecele scrise de el şi cântate, printre alţii, de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, articolele sale publicistice ardente au impulsionat procesul de renaştere a românilor basarabeni şi i-au acreditat postura de “bard naţional …” (Mihai Cimpoi)

Grigore Vieru a fost un prieten al Alba Iuliei, unde venea să se adape din clipa măreaţă a Marii Uniri. După dispariţia sa prematură şi tragică “fraţii” din capitala Unirii i-au nemurit numele într-un bust de bronz, primul ridicat în spaţiul românesc. El este printre noi căci aşa cum afirma “sunt alcătuit din mai mulţi oameni, este imposibil să murim toţi în acelaşi timp”.

[nggallery id=15]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă Proiectul “Pet Care” este organizat vineri, 19 aprilie, de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Printre activitățile organizate se numără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea