Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Transportatori din 4 județe au PROTESTAT în Alba, împotriva prețului RCA: ”La 10 polițe practic noi facem cadou un camion asiguratorilor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

protest transportatori01Peste 100 de transportatori, din județele Alba, Sibiu, Arad și Mureș, au încurcat, vineri, traficul rutier pe DJ 107 C, care duce spre Teleac, și DN1, între Alba Iulia și Sebeș,  în semn de protest. Nemulțumirile acestora vizează prețul foarte mare la RCA, majorat din nou de la 1 iulie, care spun că i-a dus la ”capătul puterilor”.

Manifestația transportatorilor a început în jurul orei 11.00, iar după ce au staționat aproxmativ 30 de minute pe drumul județean DJ107C, aceștia s-au îndreptat spre Sebeș, drum pe care l-au parcurs cu aproximativ 20 de km/h, claxonând și îngreunând traficul rutier.

Aceștia s-au manifestat zgomotos, o parte venind, sincronizat, din Alba Iulia spre Sebeș, iar ceilalți circulând din sensul opus de mers, cu viteză redusă, circulația desfășurându-se astfel cu dificultate.

Dumitru Blaga, Președintele Asociației Operatorilor de Transport Rutier ”Apulum” a declarat că protestul a fost unul spontan, ”la fel de spontan cum a crescut și prețul la asigurări de la 1.000 de euro, la cinci mii de euro”.

”Acesta a fost un atac concertat asupra transportului rutier românesc, având în vedere că toate societățile de asigurări, în afara de una, sunt deținute de multinaționale din străinătate. Statele vestice încearcă să ne scoată de pe piață. Au găsit o portiță prin care, la noi acasă, să ne doboare”, a spus Dumitru Blaga.

Principala nemulțumire care ne-a făcut să ieșim în stradă este cuantumul primelor RCA care a crescut într-un mod de necrezut. Am ajuns să plătim prime RCA de 22.000 de lei pe un an, pentru un cap tractor care efectiv nu a avut daune. Sunt alți colegi transportatori care au avut oferte RCA de până la 100.000 de lei pe an, în condițiile în care prețul unui autocamion second se vinde undeva la 15.000-25.000 de euro. Nu cred că este normal ca o asigurare pentru an de zile să ajungă la sumele astea astronomice. La un calcul matematic simplu, la 10 polițe RCA noi practic facem cadou un camion asiguratorilor. Este inadmisbil(…) Vrem să tragem un semnal de alarmă. Noi considerăm că am ajuns efectiv la capătul puterilor. Nu este scopul nostru acela de a bolca drumuri sau de a crea probleme participanților la trafic. Scopul nostru clar este acela de a trage un semnal de alarmă în așa fel încât autoritățile competente, în speță ASF-ul, să aibă o reacție. Practic noi suntem doborâți de lipsa de reacție a ASF-ului”, a declarat Florin Tomuța, unul dintre transportatorii participanți la protest.

Un alt transportator ieșit în stradă spune că din cauza prețului foarte mare la RCA sunt mașini cu care nu mai poate lucra și pe care le ține staționate în parcul auto.

Avem peste 10 mașini în parcul auto cu care nu mai putem lucra din cauza asigurărilor. Nu mi se pare corect să plătim 50.000 de euro pe an la 10 mașini, să avem un profit de jumătate doar”, a declarat Cosmin Ciucur.

În cazul în care nu se va schimba nimic, transportatorii amenință că vor continua protestele și vor bloca drumurile, fiindcă altă variantă nu mai au.

Potrivit IPJ Alba, traficul rutier nu a fost întrerupt, ci doar îngreunat, iar manifestarea a fost pașnică.

[nggallery id=2417]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea