Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Ziua Rezervațiilor Naturale, celebrată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul proiectului ,,Eco-educația”, încheiat între Colegiul Național ,,David Prodan ” și  Școala Gimnazială ,,Singidava”  din Cugir, elevii au prezentat miercuri, 11 ianuarie, la sediul CDI al Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir, referate și powerpoint-uri asupra importanței conservării  mediului și protecției unor elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleotologic, speologic, pedologic si peisagistic.

elevi001Din lista rezervațiilor naturale din România  ce cuprinde ariile protejate de interes național  (rezervații naturale, monumente ale naturii și zone umede), elevii au discutat asupra Parcului Retezat  înființat în 1935 pe o suprafață inițială de 100 km pătrați, parc căruia Consiliul Europei i-a acordat ,,Diploma de excelență pentru arii protejate”.

Parcul National Retezat cuprinde doua zone, prima zona are un caracter stiintific fiind interzisa orice exploatare precum pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, turism sau camping.

Accesul este permis aici doar cu autorizatie din partea Comisiei Monumentelor Naturii. A doua zona este mai putin rigurosa intrucat pasunatul este permis 2 luni pe an.Administratia Parcului National Retezat doreste sa pastreze mediul acesta natural si sa combata orice tentativa de mecanizare a turismului in Retezat. Asadar nu exista nici telecabina si nici telescaun, parcul ramand un loc pentru excursiile facute la pas.

parcul-retezat1Din 2007 este protejat ca propunere de sit pentru reteaua ecologica europeana Natura 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. În Retezat au fost descoperite 90 de feluri de plante specifice doar Carpatilor, aici se afla cea mai mare concentratie de pinus cembra, numit popular zambru, 55 de specii de animale dintre care 22 sunt ocrotite de lege (capra neagră, cerbi, urși, râși, pisici sălbatice, marmote).

Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40 la suta dintre lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei.Aici se află Lacul Bucura, cel mai intins lac glaciar din Romania (aproape 9 ha) și cel  mai adanc lac glaciar – Zanoaga, 29 de metri.In 1974 s-a inceput construirea barajului de la Gura Apei (situat în zona de vest a parcului) pentru a carui constructie s-a folosit un volum de piatra de trei ori mai mare decat in cazul Piramidei lui Keops.

Au participat alături de elevi profesoarele Dorina Rotar și Tatiana Ungurianu.

[nggallery id=3255]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea