Rămâi conectat

Sport

FOTO, VIDEO: Unirea Alba Iulia, clubul emblematic al Albei, a ajuns la 98 de ani!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Astăzi, Unirea Alba Iulia, clubul emblematic al Albei, a ajuns la 98 de ani. Momentul este surprins printr-o postare în mediul online a neobositului suporter al „alb-negrilor”, inimosul Răzvan Magda, aflat departe de casă.

Unirea Alba Iulia a realizat cele mai importante performanțe fotbalistice ale județului, cu 3 sezoane în Divizia A și o semifinală de Cupa României, în 1991, cu Universitatea Craiova. Echipa care i-a dat pe internaționalii Cornel Țălnar, Gheorghe Grozav sau Nicolae Stanciu a trecut prin momente delicate în ultimii ani, însă recent a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia, prin intermediul CSM Unirea Alba Iulia, pentru un nou început. Centenarul, peste doi ani, se vrea sărbătorit cu o revenire în al doilea eșalon competițional.

1924-2022
La mulți ani, Unirea noastră dragă!
O istorie încărcată de evenimente!
98 de ani în care ne-am bucurat la bine și am suferit la greu, toate ÎMPREUNĂ!
De la Unirea Mihai-Viteazul, Club Sportiv Muncitoresc Unirea Alba Iulia, Club Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, Apulum Alba Iulia sau Fotbal Club Unirea Alba Iulia, pe buzele fiecărui suporter a fost și va fi mereu „HAI UNIREA!”, este mesajul fanilor uniriști în acest moment aniversar.
Video și foto: Răzvan MAGDA

FC Unirea Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 1924, prin fuziunea Clubului Sportiv Alba Iulia cu echipa Liceului Mihai Viteazul Alba Iulia. La început a purtat denumirea de „Unirea Mihai Viteazul”. După 10 ani de la fondare participă la prima ediţie a Diviziei B, unde ocupă locul 6. Se menţine în a doua divizie până în 1939, când retrogradează, pentru a reveni apoi în Divizia B în anul 1942. Rămâne din nou timp de doi ani pe a doua scenă fotbalistică a ţării, pentru ca apoi să retrogradeze din nou. În finalul sezonului 1946/1947 o găsim pe Unirea Mihai Viteazul în Divizia C pe locul 9, retrogradabil. În acelaşi an 1947 se schimbă denumirea formaţiei în FC Unirea Alba Iulia. Până în 1970, Unirea activează în campionate regionale, sub nivelul primelor trei divizii fotbalistice din România. În 1970 promovează în Divizia C, pentru ca apoi după alte 9 sezoane să acceadă în Divizia B. Urmează o perioadă în care formaţia albaiuliană se perindează între Divizia B şi C, astfel: la sfârşitul sezonului 1979/1980 retrogradează în Divizia C, unde joacă timp de patru ani, apoi promovează în Divizia B. După doi ani retrogradează din nou, pentru ca după alţi doi ani să revină în a doua divizie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul 1988 vesteşte începutul unei noi ere fotbalistice la Alba Iulia. Unirea devine în următorii ani o forţă la nivelul ligii secunde din România, astfel că în sezonul 1990/1991 reuşeşte cea mai mare performaţă de până atunci a clubului. Echipa condusă din teren de senzaţionalul Neluţu Popa elimină pe Steaua Bucureşti în sferturile Cupei României, pentru ca apoi să cedeze în semifinale în faţa Universităţii Craiova, după o dublă memorabilă (0-4 la Craiova şi 3-0 la Alba Iulia). În sezonul 1993/1994 FC Unirea Alba Iulia este aproape de o promovare istorică în Divizia A, însă ocupă doar poziţia secundă, fiind devansată cu 7 puncte de către FC Maramureş Baia-Mare. În următorii ani, echipa rămâne în a două ligă fotbalistică a ţării. Anul 1997 aduce o nouă redenumire a formaţiei, astfel că FC Unirea devine FC Apulum Unirea Alba Iulia. La sfârşitul secolului XX găsim formaţia albaiuliană zbătându-se pentru evitarea retrogradării, obiectiv îndeplinit de fiecare dată la limită.

Anul 2002 aduce la Alba Iulia o infuzie de jucători de la Minaur Zlatna, în frunte cu antrenorul Aurel Şunda. Acesta reuşeşte să clădească la Alba Iulia o echipă redutabilă, băzându-se pe un trio redutabil Maier-Paleacu-Găldeanu, care vor aduce atât de mult visata promovare în Divizia A. FC Apulum Unirea Alba Iulia defilează aşadar în sezonul 2002/2003 al Diviziei B, Seria a II-a şi reuşeşte să termine pe fotoliul de lider, având un avans de 8 puncte faţă de ocupanta locului secund, FC Oradea.

Dată ca şi victimă sigură, nou-promovata echipă albaiuliană reuşeşte minunea şi în scurt timp devine „campioana deplasărilor”. Încheie sezonul 2003/2004 al Diviziei A pe un onorant loc 6, stabilind astfel cea mai mare performanţă a clubului. Din păcate, lipsa stabilităţii financiare îşi pune serios amprenta pe evoluţia echipei în sezonul următor al Diviziei A, în care echipa ocupă doar locul 14, ultimul retrogradabil.

Sezonul 2005/2006 găseşte echipa din nou în a doua ligă fotbalistică a ţării. Declinul continuă, astfel că la finalul campionatului FC Apulum Unirea Alba Iulia retrogradează din nou, ocupând poziţia a 13-a. În vara anului 2006, formaţia albaiuliană revine la numele de FC Unirea Alba Iulia şi cumpără locul formaţiei Oltchim Rm. Vâlcea. Astfel, startul sezonului 2006/2007 o găseşte pe FC Unirea din nou în Liga a II-a. Încheie acest sezon pe locul 4, la fel ca şi cel următor.

Sezonul 2008/2009 începe cu Aurel Șunda la conducerea tehnică a echipei și cu obiectivul declarat de a ataca promovarea. Uniriștii termină prima parte a campionatului pe primul loc. După o serie de rezultate mai slabe din retur, Aurel Șunda este demis și locul său este luat de către Adrian Falub, cel care la finalul sezonului avea să sărbătorească promovarea în Liga I la fotbal cu FC Unirea.

Startul sezonului 2009/2010 găsește pe FC Unirea Alba Iulia alături de marile nume ale fotbalului românesc, unde reușește câtreva rezultate notabile, culminând cu victoria de pe teren propriu cu scorul de 2-1 contra Stelei București. Cu toate acestea, la finalul campionatului, echipa se situează pe ultima treaptă a clasamentului și implicit retrogradează în liga secundă.

Urmează o perioadă zbuciumata în istoria echipei, presărată cu probleme financiare, totul culminând cu retragerea echipei de seniori din returul campionatul Ligii a II-a, sezonul 2012/2013. Echipa continuă să existe, însă doar la nivel juvenil până în sezonul 2014/2015 când înscrie echipa de seniori în Liga a V-a. Cu un lot alcătuit preponderent din tineri crescuți în curtea proprie, Unirea promovează la pas în Liga a IV-a, unde termină sezonul 2015/2016 pe locul 8. Sezonul 2016/2017 găsește Unirea Alba Iulia în liga a III-a, unde primește un loc din partea FRF datorită faptului că are o echipă de juniori in Liga Elitelor, dar este obligată să folosească 8 jucători U21. Cu toate acestea, Unirea reușește să evite retrogradarea și termină sezonul 2016/2017 pe locul al 11-lea.

Anul 2017 aduce Clubul în fața unui nou început prin preluarea acestuia de către doi albaiulieni: Gicu Grozav și Mihai Oancea. Stabilitatea financiară asigurată de cei doi și crearea unei noi identități bazată pe istoria de aproape 100 de ani a Unirii Alba Iulia, redau acesteia demnitatea și strălucirea de altădată. Accentul este pus pe dezvoltarea Centrului de Copii și Juniori prin aducerea în fruntea acestuia a legendei fotbalului albaiulian, Neluțu Popa. Obiectivul pe termen mediu este reconstrucția și accederea în eșaloanele superioare ale fotbalului autohton. (text preluat de pe site-ul oficial al clubului)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

FOTO: Campioana Volei Alba Blaj a cucerit, acasă, Supercupa României! Inaugurare de poveste pentru Sala Polivalentă din Blaj!!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inaugurare de poveste a Sălii Polivalente din Blaj, într-o zi istorică pentru sportul din Alba: campioana Volei Alba Blaj a câștigat Supercupa României, acasă, într-un meci intens disputat într-o atmosferă incredibilă.

Ce poate fi mai frumos decât să cucerești un trofeu într-o asemenea zi, cu 2000 de spectatori în spate, învingându-ți coșmarul din sezonul trecut, scor 3-1 cu CSM Lugoj? Este al 13-lea trofeu adjudecat de gruparea din Alba, a doua Supercupă a României adăugându-se celor 7 titluri și 4 Cupe ale României.

Un spectacol de gală disputat într-o atmosferă incredibilă, o adevărată nebunie, aceasta a fost epopeea Supercupei României, eveniment de seamă care a marcat inaugurarea Sălii Polivalente „Blaj Arena”, partida încheindu-se după 126 de minute. Scorul a fost Volei Alba Blaj – CSM Lugoj 3-1 (25-21, 20-25, 25-22, 25-22). Andrei Butnaru (Arcada Galați) și Nneka Onyejekwe (Volei Alba Blaj) au primit premiile cuvenite MVP-urilor celor două întâlniri. Festivitatea de premiere a fost precedată de discursurile ținute de Gheorghe Rotar, primarul Blajului, Adin Cojocaru, președintele FRV, și Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

*Atmosferă de vis, într-o sală extraordinară!

