Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Sarcofage romane, vechi de aproape două milenii, descoperite la Alba Iulia

Publicat

în

Şapte sarcofage romane, datate de la sfârşitul secolului al III-lea, au fost descoperite de arheologi la Alba Iulia, zona Partoş. Este vorba despre un sarcofag de adult şi şase mai mici, iar două dintre acestea au fost aduse în curtea Muzeului Naţional al Unirii, unde arheologi ai muzeului fac cercetări.

Sicriele antice au fost descoperite în timpul lucrărilor de construcţie a staţiei de epurare, la marginea oraşului Alba Iulia, cartierul Partoş. Într-unul din sarcofage, desigilat de arheologi în curtea muzeului, a fost găsit scheletul unui bărbat. Încă se desfăşoară cercetări pentru a afla dacă defunctul are şi un inventar funerar.

„La şase luni după începerea şantierului arheologic de la staţia de epurare a apei de la Alba Iulia, ultima descoperire este un sarcofag sigilat, în care colegii mei şi cu mine încercăm să aflăm  dacă defunctul descoperit înăuntru are şi inventar funerar sau nu.  Şantierul a fost unul dintre cele mai importante din ultimii ani din Alba Iulia,  prin descoperirile care au ieşit. Şi mă refer aici la structuri, ziduri, clădiri cât şi la cantitatea mare de piese mărunte, obiecte care vor intra în patrimoniul muzeului. Din estimările de până acum sunt câteva sute de piese”, a declarat George Bounegru, arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Reamintim că, tot aici au mai fost descoperite alte două sarcofage, datate aproximativ în secolele II – III. Potrivit arheologilor de la Muzeul Unirii, locul în care s-au descoperit întâmplător artefactele, era necunoscut, până în prezent, din punct de vedere arheologic. „Prezenţa sarcofagelor aici a fost pentru noi o surpriza dublă, atât zona cât si descoperirea în sine, primele sarcofage din marmură descoperite pe teritoriul fostei provincii romane Dacia. Aici, la Alba Iulia şi în toată Dacia sunt singurele cunoscute”, declara atunci arheologul George Bounegru.

[nggallery id=190]

Publicitate

Ştirea zilei

PROGRAMUL ZILEI de 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia: PARADĂ militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

Publicat

în

PROGRAMUL ZILEI de 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia: PARADĂ militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

Ca în fiecare an, pe data de 1 decembrie, Alba Iulia, se îmbracă în haine de sărbătoare, o sărbătoare a românilor de pretutindeni. Mecca românească îi așteaptă cu brațele deschise pe toți cei care simt și iubesc românește, pe toți copiii acestui pământ încercat de greutăți de-a lungul istoriei.

Citește și: PROGRAM FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: paradă militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2021, la Alba Iulia, cuprinde o ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României, concerte de muzică populară, în cadrul spectacolului „Tezaur Folcloric”, vernisaje transmise, de asemenea live și în locul tradiționalelor focuri de artificii, un spectacol de drone.

PROGRAMUL OFICIAL AL ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI 2021

08.00-10.00 – Marșul Unirii
itinerant Autogara Alba Iulia – Esplanada Catedralei Încoronării, tinerii basarabeni

Electrica Furnizare Discount

11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii
Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, discursuri
Reconstituire istorică
Sala Unirii

12.00 Te Deum
Catedrala Încoronării

12.00 Sala 67 – „Micii muşchetari”, regia artistică: Teodora Popa
Spectacol de teatru 3+
Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

13:00 Declarația de la Alba Iulia
Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia – Biserica Română unită cu Roma, Greco-Catolică și lansare de baloane tricolore
Monumentul Unirii

15.00 Primirea persoanei oficiale
Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
Monumentul Unirii
Ceremonie militară – defilare
Bulevardul 1 Decembrie

16.00 Povestea Armatei Române 1918-1922
Intrarea Armatei române în Alba Iulia; Paradă de front; Citirea Proclamaţiei Încoronării – Animaţie culturală, cu participarea Fanfarei Județului Alba
Centrul de Cultură Augustin Bena – Poarta I – Poarta a III-a – Sala Unirii

17.00 Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia
Galeriile municipale de artă

18.00 „Gala Tezaure Umane Vii”
Sala Unirii
Transmisiune live: ecranele din Cetatea Alba Carolina și pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare

19:00 Concert extraordinar de folclor ,,ALBA UNEȘTE ROMÂNIA” și lansarea ORCHESTREI ROMÂNE DE FOLCLOR, prima orchestră de uniune națională

Difuzare în premieră: ecranele din Cetatea Alba Carolina și pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare, TVR 3, Tradițional TV, Orizont Tv și cu distribuire pe plan internațional către toate Misiunile Diplomatice ale României și Institutele Culturale românești din străinătate.

20.00 La mulți ani, ROMÂNIA!
Spectacol de drone
Parcul Unirii

Citește și: PROGRAM PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Ecrane:
1.Strada Muzeului
2.Piața Cetății
3.Parcul Unirii (între catarg și monument, cu spatele la bulevard)
4.Catedrala Reîntregirii, spre poarta a IV-a
5.CCAB

Programul paradei militare de 1 decembrie 2021 de la Alba Iulia

– începând cu ora 15.00, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);– în continuare va avea loc parada militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 9 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 550 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba), 9 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională) și aeronave militare ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” (elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane MiG 21 LanceR).

Citește mai mult

Ştirea zilei

Scrisoare lui Adrian Păunescu către fiica sa: „Fetița tatii, nu puteam să mor fără să mergem, amândoi, la Alba”

Publicat

în

Scrisoarea lui Adrian Păunescu către fiica sa: „Fetița tatii, nu puteam să mor fără să mergem, amândoi, la Alba”

În 4 noiembrie 2010, Ana-Maria Păunescu, îi adresează o scrisoare tatălui său Adrian Păunescu, ce avea să treacă în lumea celor drepți în ziua următoare:

„Nici nu-mi dau seama, tată, cum să mă adresez. Am multe să-ţi spun şi multe să te rog. Sunt clipe grele, ştiu, am crescut suficient de mult cât să pot înţelege suferinţa. De mai bine de o săptămână, de când problemele ultimelor perioade s-au acutizat şi s-au oficializat, mi-e foarte teamă de liniştea din jur. Tu nu m-ai crescut în linişte! Încă de mică, am trăit în agitaţia continuă a vieţii tale active.

Citește și: La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!

Înainte să merg la şcoală, am mers cu tine în turnee, am contabilizat cu ochii mei timizi toate aplauzele mulţimilor, mi s-au întipărit în minte chipuri şi destine, te-am privit din umbra vârstei, te-am admirat, te-am imitat şi m-am legat ireversibil de felul tău de a fi. E prea linişte, tată, în casă. Nu-mi place să termin „Flacăra” devreme, să plece la tipar seara, şi nu noaptea, cum obişnuieşte să se întâmple când ai suficientă energie pentru a o corecta amănunţit. Nu-mi place să latre câinii şi să-i aud doar eu. Sună telefoanele, toţi întreabă de tine. Oamenii te iubesc, chiar dacă uită să ţi-o spună în fiecare zi, chiar dacă vieţile lor chinuite nu le permit să se exteriorizeze, de fiecare dată când îşi amintesc de tine. Oamenii cred în tine, în puterea ta de a le schimba viitorul în bine. Sunt nefericiţi, dar suferinţa ta îi macină şi îi înnobilează.

Electrica Furnizare Discount

Mă caută sudul, mă caută Oltenia, să afle ce mai faci. Ai tăi, de la Bârca, sunt îngrijoraţi şi primesc veşti confuze de la posturile de televiziune care vorbesc despre tine. Din Ardeal mă sună cei mai buni prieteni. Basarabia aşteaptă veşti. Moldova de dincoace de Prut caută răspunsuri. Chiar dacă mi-e greu să le explic tuturor că treci prin clipe grele, nu pot să le ignor tristeţea. Nu-i mint, nici nu le dau detalii. De fapt, detalii nici nu prea ştiu. În ochii mei nu mai e loc de diagnostic. Le spun că te vei face bine. Le spun că lupţi. Le spun că avem treabă. Şi ei mă cred. Au nevoie să mă creadă. Se liniştesc şi mă roagă să-ţi transmit că se gândesc la tine. Şi vocea alarmată li se stinge într-un mesaj înlăcrimat.

Citește și: Cum au facut românii Marea Unire de la 1918 de la Alba Iulia în plină pandemie de gripă spaniolă

Te rog, tată, găseşte optimismul de care e nevoie pentru luptă. Mai sunt atâtea de făcut! Vine iarna, vine frigul şi trebuie să te găsească bine. Vin sărbătorile, vine ziua mea, voi face 20 de ani şi vreau să fii puternic. La vară avem de mers la Bârca, să mâncăm lubeniţă şi ciorbă de ştevie şi să stăm pe terasa de acasă, să lucească în ochii noştri grădina şi să miroasă a ploaie. Or să apară merele acrişoare pe Dealu Negru, ţăranii cu legume de lângă Bucureşti îşi vor scoate la porţi recolta. Trebuie să mă duci la Râmeţi, unde nu-mi amintesc dacă am fost vreodată, să ne uităm în Cartea de Onoare, în care ai scris de atâtea ori petice de istorie. Eu am de mers la bursă, în Portugalia, şi nu pot pleca liniştită dacă nu eşti refăcut. Mai e şi drumul la Vatra Dornei, pe care-l plănuim de atâta vreme şi pe care mi-ai promis că-l vom face în tihnă, cu opriri multe şi vesele, ca atunci, când eram mică şi credeam că toate-s pentru totdeauna. Am vorbit de curând de ţara Haţegului. Vreau să merg cu tine în Apuseni. Vreau să mă înveţi din nou să umblu prin ţara noastră. Nici la Putna n-am mai fost de mult.

Nu am făcut destule împreună. Aşa că, haide, tată, ridică-ţi ochii trişti şi ia-o de la capăt. Te rog să crezi în tine şi în toţi cei care îţi vor binele. Te rog să ai răbdare cu noi şi cu suferinţele fizice. Te rog să vrei să fii din nou puternic. Am nevoie de tine. Nu mai vreau să fie linişte în casă. Vreau să iubesc din nou timpul. Vreau să mă simt în siguranţă. E noiembrie. Nu-mi place toamna, când ţie nu ţi-e bine.”

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

Cum parcă-ar fi știut, colosul Păunescu, a anticipat în stilul caracteristic și i-a dedicat fiicei o capodoperă în versuri, înainte ca timpul său pe acest pământ să apună și cu mult înainte ca destinu-i să se încheie:

„Fetița tatii, nu puteam să mor
fără să mergem, amândoi, la Alba,
să-ți spun ce-nseamnă DOR și TRICOLOR
și tu să-ți porți, prin scrum de clopot, talpa.

Ți se cuvine dreptul absolut
de-a ști ce ești și cine te precede,
să simți că nu zadarnic te-ai născut
și viața nu-i doar ură și monede.

Tu trebuie să-nveți, copilul meu,
că Alba Iulia în veci rămâne
orașul hărăzit de Dumnezeu
pentru Unirea Țărilor Române.

Tu, care nu știi bine ce-i un an,
m-ai întrebat, și îți ardea obrazul,
de nu cumva am fost contemporan,
în tinerețe, cu Mihai Viteazul.

Va trebui să afli, chiar acum,
că Alba Iulia ne este rostul
care ne cheamă de pe orice drum,
contemporani cu tot trecutul nostru.

Că doar așa putem înfăptui
din nou, aici, Unirea noastră Mare,
contemporani cu cei ce-n sfântă zi
au scos din moarte vechile hotare.

Oricâte continente pe șosea
ne vor bloca, în ele, spre-a ne pierde,
tu trebuie să știi, fetița mea,
că mai există Țara Foaie Verde.

ȘI mai există Neamul Făt Frumos
și Zmeul n-are cum să-i taie capul,
iar noi, spre ALBA IULIA, pe jos
plecăm, să ne învingem handicapul.

Copilul meu, tu trebuia să știi
că tatăl tău a fost acela care,
în vremuri de uitări și vitregii,
scria „TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE!”

Și, în realitate, pe pământ,
printre erori, regrete și dezastre,
eu, totuși, n-am avut nimic mai sfânt
ca Sărbătoarea Regăsirii Noastre.

Ana-Maria, uită-te in jur,
bat clopotele, ca la ÎNVIERE,
tu porți în tine sufletul meu pur
căruia-i las poruncă să mai spere.

Cândva, când nu veniseși printre noi
și voie nu aveam să merg la ALBA,
am zis că vreau sa fiu în drum noroi
și să m-aducă, toți, aici, cu talpa.

Declar, cinstit, în fața tuturor,
când nicio slăbiciune nu mă-mbie,
că-i prea târziu acum să vreau să mor,
mai am de achitat o datorie.

Și nu știu în ce zi și în ce an
voi accepta, cu inimă ușoară,
să plec, spre-a deveni contemporan
cu marii morți care-au făcut o țară.

Aici s-a petrecut suprema zi
pe care a trăit-o România,
bat clopote, de parcă ar trăsni,
Unirea Mare, care-a fost, VA FI,
Închină-i-te ei, Ana Maria.”

Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare meteo: COD GALBEN de VÂNT puternic şi ninsoare viscolită, în județul Alba și alte zone din țară, până miercuri la 16:00

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN de VÂNT puternic şi ninsoare viscolită, în județul Alba și alte zone din țară, până miercuri la 16:00

ANM a emis o avertizare meteo de tip Cod Galben de vânt puternic şi ninsoare viscolită, pentru județul Alba și si alte județe, valabilă până miercuri la ora 16:00.

În intervalul 30 noiembrie, ora 20 – 01 decembrie, ora 16, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 85…95 km/h, viscolind ninsoarea.

Până în dimineața zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare