Ziarul Unirea
 

FOTO. Zona în care va fi amplasat Monumentul Unității Naționale de la Alba Iulia, împrejmuită. Încep lucrările de modernizare a Parcului Unirii

La Alba Iulia încep lucrările de modernizare a Parcului Unirii și se fac pregătiri pentru amplasarea Monumentului Unității Naționale. Acesta ar urma să fie gata până la 1 decembrie, când sărbătorim 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

Monumentul Unității Național, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse,  și va avea circa 20 de metri înălțime.

Pe lângă monument, s-au alocat bani și pentru amenajarea parcului unde acesta va fi amplasat. Astfel, potrivit proiectelor aprobate în Consiliul Local Alba Iulia, un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria.

Podul va traversa cel mai important parc din oraş şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane.

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei. Zece milioane de lei sunt pentru drepturile de autor și construcția monumentului.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

fain monument 21 iunie 2018 at 14:01

Sa mai taiem cativa copaci ca erau prea multi in zona respectiva!
Si poate imparte si primaria niste prosoape ude sa ne punem pe cap cand vine canicula.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...