FOTO. Ziua Rezervațiilor Naturale, celebrată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir
În cadrul proiectului ,,Eco-educația”, încheiat între Colegiul Național ,,David Prodan ” și Școala Gimnazială ,,Singidava” din Cugir, elevii au prezentat miercuri, 11 ianuarie, la sediul CDI al Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir, referate și powerpoint-uri asupra importanței conservării mediului și protecției unor elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleotologic, speologic, pedologic si peisagistic.
Din lista rezervațiilor naturale din România ce cuprinde ariile protejate de interes național (rezervații naturale, monumente ale naturii și zone umede), elevii au discutat asupra Parcului Retezat înființat în 1935 pe o suprafață inițială de 100 km pătrați, parc căruia Consiliul Europei i-a acordat ,,Diploma de excelență pentru arii protejate”.
Parcul National Retezat cuprinde doua zone, prima zona are un caracter stiintific fiind interzisa orice exploatare precum pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, turism sau camping.
Accesul este permis aici doar cu autorizatie din partea Comisiei Monumentelor Naturii. A doua zona este mai putin rigurosa intrucat pasunatul este permis 2 luni pe an.Administratia Parcului National Retezat doreste sa pastreze mediul acesta natural si sa combata orice tentativa de mecanizare a turismului in Retezat. Asadar nu exista nici telecabina si nici telescaun, parcul ramand un loc pentru excursiile facute la pas.
Din 2007 este protejat ca propunere de sit pentru reteaua ecologica europeana Natura 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. În Retezat au fost descoperite 90 de feluri de plante specifice doar Carpatilor, aici se afla cea mai mare concentratie de pinus cembra, numit popular zambru, 55 de specii de animale dintre care 22 sunt ocrotite de lege (capra neagră, cerbi, urși, râși, pisici sălbatice, marmote).
Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40 la suta dintre lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei.Aici se află Lacul Bucura, cel mai intins lac glaciar din Romania (aproape 9 ha) și cel mai adanc lac glaciar – Zanoaga, 29 de metri.In 1974 s-a inceput construirea barajului de la Gura Apei (situat în zona de vest a parcului) pentru a carui constructie s-a folosit un volum de piatra de trei ori mai mare decat in cazul Piramidei lui Keops.
Au participat alături de elevi profesoarele Dorina Rotar și Tatiana Ungurianu.
[nggallery id=3255]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Cum s-a petrecut accidentul de pe DJ 107 I Transapuseana: Un bihorean a pierdut controlul asupra motocicletei într-o curbă și a intrat în coliziune cu un motociclist maghiar
Cum s-a petrecut accidentul de pe DJ 107 I Transapuseana: Un bihorean a pierdut controlul asupra motocicletei într-o curbă și a intrat în coliziune cu un motociclist maghiar În după-amiaza zilei de 5 iulie 2025, polițiștii din Abrud au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe DJ 107 I, a avut […]
INCENDIU la un grajd din municipiul Blaj: Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit sâmbătă după-masa, la un grajd din municipiul Blaj. Intervin pompierii pentru stingerea flăcărilor. Citește și: VIDEO | Continuă lupta cu flăcările în incendiul din Laz, comuna Săsciori: Intervin pompieri, personal silvic și SVSU, dar și cetățeni Statia de pompieri Blaj intervine pentru […]
UPDATE | Accident GRAV în Păgida: Două persoane s-au răsturnat cu un ATV pe strada Mureșului
Accident GRAV în Păgida: Două persoane s-au răsturnat cu un ATV pe strada Mureșului Un accident grav a avut loc sâmbătă, 5 iulie 2025, în Păgida, unde o persoană s-a răsturnat cu un ATV. Citește și: ACCIDENT în Alba Iulia: Fetiță de 6 ani, acroșată de o mașină pe strada Ion Alexandru Sectia de pompieri […]