Atmosferă extraordinară în Sala Polivalentă „Alba Blaj” la Supercupa României la volei feminin. La Intonarea Imnului Național, „tricolorul” din tribune a colorat și mai mult o atmosferă de vis. Totul a fost la superlativ, iar organizatorii merită aprecieri și felicitări pentru această zi memorabilă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Peste 2000 de spectatori s-au bucurat de o zi istorică: „mândria Albei” și-a inaugurat noua casă cu un meci pentru un trofeu. Deplasările la Sibiu sau Tg. Mureș pentru partidele europene au devenit amintire, iar Blajul a dovedit că merită să respire volei de înaltă clasă. Galeria a dat tonul ca de fiecare dată, iar fanii locali au fost mereu generoși  cu încurajările și aplauzele. În replică, suporterii Lugojului au încercat să facă față, încurajându-și favoritele.

Noua echipă a Blajului, una extrem de tânără și cu două titulare din sezonul trecut, a început ezitant, dar și-a revenit treptat și a reușit să-și adjudece primul set 25-21. S-a produs egalitatea după un set secund controlat de gruparea din Banat, care s-a aflat mai mereu în față.

Al treilea parțial a stat sub semnul echilibrului, mergându-se cap la cap, până la 19-16. Lugojul mu a renunțat, a egalat la „20” și a preluat conducerea (21-20). S-a jucat intens, pe muchie de cuțit, cu 23-22 pentru gazde și o primă minge de set fructificată, 25-22.

*Setul 4, electrizant!!!

La 4-lea set începe în nota de dominare a Lugojului (9-4) și cu accidentarea gravă la genunchiul stâng a Loredanei Popa. Blajul nu renunță însă, revine miraculos cu 8 puncte la rând și se la 7-11 a ajuns la 15-11!!! Amfitrioanele se distanțează la 18-14 și 20-15, cu Nneka imperială la blocaj. A fost rândul oaspetelor să strângă scorul (21-19 și 23-21). A fost anulată o primă minge de meci, dar apoi totul s-a încheiat

După regalul sportiv de lângă fileu a urmat festivitatea de premiere și ziua se va încheia cu un concert al trupei Voltaj (ora 22.00). Cele două dispute au deschis practic sezonul voleibalistic, ediția 2023/2024, iar printre surprizele pregătite de organizatori s-au numărat spectacole de majorete, dar și  de lasere și lumini, plus prezentarea echipelor.

Volei Alba Blaj: Jovana Kocić – 5 puncte, Iarina Axinte – două, Bogumila Biarda – 15, Isidora Kockarević – 18, Drussyla Costa – 3, Nneka Onyejekwe – 13, Andra Cojocaru (l), au mai intrat Britt Rampelberg (l), Katarina Jović – 11, Lea Deak, Raisa Ioan, Anneclaire Ter Brugge – 3; Paula Partnoi. Antrenor Stevan Ljubičic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO| Derby „de Alba” Unirea – Galda, fără o învingătoare, pe „Cetate”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Derby „de Alba” Unirea – Galda, fără o învingătoare pe „Cetate”

CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby „de Alba” nedecis, 1-1 ((0-1), pe „Cetate”

CSM Unirea Alba Iulia și Industria Galda au încheiat nedecis, 1-1 (0-1), într-un „derby de Alba” jucat sâmbătă după amiază, pe Stadionul „Cetate”, în cadrul etapei a 6-a din Seria 9 a Ligii 3 de fotbal. Au marcat: Răzvan Fetița (48), respectiv Flaviu Baghiu (18). După înfrângerea severă de la Bistrița, 1-6, care a fost urmată de despărțirea de antrenorul Stelian Gherman, uniriștii au pierdut primele puncte pe teren propriu din noua ediție de campionat. În afara unui eșec categoric (1-5), suferit tot la Bistrița, Industria are până acum doar remize în duelurile externe, însă găldenii nu au cunoscut până în prezent gustul victoriei de la revenirea în eșalonul terț.

Uniriștii păreau în control în startul jocului, dominând teritorial, însă Baghiu (18) a profitat de o eroare defensivă uriașă a amfitrionilor, învingându-l pe portarul Raț și deblocând tabela: 0-1. În replică, Istrate (26) a trimis puțin peste cu capul. În prelungirile primei reprize portarul Suciu a avut o intervenție foarte bună la un șut cu sete al aceluiași Istrate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Egalitatea s-a restabilit imediat după startul mitanului secund, după o execuție plasată din centrul careului a lui Fetița (48). Un minut mai târziu, Juncan a ratat milimetric șansa de a-i readuce pe oaspeți în avantaj. Roșu (56) putea aduce Unirea la conducere pe tabelă, însă șutul său a fost „deturnat” în corner de inspiratul goalkeeper Suciu. Baghiu (59) ar fi putut „recidiva”, însă șutul său a fost reținut de Raț. Indrei, mai întâi cu o centrare aproape perfectă (65) și apoi cu un șut bun (68), deviat în corner, a ieșit și el la rampă.

În continuare Industria a făcut tot ce i-a stat în putință să mențină remiza, pe care, în cele din urmă, a și obținut-o. Putea chiar da lovitura prin Stănilă (84), cu un șut milimetric pe lângă buturile lui Raț.

Forcing-ul de final al uniriștilor a fost teribil. În minutul 90 mingea a circulat ca la flipper prin careul oaspeților, aproape chiar de autogol. În minutul 90+2, C. Cristea nu a reușit să-l învingă pe Suciu dintr-o poziție extrem de favorabilă. La fel, Fetița în minutul 90+5 și Vomir în minutul 90+6…

Disputa orgoliilor le-a prins pe conjudețene în criză: uniriștii au trăit umilința de la Bistrița, iar găldenii au suferit primul insucces în fața fanilor (1-3 cu liderul Unirea Ungheni), nou-promovata lui Doru Oancea rămânând fără succes în actualul sezon (alături de codașele Avântul Reghin și ACS Tg. Mureș). O înfrângere grea pentru “alb-negri”, a cărei victimă a fost antrenorul Stelian Gherman, la începutul acestei săptămâni.

Pentru CSM Unirea Alba Iulia urmează două partide consecutive în județul Mureș, la Ungheni și Reghin, în vreme ce Industria Galda va juca în runda care vine, pe „Galda Arena”, un alt derby județean, cu Metalurgistul Cugir.

CSM Unirea Alba Iulia: Raț – Sebaș (75, D. Nistor), E. Codrea, P. Codrea, Ciaun (46, Vomir), Istrate (70, Frăsineanu), Boldea, Mâlnă (46, C. Cristea), Fetița / cpt., Indrei, Roșu (70, M. Codrea). Pe bancă: Stoian, Benkirat, R. Nistor, Vl. Stanciu. Antrenori Cosmin Corovei, Marcel Rusu, Mircea Oprea, Petre Clep

Industria Galda: Suciu – Juncan, Potopea / cpt., Circov (79, S. Mureșan), Puha (8, Cioară; 69 Matei)), Oniche, Grosu, Giorgiu (69, Popescu), Baghiu (79, An. David), Frențiu, Stănilă. Pe bancă: Kelachukwu, Oneț, Ivașcu, Dodoc. Antrenori Doru Oancea și Dan Comșa

Arbitri Oct. Ciucanu (Brașov), C. Toca (Făgăraș), V. Pînzaru (Brașov) Observatori A. Huzu (Sibiu), C. Mardan (Făgăraș)

foto: Nicu Pățan

articol scris de Lucian DĂRĂMUȘ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO: Campioana Arcada Galați a câștigat Supercupa României, în primul meci din Sala Polivalentă Blaj!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Campioana Arcada Galați a câștigat primul meci disputat în Sala Polivalentă din Blaj, înaugurată cu prilejul Supercupei României, la masculin și feminin, astăzi, 30 septembrie.

Formația lui Stelian Stancu a oferit spectacol lângă fileu, impunându-se în minimum de seturi, scor 3-0 (25-19, 25-23, 25-17).

În al doilea set, oltenii au reușit să salveze 3 mingi se set, însă au ratat serviciul. Întâlnirea a durat 94 de minute, iar deținătoarea titlului, favorita jocului, a fost mereu în prim plan.

Sala Polivalentă din Blaj, singura din județul Alba, a fost inaugurată cu un eveniment voleibalistic de seamă, Supercupa României, la masculin și feminin.

Citește și: FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”

Trubinele au fost aproape pline la acest duel, fiind și galerii ale celor două formații. Organizatorii au dat drumul la un show de zile mari, fanii locali așteptând marele meci de la feminin, în care favoritele vor evolua cu trofeul pe masă.

Sunt prevăzute două întâlniri de gală, la ora 16.00, primul meci oficial disputat în noua sală din Blaj, între Arcada Galați, campioana ultimilor 5 ani, pregătită de Sergiu Stancu, selecționerul României, și SCM Craiova, câștigătoarea Cupei României, respectiv la ora 19.00, între campioana Volei Alba Blaj și CSM Lugoj, câștigătoarea Cupei. După regalul sportiv de lângă fileu va urma festivitatea de premiere și ziua se va încheia cu un concert al trupei Voltaj (ora 22.00).

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare