FOTO: Vinerenii l-au comemorat pe dr. Ioan Mihu, la 90 de ani de la moartea sa. Slujbă religioasă și simpozion aniversar, organizate de Primăria Cugir și Societatea Culturală ,,Vinereana!”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Alături de autoritățile publice locale din Cugir și de membri ai Societății Culturale ,,Vinereana”(gazdele evenimentului), istorici(din județ și din afara acestuia), oameni de cultură, politicieni, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, directori de instituții școlare, numeroși foști și actuali profesori, au țiut să participe duminică, la Școala Gimnazială din Vinerea la Simpozionul științific, dedicat împlinirii a 90 de ani de la moartea dr. Ioan Mihu.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Un eveniment de marie emoție și recunoaștere dedicat evocării personalității celui care a contribuit la coagularea tuturor eforturilor pentru emanciparea economică, culturală, socială și politică a românilor. Manifestarea a debutat la ora 11:00, în cimitirul Ortodox din localitate, unde a avut loc un parastas de pomenire la mormântul ilustrului înaintaș dr. Ioan Mihu, după care, la sala de sport a instituției locale de învățănt a început Simpozionul aniversar intitulat: ,,90 de ani de la moartea dr. Ioan Mihu”(1854 – 1927).

PMP - Alegeri parlamentare 2020

După cuvântul de deschidere rostit de primarul Cugirului, Adrian Teban au avut loc alocuțiuni și prezentări de lucrări științifice. Astfel, . Ioachim Lazăr, de la Muzeul Civilizației dacice și romane Deva a vorbit despre ,,Confiscarea de către regimul communist a donației dr. Ioan Mihu către Mitropolia din Sibiu”, iar dr. Mihai Căstăian – Muzeul de Etnografie și Artă populară Orăștie a prezentat conferința cu tema: ,,Dr. Ioan Mihu stindardul luptei de emencipare natională”

De o mar atenție s-a bucurat prezentarea făcută de Insp. Princip. dr. Nicolae Bolea – Seminarul Teologic Ortodox ,,Sfântul Simion Ștefan”, din Alba Iulia, care a vorbit în cuvinte de o mare sensibilitate despre Dr.Ioan Mihu, ca despre un bun român și un bun creștin”. Venit tocmai din capital țării, dr. Ioan Drăgan – director la Arhivele Naționale ae României – București, a vorbit pe larg despre  ,,Destinul averii dr -ului Ioan Mihu” Prof. dr. Valentin Orga – prof. la Universitatea ,,Babeș Bolyai” și director la Biblioteca Centrală Universitară Cluj- Napoca a ținut prelegera: ,,Dr. Ioan Mihu, membru al grupului neoactivist de la Orăștie”.

După cum avea sa sublinieze președintele Societății Culturale ,,Vinereana”, ing. Dorin David, marele deziderat al autorităților locale din Cugir împreună cu Societatea Culturală ,,Vinereana” este acela de a realiza la Vinerea o casă memorială dr. Ioan Mihu. Au mai luat parete la eveniment, președintele Pro Cugir, Aurel Voicu, Dragomir Vlonga, cel care a realizat marșul pe bicicletă de la Alba Iulia la București pentru realizarea Monumentului Unirii, Ioan Străjan – directorul revistei Daco – România, directorul general al S.C. Uzina Mecanică Cugir S.A. ing Mircea Trifan, consilierul județean Dan Cherecheș, părinții parohi: Adrian Cebotari și Andrei Dănilă(ambii din Vinerea), consilierii locali Ioan Ferchean, Mircea Simu și Laurențiu Duma, directoarea casei de Cultură din Cugir, Rodica Florea, urmași ai familiei Ioan Mihu, cetățeni ai localității.

Constantin PREDESCU

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419