Ştirea zilei
FOTO, VIDEO| Românii vin în Capitala Unirii la fel ca strămoșii lor în urmă cu 100 de ani: călare, cu căruța sau pe jos. Delegațiile din toate colțurile țării mai au de parcurs o șchioapă de drum până la Alba Iulia
Românii vin în Capitala Unirii la fel ca strămoșii lor în urmă cu 100 de ani. Centenarul Marii Uniri, marea sărbătoare națională care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Alba Iulia, atrage ca un ”magnet” români din toate colțurile țării și ale lumii. Veritabili eroi sunt cei care au pornit pe jos, călare sau cu căruța, de la sute de kilometri distanță, pentru a ajunge la Alba Iulia în data de 1 Decembrie 2018.
În acest cadru istoric putem încadra un convoi format din zece căruţe trase de câte doi cai şi însoţitorii lor care a plecat, joi, 22 noiembrie, din municipiul Sighetu Marmaţiei spre Alba Iulia pe un traseu care măsoară peste 300 de kilometri, refăcând acelaşi drum al străbunilor maramureşeni care au participat la Marea Unire din 1918.
”Refacem în mod simbolic un traseu de peste 300 de kilometri, având plecarea din municipiul Sighetu Marmaţiei, urmând să ajungem în Alba Iulia, pe 1 Decembrie. Practic, refacem un traseu parcurs de înaintaşii noştri pentru a fi prezenţi la Alba Iulia şi a marca Unirea din 1918.
Să ştiţi că în urmă cu o sută de ani strămoşii au plecat din Maramureş tot cu căruţa trasă de cai şi cred că din respect pentru gestul lor vom fi în stare să parcurgem acest traseu, deşi iarna se face bine simţită”, a spus Doru Dăncuş, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.
Convoiul de căruţe s-a format în municipiul Sighetu Marmaţiei, însă pe parcurs se alătură români care trăiesc în Ucraina, dar şi locuitori din cele patru zone etnografice ale Maramureşului. ”Toţi vom fi îmbrăcaţi în costume populare, şi cred că vom fi peste 100 de participanţi numai din Maramureş. Convoiul este deschis de doi călăreţi, iar pe drum ne-am oprit sau ne vom opri în localităţile Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Cicârlău, pentru a lua cu noi steagurile care au făcut acelaşi drum spre Alba Iulia, atunci în 1918”, a detaliat Doru Dăncuş.
Plecarea convoiului, pe 22 noiembrie din Sighetu Marmaţiei, a însemnat şi împlinirea a 100 de ani de la Adunarea Populară din acelaşi oraş, adunare care a stabilit la acea vreme delegaţia Maramureşului pentru Alba Iulia.
Călare, de la Timișoara spre Alba Iulia
O altă persoană care a ales să vină la Centenarul Marii Uniri este Adrian Bumbar, sportiv al clubului de echitaţie Romsvilva de la Timişoara şi proprietar al unei mici ferme de cai. Acesta a pornit călare, de la Timișoara spre Alba Iulia. Marian Bumbar a decis să facă drumul aşa cum se mergea şi acum o sută de ani. Timişoreanul străbate peste 200 de kilometri călare. Partenerul său de drum este Brenda, un cal de sport românesc în vârstă de cinci ani şi jumătate.
“Iniţiativa a pornit destul de spontan. Nu am prea avut cu cine să plec la drum, astfel că am stat un pic pe gânduri, dacă să merg singur sau nu. Am văzut că au avut o iniţitivă similară şi nişte călăreţi de la Tăşnad, am luat legătura cu ei, şi ne întâlnim la Alba Iulia. Vom ajunge vineri, pe 30 noiembrie, vom înopta la o mănăstire, iar dimineaţa vom merge în oraş. Totul a plecat de la pasiunea mea pentru cai, dintr-un minim patriotism, încercăm să refacem un drum pe care l-au făcut şi înaintaşii noştri.
https://www.youtube.com/watch?v=wnEO–WgvaY&feature=youtu.be
Vrem să aducem un omagiu cailor. În Primul Război Mondial s-au înregistrat opt milioane de cai victime ale războiului. Am zis că e o ocazie de a aminti că şi caii, atât ai noştri cât şi ai celorlalţi, au murit în războaiele noastre”, a spus Adrian Bumbar. Planul este să parcurcă aproximativ 40 de kilometri pe zi, pentru a nu obosi calul şi ţinând cont şi de condiţiile meteo nu foarte prietenoase.
Moldoveanul care parcurge 600 de kilometri a ajuns la Blaj
Tot un erou este și unul dintre primii deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova, semnatar al declaraţiei de independenţă faţă de Uniunea Sovietică. Ion Mărgineanu, de 78 de ani, care a pornit la 1 noiembrie, pe jos, din Bălţi spre Alba Iulia. Bărbatul în vârstă de 78 de ani şi-a propus să marcheze în acest mod Centenarul Marii Uniri.
Ideea acestei călătorii istorice s-a născut în anul 1993, când a participat la Alba Iulia, împreună cu o delegaţie de deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, la aniversarea a 75 de ani de la Marea Unire. Acesta şi-a început drumeţia la 1 noiembrie, ora 12.00, din faţa clădirii Poştei din Bălţi. Locul de pornire a fost unul simbolic, având în vedere că această clădire a găzduit, la 3 martie 1918, Adunarea Zemstvei din Bălţi, care a votat o Declaraţie de Unire cu România. Era prima Zemstvă din Basarabia care semna un asemenea document.
Fostul parlamentar moldovean a afirmat că întreaga călătorie este finanţată din bani proprii. Acesta parcurge zilnic câte 20 de kilometri şi este însoţit, pe rând, de cei trei copii ai săi, care se vor ocupa de cazare şi hrană. Luni, 26 noiembrie, Ion Mărgineanu se afla la Blaj, acesta mai având de parcurs o șchioapă de drum până la Alba Iulia.
100 de români din Covasna, în Marșul Centenarului pentru a fi de Ziua Naţională a României la Alba Iulia
Și cei 100 de români din Covasna care refac drumul către cetatea Marii Uniri sunt tot mai aproape de destinație. Luni seara, aceștia au ajuns în județul Mureș. Au luat cu ei două steaguri, într-un gest simbolic de predare a ștafetei între trecut și prezent. Un tricolor este păstrat în comunitate din anii 30, iar celălalt a fost sfințit special pentru acest eveniment.
https://www.youtube.com/watch?v=n_OEY_8CM38&feature=youtu.be
Un drapel din perioada interbelică, găsit în podul unei case a devenit cel mai imporant simbol al românilor din județul Covasna. Sătenii din Vâlcele i-au alăturat acum un tricolor nou, sfințit chiar în curtea bisericii din comună.
Cele două drapele tricolore vor fi purtate în Marșul Centenarului Marii Uniri pentru a fi de Ziua Naţională a României la Alba Iulia.

Ştirea zilei
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.
Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.
„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.
“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.
Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României
Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.
”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.
Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.
Sursa: economica.net
Ştirea zilei
A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații
A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.
Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.
Ştirea zilei
27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, vineri, 27 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 26 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53874 de persoane confirmate, 52525 persoane vindecate, 1.290 decese.
Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 257 teste, 117 PCR, 140 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468533 mai exact, 357953 de teste PCR și 110580 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:
BLAJ – 1
VINTU DE JOS – 1
SPANIA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
POŞAGA | 892 | 1.12 | 1 |
POIANA VADULUI | 1041 | 0.96 | 1 |
CIUGUD | 3295 | 0.91 | 3 |
RĂDEŞTI | 1273 | 0.79 | 1 |
CETATEA DE BALTĂ | 3063 | 0.65 | 2 |
VALEA LUNGĂ | 3119 | 0.64 | 2 |
STREMŢ | 2420 | 0.41 | 1 |
LOPADEA NOUĂ | 2497 | 0.4 | 1 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20603 | 0.39 | 8 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76681 | 0.31 | 24 |
ORAŞ CUGIR | 25348 | 0.28 | 7 |
GALDA DE JOS | 4410 | 0.23 | 1 |
ŞONA | 4365 | 0.23 | 1 |
SĂSCIORI | 6474 | 0.15 | 1 |
ORAŞ TEIUŞ | 7141 | 0.14 | 1 |
MUNICIPIUL AIUD | 25110 | 0.12 | 3 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13781 | 0.07 | 1 |
ALBAC | 1940 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1195 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1534 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1412 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1886 | 0 | 0 |
BISTRA | 4497 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 876 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1378 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1044 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1630 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 230 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1122 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2141 | 0 | 0 |
CRICĂU | 1964 | 0 | 0 |
CUT | 1268 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3119 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1012 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1473 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1156 | 0 | 0 |
HOREA | 1901 | 0 | 0 |
IGHIU | 7111 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 549 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1146 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
LUPŞA | 2838 | 0 | 0 |
METEŞ | 2749 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3212 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1946 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 742 | 0 | 0 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32854 | 0 | 0 |
NOŞLAC | 1814 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 496 | 0 | 0 |
OHABA | 584 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3742 | 0 | 0 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0 | 0 |
ORAŞ ZLATNA | 7780 | 0 | 0 |
PIANU | 3566 | 0 | 0 |
PONOR | 575 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
RIMETEA | 987 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1579 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2688 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1368 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2332 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2583 | 0 | 0 |
SÂNTIMBRU | 3022 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1485 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1655 | 0 | 0 |
ŞPRING | 2533 | 0 | 0 |
ŞUGAG | 2856 | 0 | 0 |
UNIREA | 4815 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1266 | 0 | 0 |
VIDRA | 1503 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5534 | 0 | 0 |
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Sportacum 10 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Noi stații de epurare și tratare a apei în județul Alba: Finanţare nerambursabilă de peste 7 milioane de euro. Unde vor fi amplasate
-
Actualitateacum 21 de ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Ştirea Taacum 24 de ore
FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Robinetele nu funcționează în parcul din centrul Sebeșului, nici în acest an: Temperaturile, PESTE cele obișnuite pentru luna mai
-
Actualitateacum 23 de ore
Daniel Breaz, rectorul UAB: „Se fac afirmaţii că România are prea multe universităţi. Dimpotrivă, e loc pentru mai bine”
-
Actualitateacum 6 ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 10 ore
Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat
-
Sportacum 10 ore
Sâmbătă, Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir | Returul barajului, o formalitate
-
Actualitateacum 21 de ore
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles