Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Se repară Monumentul MArii Uniri. Sculptorul Mihai Buculei s-a reîntors la Alba Iulia pentru a-l șlefui și chitui

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sculptorul Mihai Buculei a fost prezent luni, la Alba Iulia, în locul în care e amplasat Monumentul Unității Naționale, pentru realizarea unor lucrări la impresionantul ansamblu.

Sculptorul Mihai Buculei, cel care a realizat Monumentul Unirii din Cealaltă Capitală, a fost prezent luni la Alba Iulia, în locul unde este amplasată construcția. În zona Monumentului au fost amplasate de către militari mai multe schele, urmând sa se realizeze anumite lucrări. Mai exact, monumentul va fi chituit și șlefuit.

Ridicarea monumentului a adus şi o reconfigurare completă a Parcului Unirii din Alba Iulia şi construirea unui pod care face legătura între monument şi Catedrala Încoronării.

Monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, este construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse. Are 22 de metri înălţime şi o greutate de circa 1.350 de tone. Pentru realizarea fundaţiei monumentului s-au turnat 10 coloane de circa 24 de metri adâncime.

YouTube video

În 1993, în cadrul unui program iniţiat de Ministerul Culturii, a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, fiind declarată câştigătoare macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei.

Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către minister cu sculptorul Mihai Buculei în iunie 2018, după ce la sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat 18,8 milioane de lei pentru construcţia monumentului la Alba Iulia şi a punerii în valoare a obiectivului. Potrivit contractului, autorul îşi asuma ca monumentul să fie realizat, amplasat şi finalizat până pe 26 noiembrie cel târziu, la timp pentru festivităţile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 2018.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

Printre cei care s-au opus edificării unui asemenea obiectiv s-a aflat, în 2008, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia din acea vreme, Andrei Andreicuţ, care considera „neavenită toată tevatura (…) pe seama acestui subiect”, spunând şi că s-ar cheltui o sumă enormă de bani pentru un monument care nu va întrece Catedrala.

[nggallery id=7125]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea