Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO Zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum, descoperit în clădirea viitorului muzeu de artă religioasă de la Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum a fost descoperit, recent, în Cetatea Alba Carolina, în clădirea în care a funcționat primul spital militar din țara noastră și unde va fi amenajat un muzeu de artă religioasă, denumit Museikon.

zid al Castrului Roman01

Zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum a fost descoperit cu ocazia lucrărilor de construcție a noului muzeu de icoane de la Alba Iulia, ce va găzdui și obiecte de patrimoniu.

Radu Ota, arheolog al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, responsabil științific de șantier, a spus, marți, că alături de zidul Castrului au fost descoperite o canalizare romană și o canalizare austriacă.

”Descoperirea este una foarte importantă pentru că a fost identificat zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum, foarte bine păstrat, pe o înălțime de aproximativ 4 – 4,5 metri față de nivelul actual de călcare. E evident că îl vom surprinde și sub actualul nivel. Ceea ce este foarte important e că s-a păstrat parte din mortarul antic. Mortarul este păstrat încă din antichitate de mai bine de 1850 de ani. De asemenea, am identificat și o clădire mai veche peste care s-a construit această clădire austriacă, o clădire din perioada medievală, o canalizare romană, o canalizare austriacă. Toate acestea vor fi păstrate și redate publicului vizitator”, a spus Ota.

Conform cercetărilor s-a observat că asupra zidului i-au fost realizate intervenții, reparații, încă din epoca romană, dar și în perioada Evului Mediu, a adăugat Ota.

Zidul va putea fi vizitat de turiști după finalizarea muzeului de artă religioasă.

Prin proiectul Museikon se dorește revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, parteneri fiind Muzeul din Bergen (Norvegia), Muzeul National al Unirii si Arhiepiscopia Ortodoxă de la Alba Iulia. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European) 2009-2014, în baza donațiilor Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului.

La inaugurare, muzeul va conține peste 5,642 de obiecte, precum și 52 de icoane si 15 carti restaurate. Muzeul va găzdui trei icoane de o imensa valoare istorică, culturală și religioasă.

Se estimează că valoarea totală a proiectului va ajunge la nouă milioane de lei.

[nggallery id=1808]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea