Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Foto/Video: Roșia Montană Marathon 2018 – competiție sportivă prin care se promovează bogăția inestimabilă a Apusenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația Pachamama România a organizat în perioada 22-24 iunie cea de-a șasea ediție a Roșia Montană Marathon, o parte a Circuitului Carpaților care s-a desfășurat sub deviza imprimată pe spatele tricourilor de concurs „Alerg pentru Roșia Montană în UNESCO”.

Programul evenimentului care a animat foarte mult localitatea Roșia Montană pe durata a trei zile a cuprins numeroase activități, printre care se pot menționa următoarele: Zumba și Reconectare la Spiritul Naturii cu Lidija Mitrojevic; proiecție de film despre istoria Roșiei Montane; Simpozionul Pachamama România „Fii parte din schimbare”; atelier de creație cu Eliza Trifan și Ioana Tomescu; un altfel de pasta party; cursă cu obstacole pentru copii cu Lăcrămioara Teodorescu; spectacol de muzică și dansuri populare cu Ansamblul Popular din Bucium; concert de folk cu Elena Shulea; vizită la Galeriile Romane; tur ghidat la monumentele naturale din zonă cu Călin Caproș și întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale. Totodată, evenimentul a conținut și o cauză socială, aceasta fiind reprezentată în acest an de construirea unui parc de joacă pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană, 7% din taxa de participare constituindu-se în contribuție pentru realizarea acesteia.

YouTube video

Întrecerile au debutat sâmbătă dimineața, atunci când la start s-au prezentat mai mult de trei sute de participanți la cele 3 probe tradiționale: maraton, semi-maraton și cros. De asemenea, cei mai mici alergători au putut concura la Cursa Copiilor, pe categorii de vârstă, organizată în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană, aceasta debutând după-amiaza la ora 16. În plus față de edițiile anterioare, pentru cei dornici să descopere peisajele zonei la pas, a fost organizată Drumeția Interconectivității, pe un traseu de 7 km.

Festivitatea de premiere s-a desfășurat sâmbătă seara, iar câștigătorii probelor de maraton (43,82 km) au fost Călin Vaipan și Viorica Mălai, aceștia primind marele trofeu Roșia Montană Marathon, sculptat în lemn, ce înfățișează monumentul natural Piatra Corbului, simbolul concursului. La semimaraton (26,58 km), cei care au trecut primii linia de sosire au fost Alpar Antal și Cătălina Șerbu, în timp ce la cros (10,66 km) primul loc a revenit lui Alexandru Alungulesă, respectiv Petronela Lungu, rezultatele concursului fiind disponibile pe adresa: http://time-it.ro/2018/rosiamontana/

Organizatorii evenimentului au transmis că cei enumerați mai sus au primit trofee și vouchere tip city-break în valoare de 350 lei (maraton), 250 lei (semi-maraton) și 100 lei (cros). De asemenea, cei care au triumfat la cele 4 categorii de vârstă din fiecare probă au găsit în punga cu premii câte un voucher Therme în valoare de 100 lei, produse apicole, o sticlă de vin Sâmburești și – valabil doar pentru probele de maraton și semi-maraton – un produs Gravity sau Made in Roșia Montană. Totodată, toți participanții au primit medalii din lut, înfățișând Piatra Corbului înconjurată de un câmp de Sânziene, pentru a marca Noaptea de Sânziene și s-au oferit premii surpriză – pentru cel mai tânăr concurent și cel mai vârstnic, participantul cu cele mai multe maratoane alergate, participantul care s-a înscris primul la concurs, cuplul cu cel mai bun timp – și s-a organizat o tombolă cu premii constând în înscrieri gratuite la concursurile partenere, respectiv Bucharest Marathon, Bucharest Half Marathon și Bucharest International 10k. Nu în ultimul rând, au fost premiați Mihai Pantiș, Victor Spătaru, Florin Sălăgean și Ilie Roșu, protagoniștii Ultramaratonului „Alerg la Strălucirea Soarelui”, desfășurat între Sarmisegetuza și Roșia Montană pe o distanță de 120 de km. Toți aceștia, atent însoțiți de organizatorul Decebal Achim, au dus cursa până la capăt în data de 21 iunie, cea mai lungă zi a anului, pentru a promova mesajul „Din dragoste pentru România și istoria ei, spuneți Da Drepturilor Naturii pentru că Natura este o ființă vie”.

Referitor la ediția din acest an a evenimentului, Viorica Mălai, locul 1 maraton feminin, a precizat următoarele: „Anul acesta am ajuns pentru prima dată la maratonul de la Roșia Montană și în zonă. După o scurtă plimbare pe strada Principală, mi-a fost clar că acel eveniment nu este organizat numai pentru alergători, nu reprezintă vreun interes mercantil al organizatorilor. Concursul este organizat pentru Roșia Montană, pentru a aduce un suflu de viață în acele locuri cu un patrimoniu foarte frumos, care merită să fie văzut de oamenii din toată lumea. În ceea ce privește concursul, m-am simțit ca într-o mare familie, cu toate că pe unii dintre organizatori îi vedeam pentru prima dată. Evenimentul a fost organizat cu generozitate, începând de la kit-ul de participare și încheind cu evenimentele din jurul concursului. Traseul de aproape 44 km și 2000m + a fost unul cu pante line și alergabil în mare parte, cu mici excepții care au făcut sarea și piperul cursei: urcările de pe Detunata Golașă, cu o priveliște de sus ce îți taie respirația, și cea de după Tăul Mare. Datorita ploilor din zilele premergătoare concursului, noroiul a fost de neevitat pe multe pasaje din pădure și în localități. A fost un element care ne-a cam scos din zona de confort, un motiv în plus ca să fim mai atenți la traseu și să ridicăm privirea pentru a admira frumusețea naturii care este foarte verde și înflorită în această perioadă. În ceea ce privește traseul, mi-a plăcut și faptul că după vreo 32 km de cursă se trece prin zona startului, unde primim o mulțime de încurajări, un imbold care ne face să ne grăbim să plecăm pentru a reveni mai repede și mai puternici la linia de sosire. M-a impresionat zona prin care am alergat și sper că acest lucru să fie posibil încă mulți ani înainte.”

Călin Vaipan, câștigătorul locul 1 la maraton, a menționat: „Roșia Montană. Este prima dată când vin în această localitate, în acest colț de rai. Prima dată când alerg la acest concurs. Am dus cu mine acasă frumusețea Apusenilor, frumusețea străzilor întortocheate din Roșia, căldura oamenilor care au mai rămas în sat. Mi-a plăcut cum a fost organizat concursul. O mână de oameni, iubitori de natură, de mișcare și de frumos, s-au unit și au organizat un concurs deosebit, într-o zonă încărcată de istorie, într-o zonă zbuciumată. Prin participarea mea la acest concurs am ales să lupt și eu alături de voi pentru salvarea acestei zone superbe. Mulțumesc! Și…. promit că o să ne mai revedem. A…. încă ceva….când călcam aproape desculț pe pietrele munților încărcați cu aur, mă gândeam că e adevărată vorba străveche: Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă. M-am întristat oarecum și am luat-o mai tare la fugă să nu mă mai ajungă nimeni, nici măcar gândurile, nici măcar vremurile….”

Un participant străin, Levente Bagoly, locul 15 maraton masculin, a transmis: „Yesterday I’ve ran my first ever full on marathon in the gnarly surroundings of Rosia Montana Marathon. It was rainy and it was muddy, but the views and the trail were epic so it was worth every drop of pain during …and afterwards. I was in Roşia Montana like 10+ years ago, but I’m reassured that it’s worth every struggle to keep this place as it is for future generations. Roşia Montana for UNESCO world heritage!”, iar Ada Kale, locul 6 maraton feminin a adăugat: „Roșia Montană Marathon este o cursă de alergare transformată într-un adevărat festival, o sărbătoare despre ecologie, cultură și istorie. Evenimentul a inclus activități de reconectare la comunitate și natură, pentru a valorifica potențialul zonei, alături de alte inițiative locale ca Made in Roșia Montană. Coborârile mi s-au părut suficient de line cât să le pot lua în viteză, cu tot cu noroi. Din punctul ăsta de vedere, aș zice că Roșia Montană Marathon e o cursă abordabilă chiar și pentru cei cu mai puțină experiență în alergările montane. Au existat multe porțiuni de alergare pe asfalt sau drum pietruit, iar cu vreo câteva excepții, nici urcările nu pun mari probleme. Totuși, a fost mai solicitant decât mă așteptam, uitându-mă la diferența de nivel. Pentru alergătorii care se plâng de înghesuiala de la cursele de trail <<celebre>>, Roșia Montană Marathon e o alternativă bună: nu este prea aglomerat…deocamdată, traseul trece prin niște zone minunate, iar organizatorii au pus suflet să iasă un eveniment pe cinste, în armonie cu istoria locului.”

În încheiere, Alexandra Postelnicu, fondatoarea Pachamama România a concluzionat următoarele: „În fiecare an ne propunem ca Roșia Montană Marathon să depășească cu mult granițele unei curse sportive, lucru reflectat în programul deosebit de dens al evenimentului, desfășurat pe parcursul a 3 zile. Ne dorim ca prin intermediul Roșia Montană Marathon cât mai multă lume să cunoască bogăția inestimabilă a acestor locuri, în plan ecologic, cultural și istoric. Însă mai presus de toate, evenimentul, îndrăznim să afirmăm, prilejuiește și o regăsire a sinelui. Ediția din acest an a fost o reușită deplină, pentru care suntem recunoscători atât localnicilor din Roșia Montană, voluntarilor minunați, sponsorilor și partenerilor noștri, precum și alergătorilor, începători sau experimentați, care au venit în localitatea de aur a Munților Apuseni în ciuda prognozei meteo nefavorabile pentru a descoperi traseul spre inima lor.”

Pentru mai multe poze și testimoniale de la ediția din acest an se poate vizita site-ul http://www.rosiamontanamarathon.ro/ și pagina de Facebook Roșia Montană Marathon.

Sursă foto: Facebook

Ovidiu CULDA

[nggallery id=5859]

Save

Save


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea