Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Veteranul de război din Alba, căpitanul Rusu Aurel, înmormântat cu onoruri militare. Locuitorii din Tăuni și-au condus pe ultimul drum, eroul satului
FOTO VIDEO| Veteranul de război din Alba, căpitanul Rusu Aurel, înmormântat cu onoruri militare. Locuitorii din Tăuni și-au condus pe ultimul drum, eroul satului
Locuitorii din Tăuni, comuna Valea Lungă, județul Alba, și-au condus, marți, pe ultimul drum, eroul satului. Rusu Aurel, care a împlinit vara trecută venerabila vârstă de 100 de ani, era ultimul veteran de război din comună.
La slujba de înmormântare, comunitatea locală s-a adunat cu mic și mare pentru a-și lua rămas bun de la cel mai vârstnic bunic din sat, participant în cel de al Doilea Război Mondial și fost prizonier la ruși.
Atmosfera a fost foarte emoționantă, mai ales că la înmormântare a fost prezentă Garda de Onoare formată din militari din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”, condusă de domnul maior Adrian Popa.
După oficierea slujbei de înmormântare de către părintele paroh Nicolae Oltean, primarul comunei, domnul Dan Aldea, a transmis familiei îndoliate un cuvânt de mulțumire și recunoștință pentru faptele eroice ale bunicului Rusu Aurel. De asemenea, scriitorul și istoricul Dan Ramf, de la Muzeul Național al Aviației Române, Secția Istorie și Muzeografie, Rachete și Cercetări Spațiale „Hermann Oberth” Mediaș a prezentat tuturor, în detaliu, experiența avută pe front și în prizonierat a eroului Rusu Aurel, pe care l-a vizitat de nenumărate ori și a cărui poveste de viață a cuprins-o în volumul 1 „Bunicii noștri, Eroii noştri”, apărut în 2017, la Editura Militară.
Astfel, cei prezenți au aflat despre Rusu Aurel că s-a născut la data de 20 iunie 1921, în satul Tăuni, judeţul Alba, într-o familie cu şapte fraţi. La 20 februarie 1942 a fost încorporat la Regimentul 5 Grăniceri de la Brăila, împreună cu alţi cinci consăteni. Instrucţie au făcut pe un câmp din apropiere, întâi învăţând să tragă cu puşca ZB, apoi cu pistolul mitralieră Oriţa. În primăvara anului 1944 a fost trimis la Şcoala de Telemetrie de la Făgăraş, calificându-se ca observator telemetrist.
În aprilie 1944, s-a întors la garnizoana din Brăila, iar la scurt timp sunt „vărsaţi” la Regimentul 38 din cadrul Diviziei 10 Infanterie. Imediat au fost urcaţi în tren şi duşi în Sudul Basarabiei, în faţa insulei Carolina. Din prima noapte au primit botezul focului, artileria rusească bombardându-i toată noaptea, cu greu reușind să construiască adăposturi în pământ şi să sape tranşee. Tânărul soldat de atunci dădea coordonatele colegilor de la tunuri pentru a lungi sau scurta tragerea.
La 19 august 1944 au primit ordin de retragere, nu înainte de a bombarda zdravăn poziţia inamică. Pe drumul către ţară, coloana de căruţe a românilor a fost prinsă în ambuscada de tancuri sovietice. Rusu Aurel a mai apucat să audă doar: „ uite tancul!”, reușind rapid să se arunce în şanţ și să-și salveze viaţa. Atunci, tancurile rusești au făcut măcel în rândul soldaţilor români. La scurt timp a fost luat prizonier şi a asistat la execuţia unor militari germani de către sovietici.
Au urmat ani grei ai prizonieratului. Din sudul Basarabiei, până la Odessa, au fost duşi pe jos, iar tânărul soldat a fost nevoit să meargă desculț, neavând bocanci. Sunt năpădiţi de păduchi, iar bolile şi foametea au făcut ravagii în rândul prizonierilor. Au fost, apoi, urcaţi în „bou-vagon” şi duşi la Novogorsk în Rusia, la 80 km distanţă de oraşul Helsinki. Din păcate, aici, condiţiile de trai, mâncare şi cazare nu erau bune. Primii prizonieri eliberaţi au fost italienii, urmaţi apoi de „internaţionali”, danezi, olandezi, spanioli şi cehi. Aurel Rusu a fost eliberat din prizonierat în 13 mai 1948. În același an, s-a căsătorit cu Ana, alături de care a trăit 68 de ani și au avut trei copii.
Prezenți la evenimentul unic al comunei lor, elevii clasei a IV-a, de la Școală Generală Valea Lungă, însoțiți de doamna învățătoare Călina Comșa, toți îmbrăcați în costume populare, au recitat o poezie istorică și au cântat cu emoție”Treceți batalioane române Carpații”.
Rusu Aurel a fost înmormântat în cimitirul satului, iar militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” au tras trei salve de foc, în timp ce drapelul era înmânat familiei.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească pe eroul Rusu Aurel din Tăuni! Recunoștință și veșnică amintire!
Foto video: Facebook – Cercul Militar Alba Iulia
Ştirea zilei
Mediile elevilor vor putea fi încheiate și cu două note, în contextul grevei generale a profesorilor
Mediile elevilor vor putea fi încheiate și cu două note, în contextul grevei generale a profesorilor
Mediile școlare ale elevilor vor putea fi încheiate și cu doar două note, după ce ordinul de ministru care modifică Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în plină grevă generală a angajaților din Educație a fost publicat în Monitorul Oficial joi, 8 iunie. Modificarea a fost propusă public de Ministerul Educației (ME) marți după-amiază, 6 iunie, ceea ce înseamnă că a fost în consultare publică pentru o singură zi.
Anunțul că ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 a fost trimis de ME spre publicare în Monitorul Oficial a fost făcut tot astăzi. Documentul poate fi consultat mai jos în articol.
Context. Joi, 8 iunie, a fost a 11-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai. Mii de profesori, elevi și părinți au protestat în țară la Arad, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj. 20.000 de angajați din Educație ies vineri la marș în București.
Potrivit ordinului, „În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”.
Până la modificarea ROFUIP pentru anul 2022-2023, ar fi trebuit ca, la o materie, un elev să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul ar fi trebuit să noteze cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.
În ceea ce privește elevii în stare de corigență, ei „vor avea cu cel puțin un calificativ/o notă în plus față de numărul de calificative/note prevăzut la alin. (4) sau, după caz, la alin. (41), ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat(ă), de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar”, scrie în ordinul care modifică art. 107, alin. 6 din ROFUIP.
Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.
„(3) În anul școlar 2022—2023, în situații excepționale, prin derogare de la prevederile art. 55 lit. e), art. 69 lit. c) și art. 127 alin. (1), situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată, de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ, în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală prezentată de învățător/institutor/profesor pentru învățământul primar/profesor-diriginte” – este altă modificare aprobată oficial.
Ştirea zilei
Atenţionare de călătorie emisă de MAE pentru românii care vor să meargă în SUA
Atenţionare de călătorie emisă de MAE pentru românii care vor să meargă în SUA
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Statele Unite ale Americii, unde a fost emis, în zona de nord-est, un Cod roşu privind deteriorarea calităţii aerului, din cauza incendiilor de pădure din Canada. De asemenea, sunt înregistrate întârzieri ale curselor aeriene.
Potrivit MAE, în partea de nord-est a Statelor Unite ale Americii (Marile Lacuri, New York, Washington DC, Baltimore, North Carolina, South Carolina) că autorităţile locale au emis un cod roşu, până pe 11 iunie, privind deteriorarea severă a calităţii aerului, din cauza particulelor de cenuşă şi elementelor nocive provenite de la incendiile de pădure din Canada. Fumul de la aceste incendii se deplasează pe sute de kilometri deasupra teritoriului SUA, în zonele din Atlanticul mijlociu, prin nord-est şi părţi ale Marilor Lacuri.
Cea mai severă deteriorare a calităţii aerului afectează zona de la nordul Atlanticului mijlociu până la areale din statul New York şi vestul regiunii New England, inclusiv coridorul New York City – Washington DC.
Calitatea aerului în aceste zone se află în categoriile de risc ridicat, variind de la nesănătos la foarte nesănătos şi periculos, potrivit www.airnow.gov.
MAE recomandă evitarea călătoriilor în aer liber în ariile afectate de valul de particule de cenuşă şi de elementele nocive cauzate de incendiile respective. Informaţii actualizate despre evoluţia norului de suspensie pot fi accesate pe pagina dedicată https://www.airnow.gov/national-maps/.
Autorităţile americane îndeamnă cetăţenii să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate, iar în cazul necesităţii acestor călătorii să utilizeze masca de protecţie atunci cand se află în spaţiul exterior.
„Din cauza acestor condiţii, au fost înregistrate numeroase întârzeri şi anulări ale curselor aeriene, fapt pentru care autorităţile americane îndrumă cetăţenii care au prevăzute călătorii interne sau internaţionale, în perioada menţionată, să menţină legătura cu companiile aeriene ce operează zboruri de pe aeroporturile din New York, Newark, Baltimore, Dulles – Washington DC, în vederea obţinerii asistenţei şi rerutării zborurilor, după caz, precum şi să acceseze site-ul oficial al Departamentului de Transporturi american: https://www.transportation.gov/individuals/aviation-consumer-protection/flight-delays-cancellations, precum şi https://www.transportation.gov/airconsumer/airline-cancellation-delay-dashboard”, arată MAE.
Cetăţenii români pot solicita informaţii şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Washington: +1 (202) 332-2392, +1 (202) 332-2935, +1 (202) 332-4858, ale Consulatului General al Romaniei la New York +1 (212) 682-9120; +1 (212) 682-9121 şi ale Consulatului General al României la Chicago +1 (312) 573-1315, +1 (312) 573-1181, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale Ambasadei Romaniei la Washington, DC: +1 (202) 420-8350, Consulatului General al României la New York: +1 (917) 679-9874, Consulatul General al României la Chicago +1 (312) 307-2923, potrivit sursei citate de News.ro.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor webhttps://washington.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ”Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Ştirea zilei
8 iunie| COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba și alte zone din țară: Descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Localitățile vizate
8 iunie| COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba și alte zone din țară: Descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Localitățile vizate
ANM a emis joi, 8 iunie 2023, două avertizări cod galben de vreme rea pentru Alba și alte zone ale țării.
Intervalul de valabilitate al alertei este din 08 iunie, ora 12 – 08 iunie, ora 21.
A fost emisă o alertă cod portocaliu pentru județul Alba, mai exact: Zlatna, Abrud, Roșia Montană, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Blandiana, Ceru-Băcăinți;
În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, izolat grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului în Maramureș, Crișana, nord-vestul Transilvaniei, precum și în Munții Apuseni și în Carpații Orientali. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.
”Ca urmare a avertizării COD PORTOCALIU, valabil până la: 08-06-2023 ora 21.30 s-a emis mesaj RO-Alert pe raza localității: Abrud, Roșia Montană, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Blandiana, Ceru Băcăinți.
Vor fi averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.”, au precizat reprezentanții ISU Alba.
-
Actualitateacum 19 ore
8 iunie 1930- Ziua în care Carol al II-lea îl înlătură pe fiul său, Regele Mihai, de la tron şi se proclamă rege.
-
Ştirea zileiacum 7 ore
FOTO| Apel umanitar pentru REPATRIEREA unei femei din Alba, decedată în Ibiza: Se afla la muncă în Spania și a încetat din viață în urma unui eveniment tragic
-
Ştirea zileiacum 14 ore
4-6 august| Truck Tunning Art 2023, în Cetatea Alba Carolina: Mii de pasionații de camioane personalizate, așteptați la show
-
Actualitateacum 14 ore
Salarii mai MARI pentru mii de bugetari: Cine va lua bani mai mulți începând cu luna aceasta
-
Actualitateacum 13 ore
Profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat: Cum se vor încheia mediile
-
Ştirea zileiacum 6 ore
FOTO| Povestea unui tânăr de succes din Alba: Cum a ajuns la doar 24 de ani, dintr-un sătuc, pe covorul roșu la cel mai așteptat eveniment monden al anului, din București