FOTO, VIDEO. Se repară Monumentul MArii Uniri. Sculptorul Mihai Buculei s-a reîntors la Alba Iulia pentru a-l șlefui și chitui

Sculptorul Mihai Buculei a fost prezent luni, la Alba Iulia, în locul în care e amplasat Monumentul Unității Naționale, pentru realizarea unor lucrări la impresionantul ansamblu.

Sculptorul Mihai Buculei, cel care a realizat Monumentul Unirii din Cealaltă Capitală, a fost prezent luni la Alba Iulia, în locul unde este amplasată construcția. În zona Monumentului au fost amplasate de către militari mai multe schele, urmând sa se realizeze anumite lucrări. Mai exact, monumentul va fi chituit și șlefuit.

ELIT

Ridicarea monumentului a adus şi o reconfigurare completă a Parcului Unirii din Alba Iulia şi construirea unui pod care face legătura între monument şi Catedrala Încoronării.

Monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, este construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse. Are 22 de metri înălţime şi o greutate de circa 1.350 de tone. Pentru realizarea fundaţiei monumentului s-au turnat 10 coloane de circa 24 de metri adâncime.

Mihail David - 2020

În 1993, în cadrul unui program iniţiat de Ministerul Culturii, a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, fiind declarată câştigătoare macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei.

Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către minister cu sculptorul Mihai Buculei în iunie 2018, după ce la sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat 18,8 milioane de lei pentru construcţia monumentului la Alba Iulia şi a punerii în valoare a obiectivului. Potrivit contractului, autorul îşi asuma ca monumentul să fie realizat, amplasat şi finalizat până pe 26 noiembrie cel târziu, la timp pentru festivităţile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 2018.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

Printre cei care s-au opus edificării unui asemenea obiectiv s-a aflat, în 2008, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia din acea vreme, Andrei Andreicuţ, care considera „neavenită toată tevatura (…) pe seama acestui subiect”, spunând şi că s-ar cheltui o sumă enormă de bani pentru un monument care nu va întrece Catedrala.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

dolfi 20 mai 2019 at 20:43

Acest individ sa-si ia mizeria de 500 de tone inchinata feisbucului si sa plateasca impreuna cu cei ce i-au dat girul toti banii inapoi!!!

ABC 21 mai 2019 at 9:48

…pe ploaie, ca la rRomani 😛

Cormoș Dumitru Radu 21 mai 2019 at 16:53

Cine verifică dacă aceste intervenții sunt cele corecte și de calitate prin materiale și forța de muncă!?!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...