FOTO| Voluntarii de la workshop-ul organizat de muzeul din Sebeș au încheiat cu succes prima săptămână: Zece monumente din piatră sunt în curs de restaurare
În prima săptămână a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, după parcurgerea modulului teoretic, de marți, 10 august 2021, au început activitățile practice. Monumentele litice selectate pentru a fi restaurate cu această ocazie au fost supuse unor tratamente pentru a le fi stopate procesele de degradare active și pentru a fi aduse la un aspect cât mai apropiat de cel inițial.
Rând pe rând, au fost tratate, într-o primă fază, cu biocid, pentru a se opri atacurile produse de factorii biologici de degradare, bacterii, mușchi și licheni, și pentru a ajuta la îndepărtarea mai facilă a crustelor create în timp de generațiile de astfel de organisme, care au colonizat timp de decenii, mai ales, pietrele expuse în aer liber. Ulterior, s-a trecut la îndepărtarea acestora, precum și la curățarea de alte depuneri solide. În acest sens, s-au folosit perii, de diferite dimensiuni și durități, bețișoare de bambus, diverse alte substanțe și multă apă. Depunerile foarte aderente au fost îndepărtate cu ajutorul aburului produs de un steamer.
Piesele care au necesitat reîntregiri au fost asamblate folosindu-se un mortar special, iar cele care au fost lipite în trecut cu mortar pe bază de ciment au fost dezasamblate, iar după îndepărtarea materialului incompatibil (cimentul) au fost reasamblate cu ajutorul aceluiași mortar special utilizat în cazul primelor.
Treptat, monumentele tratate și-au schimbat aspectul, unele chiar radical, așteptând ultimele tratamente, care să le protejeze, pe viitor, de factorii fizico-chimici și biologici care ar putea favoriza reapariția acelorași degradări.
Pe parcursul acestei săptămâni, foarte încărcate, dar și foarte frumoase, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a închegat o adevărată echipă, relațiile de lucru, dar și cele de prietenie, legându-se cu repeziciune. Cele din urmă s-au văzut mai ales vineri, 13 august 2021, când, în partea a doua a zilei, cu ocazia unei pauze binemeritate, participanții au vizitat câteva monumente din Sebeș și din împrejurimi: biserica evanghelică din Sebeș, cimitirul evanghelic din Petrești și cetatea de la Câlnic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
16 – 17 noiembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră
16 – 17 noiembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 16 – 17 noiembrie 2024. Citește și: VIDEO | Bilanț sumbru pe șoselele din județul Alba: 13 persoane decedate în accidente rutiere în primele […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate18 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii