Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. „Ziua Europeană a Limbilor”, sărbătorită de școlile din Cetatea de Baltă și Șona cu manifestări artistice

Publicat

în

Sărbătoarea dedicată varietății lingvistice europene a devenit o tradiție pentru Școala Gimnazială din Șona și Școala Gimnazială din Cetatea de Baltă. Totodată, aceste activități sunt o dovadă a interesului pe care îl dovedesc elevii de diferite vârste, în învățarea unei limbi străine. 

Ca în fiecare an, 26 septembrie este sărbătorită ca zi a limbilor europene. Este o sărbătoare dedicată moştenirii lingvistice a unui spaţiu geografic şi cultural care şi-a dezvoltat de-a lungul mileniilor o cultură proprie, un mod specific de înţelegere a lumii şi a rostului acesteia. De asemenea, spaţiul european a oferit până acum trei limbi de circulaţie globală: latina, franceza şi engleza, în vreme ce spaniola rămâne limba oficială cea mai răspândită pe mapamond, spaţiul central şi sud-american (cu excepţia Braziliei) comunicând în această limbă.

Electrica Furnizare Discount

Centrul de Documentare şi Informare care deserveşte şcolile din Cetatea de Baltă şi Şona a desfăşurat, în perioada 23-26 septembrie 2019, activităţi dedicate zilei limbilor europene, iniţiate şi coordonate de prof. Aldea Rocsana, prof. Dombi Andreea, prof. Rad Loredana, prof. documentarist Szasz Emilia. Elevi ai celor două şcoli, de la ciclul gimnazial, au participat la aceste activităţi, contribuind din plin la reuşita acestora, la schimburile de idei şi informaţii generate de activităţi, precum şi la realizarea unui material informativ referitor la importanţa acestei zile. După ce s-a amintit importanţa acestei zile, a moştenirii socio-culturale datorate dezvoltării specifice a popoarelor europene, reunite acum, majoritatea, în strucutra politică a Uniunii Europene, s-a desfăşurat o dezbatere pe tema „Limbile străine şi importanţa lor în viaţa noastră”. Dezbaterea a fost cât se poate de animată, copiii venind cu o mulţime de argumente în favoarea importanţei indubitabile a cunoaşterii şi utilizării unei limbi străine, în contextul comunicaţional actul.

,,Componenta culturală a activităţii s-a constituit într-un spectacol de muzică şi poezie, cântecele, dansurile, recitările stârnind entuziasmul participanţilor la aceste manifestări artistice. A urmat apoi o prezentare a costumelor tradiţionale purtate în ţările europene, moştenirea etnografică întregind periplul info-cultural prin spaţiul lingvistic european. Posterul tematic realizat împreună a sintetizat activităţile desfăşurate şi importanţa moştenirii (pluri)lingvistice europene”, a declarat Emilia Szasz – profesor documentarist.

[nggallery id=7439]

Publicitate

Curier Județean

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

Publicat

în

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

A nins puternic în Apuseni în cursul acestei săptâmâni, iar gerul care a urmat a făcut ca zăpada să nu se topească.

Primăria orașului Câmpeni a intervenit, joi, cu utilaje de deszăpezire pentru deschiderea unui drum vicinal către localitatea Poduri.

Electrica Furnizare Discount

După cum se poate observa și în imagini, acțiunea nu a fost deloc ușoară, din cauza troienelor uriașe de zăpadă, însă potrivit viceprimarului Valentin Gog, care a postat imaginile în mediul oline, a fost încununată de succes.

La această oră, ninsoarea a reînceput să cadă în Apuseni, iar zona montană a județului Alba se află sub o avertizare cod galbe de vânt puternic și ninsori viscolite, valabilă până sâmbătă dimineața.

Citește mai mult

Curier Județean

Pericole publice pe șoselele din județul Alba: Șoferi prinși băuți la volan sau fără permis de conducere

Publicat

în

Pericole publice pe șoselele din județul Alba: Șoferi prinși băuți la volan sau fără permis de conducere

La data de 19 ianuarie 2022, în jurul orei 08.30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 39 de ani, din comuna Berghin, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Electrica Furnizare Discount

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

·La data de 19 ianuarie 2022, în jurul orei 23.20, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr, de 20 ani, din comuna Șibot, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Curier Județean

Ziua Unirii Principatelor: Primarul Iașiului se așteaptă ca AUR să provoace incidente. „Va fi un 24 ianuarie fierbinte”

Publicat

în

Ziua Unirii Principatelor: Primarul Iașiului se așteaptă ca AUR să provoace incidente. „Va fi un 24 ianuarie fierbinte”

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, afirmă că nu se va organiza ca în alţi ani vreo manifestare populară la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor, în condiţiile unei creşteri importante a numărului cazurilor de Covid, dar că 24 ianuarie va fi o zi „fierbinte” pentru că „există o agitaţie naţională pe care o provoacă AUR”.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

„Este clar că din cauza creşterii numărului de cazuri nu vom mai face manifestare populară. Nu ne este frică de AUR. Nu vreau să pun pe nimeni în pericol şi să vedem zgâlţâindu-se vaccinişti şi antivaccinişti prin jurul statuii bietului Alexandru Ioan Cuza care se uită probabil din cer şi îl buşeşte râsul. Nu pot face o selecţie în piaţă între vaccinaţi şi nevaccinaţi, iar hora nu o putem face cu atâţia metri între oameni. Toate manifestările se vor organiza la interior, în diverse instituţii”, a declarat Mihai Chirica.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Edilul ieşean a mai afirmat că nu vrea „circ” în oraş pe 24 ianuarie şi că nu va permite „acte de indecenţă” faţă de instituţiile statului.

„Va fi un 24 ianuarie fierbinte. Există o agitaţie naţională pe care o provoacă AUR, prin care vor să demonstreze reţeta de fabricare a apei calde. Lucrul acesta s-a descoperit însă de multă vreme, încât nu merită să ne mai batem capul”, a afirmat, miercuri, primarul Chirica, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că momentul 24 ianuarie trebuie tratat cu bun-simţ, cu patriotism decent şi cu responsabilitate.

sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare