Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Regele Charles al III-lea și dragostea pentru România. A vizitat biserica din județul Alba ridicată de stră-străbunicii mamei sale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Regele Charles al III-lea și dragostea pentru România. A vizitat biserica din județul Alba ridicată de stră-străbunicii mamei sale

La data de 3 iunie 2017, Regele Charles al III-lea a vizitat o biserică greco-catolică în orașul Teiuș, ctitorită de către stră-străbunicii Reginei Elisabeta a II-a și a strămoșilor familiei Rațiu.

Regele, pe atunci prinț de Walles, a ajuns cu un elicopter, care a aterizat pe stadionul din Teiuş, gazonul fiind tuns special pentru acest eveniment. A fost primit cu pâine şi sare, iar în cinstea vizitei sale a fost realizată şi o placă comemorativă pe care a fost trecut textul:

„Această placă comemorativă marchează vizita Alteţei Sale Regale Prinţul Charles de Wales în biserica greco-catolică din Teiuş cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România”.

YouTube video

Strămoşii lui Ioan Raţiu, care sunt într-o relaţie de sânge cu Casa Regală a Marii Britanii, sunt înmormântaţi în Biserica greoc-catolică de la Teiuş.

„Biserica este foarte veche, monument istoric, prima atestare este de la 1634. Ctitori sunt Mihail Petru şi Zamfira care au început această biserică înainte de 1600. Inscripţia de la intrare atestă acest lucru”, a spus, atunci, preotul paroh.

Potrivit Episcopului Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din Blaj, Claudiu Pop, Prințul Charles al Marii Britanii a fost interesat de perioada persecuției comuniste și de felul în care Biserica Greco-Catolică din Teiuș a trecut de acea etapă.

Biserica din Teiuş este cea mai veche ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor Reginei Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuş, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuş a familiei nobiliare Raţiu.

Edificiul din oraşul Teiuş este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuş este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soţia sa domniţa Zamfira şi Mihail Rácz.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Trafic BLOCAT pe Transalpina, în zona lacului Oașa: Furtună cu grindină și copaci căzuți pe carosabil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Trafic BLOCAT pe Transalpina, în zona lacului Oașa: Furtună cu grindină și copaci căzuți pe carosabil Traficul rutier este blocat luni, 15 iulie 2024, în jurul orei 14.00, pe DN67 C – Transalpina, din cauza unei furtuni cu grindină și a copacilor căzuți pe carosabil. Citește și: 15 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea