Ziarul Unirea

FOTO | VIDEO / Romanița Iovan în Apuseni, la cinci ani de la tragedia aviatică. ”Venim aici și pentru moți. Simțim energia lui Adrian”.

Se împlinesc cinci ani de la tragedia aviatică de pe Vârful Petreasa, din Munții Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața.

ELIT

Deși nu a putut ajunge la locul prăbușirii avionului, la altitudinea de peste 1400 de metri, din cauza stratului foarte gros de zăpadă, care depăşeşte un metru şi jumătate, Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, a fost, sâmbătă în Munții Apuseni, unde a avut loc un parastas în memoria celor două persoane decedate în 20 ianuarie 2014, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.

”Venim aici și pentru moți. Simțim energia lui Adrian. Simțim chiar că el și-a dat ultima suflate și ultimul gând de viață gândindu-se la oameni, gândindu-se la cei pe care i-a salvat. Dacă Adrian  nu făcea ce a făcut în ultimele secunde, avionul nu ateriza forțat și cădea pur și simplu. În momentul ăla nu mai era nimeni în viață. El i-a salvat pe ceilalți, din păcate cu prețul vieții lui. Este fantastic dacă te gândești că ei au plecat într-un zbor umanitar. Ei se duceau la Oradea să preleveze organe pentru a salva vieți. Și ei, de fapt, au fost în situația în care ei înșiși trebuiau să fie salvați. Adrian îl însoțește în primul rând pe Albert. Și de atunci, și pururea în vecii vecilor cât va trăi Albert, va fi, după părerea, mea, alături de fiul lui. Deci este clar că Albert are un tată,  un tată erou. Există sufletul lui Adrian care îl păzește non-stop și cred că este foarte important pentru Albert să venim aici cât de des putem”, a declarat sâmbătă, Romanița Iovan.

Pe pagina ei de Facebook, Romanița Iovan a postat imagini cu Munții Apuseni.

”Suntem în Munții Apuseni, un peisaj feeric și oameni cu sufletul imaculat, cald și bun. Soarele se întrevede printre nori, ne zâmbește din când în când…”, sunt cuvintele Romaniței Iovan.

Our life today!

Publicată de Romanita Iovan pe Sâmbătă, 19 ianuarie 2019

În zona în care s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi au amplasat o cruce de mari dimensiuni și, în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatice. În altar este realizată o pictură şi aici au fost puse fotografii din zborul regretatului pilot Iovan. În altarul numit “Lumea văzută din cer” este inclusă şi troiţă ridicată în memoria lui Iovan şi a studentei rezidente Aura Ion, chiar a doua zi după accident.

Tot în altarul ridicat la locul acidentului, a fost pusă de către Romanița Iovan, la un an de la tragicul eveniment, o machetă a unui avion BN 2, model pe care l-a pilotat Adrian Iovan în ziua accidentului, macheta despre care ea a spus că a fost realizată de Albert pentru tatăl său. La trei ani de zile de la durerosul moment, Romaniţa Iovan mărturisea că pierderea fostului soț a fost „cel mai dureros moment din viaţa mea“.

Foto / Video: Facebook Romanița Iovan

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419