Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Ziua Mondială a Educației, sărbătorită la Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj

Publicat

în

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Educației pe data de 5 octombrie ne amintește, în fiecare an, pe de o parte că o educație de calitate reprezintă cheia succesului în vederea unei reușite profesionale, iar pe de altă parte evidențiază rolul dascălului care îndeplinește o profesiune nobilă, aceea de a forma și modela personalitățile tinerelor generații prin și pentru Educație.

Din inițiativa domnului director, prof. I. Tomoiagă, această zi importantă a fost marcată la Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj printr-o frumoasă și emoționantă întrunire a cadrelor didactice, a personalului auxiliar și a dascălilor pensionari care au activat în această prestigioasă unitate de învățământ.

Cuvântul de deschidere i-a revenit domnului director care a evidențiat însemnătatea dascălului în societatea prezentului, parafrazând cugetarea lui Aristotel ,,Rădăcinile educației sunt amare, dar fructele sale sunt dulci.” Apoi a prezentat și mesajul din partea ISJ Alba, al Inspectorului Școlar General, prof Marcela Dărămuș, prin care sunt aduse calde mulțumiri  ,,tuturor celor ce trudesc cu ambiție pe făgașul cultivării seminței de Adevăr și Frumos, Bine și Sacru, Cinste și Demnitate”. Domnia Sa și-a exprimat recunoștința față de toate cadrele didactice ,,făuritori de sentimente și de caractere, semănători de lumină în suflete”, urându-le prosperitate și măiestrie în activitatea didactică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Printre invitații speciali s-a aflat domnul prof. univ. dr. Ion Buzași, director al colegiului blăjean în perioada 1997-2001, care a ținut un discurs despre importanța Educației în societatea contemporană, insistând asupra ideii că ,,Instrucție fără Educație nu se poate!” De asemenea, doamna viceprimar, prof. Livia Mureșan a fost onorată să prezinte cu ocazia Zilei Mondiale a Educației un mesaj din partea primarului municipiului Blaj, ec. Gheorghe Valentin Rotar și a Consiliului Local Blaj, amintind că întotdeauna educația va fi o prioritate pentru comunitatea locală. În continuare, spre încântarea celor prezenți, tânăra și talentata profesoară Alexandra Băcilă a susținut un recital de muzică populară cu melodii culese din satul său natal de pe Valea Târnavelor, Tăuni,  fiind răsplătită cu îndelungi aplauze.

În mod inspirat, la final a avut loc o prezentare de  carte Anuarul Liceului de Băieți Greco-Catolic din Blaj 1853-1945, autori Ana Tatai și Cornel Tatai-Baltă. Doamna prof. Ana Tatai a oferit date importante despre modalitățile în care a fost fructificat anuarul liceului blăjean de-a lungul timpului, insistând asupra importanței școlilor din Mica Romă. De asemenea, a precizat că partea de cercetare istorică este, cu siguranță, rodul muncii soțului, aceasta fiind interesată mai mult de aspectele care planul de învățământ și activitatea personalului didactic.

Încheiem prin a transmite un sincer ,,La mulți ani!” tuturor cadrelor didactice, adevărați deschizători de drumuri și de idealuri, care au oferit generațiilor de elevi lumina științei și încrederea în educație. Fie ca rezultatele și așteptările dumneavoastră din cadrul procesului instructiv-educativ să fie pe măsura dăruirii, profesionalismului și implicării în activitatea didactică!, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, prof. Claudia Oancea-Raica.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare