Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Ziua Pomenirii Morților 2023: Mii de candele au luminat cimitirul din Alba Iulia, pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO, VIDEO| Ziua Pomenirii Morților 2023: Mii de candele au luminat cimitirul din Alba Iulia, pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice

Cimitirul din municipiul Alba Iulia era, în seara de sâmbătă, 4 noiembrie, luminat de mii de candele aprinse de credincioși pentru sufletele celor dragi trecuți la cele veșnice.

În Biserica Ortodoxă, tradiția a stabilit, conform hotărârii Sfântului Sinod, ca în prima sâmbătă după 1 noiembrie să fie pomeniți cei adormiți și asta deoarece pentru noi, sâmbătă are această semnificație, cu nădejdea Învierii, Învierea celor adormiți, pentru că sâmbăta, Hristos a pogorât la Iad și a ridicat din mormânt și a scos din Iad pe toți cei stăteau și așteptau nădejdea Învierii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri (secolul IV) ale creştinătăţii îi celebra pe toţi martirii cunoscuţi şi necunoscuţi. Referiri la această sărbătoare se regăsesc la Sfântul Vasile cel Mare care în omiliile (predicile) sale vorbeşte şi despre Sfinţii Martiri prăznuiţi în prima duminică după Rusalii.

YouTube video

Luminația este o sărbătoare romano-catolică și a devenit populară în rândul credincioșilor din perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Era sărbătorită de către credincioșii din această zonă. A fost preluată apoi și din cei din Banat și Maramureș.

Ziua de 1 noiembrie era trecută în calendarul romano-catolic ca Ziua Tuturor Sfinților. Pe 2 noiembrie erau pomeniți cei trecuți la cele veșnice.

Acum, pomenirea sufletelor celor trecuți în neființă se face în seara de 1 noiembrie.

Ziua Morților a fost preluată și de ortodocși, care au făcut unele adaptări regionale, dar și de către luterani, calvini și unitarieni. Luminația se sărbătorește acum în Transilvania, Banat și Maramureș, indiferent de religie.

Conform credinței populare, în noaptea de 1 noiembrie se deschid porțile dintre lumea celor vii și a celor morți, iar sufletele adormiților se întorc în lumea celor vii.

În seara de 1 noiembrie, preotul vine în cimitir pentru a ține slujba de pomenire.

Înainte de slujbă, credincioșii au grijă să curețe mormintele celor dragi trecuți la cele veșnice și le împodobesc cu flori, mai ales cu crizanteme și coronițe de brad. Aceștia așază lumânări pe morminte pentru a le lumina calea celor adormiți.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un partid politic încearcă să îi bage bețe în roate lui Dana Nanu, candidata Dreptei Unite la Primăria Alba Iulia. Candidatura, contestată la Judecătoria Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un partid politic încearcă să îi bage bețe în roate lui Dana Nanu, candidata Dreptei Unite la Primăria Alba Iulia. Candidatura, contestată la Judecătoria Alba Iulia Un partid politic, mai exact Partidul Național Conservator Român, filiala Alba, a depus o contestație împotriva candidaturii pentru funcția de primar a doamnei Dana Nanu, candidata Alianței Dreapta Unită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea