Rămâi conectat

Actualitate

(FOTO-VIDEO) Proiect „Ecouri”: Tinerii talentaţi în creaţie literară de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia au lansat prima revistă a şcolii, cu sprijinul YouthBank

Publicat

în

Lansarea revistei Ecouri Culturale la Colegiul Alexandru Domsa18O idee, un proiect, multă muncă şi dăruire, iar, finalitatea: o revistă şcolară. Este rezultatul  iniţiativei unui grup de 9 elevi de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, dornici de a se afirma şi a-şi pune amprenta asupra viitorului, care astăzi, 4 iunie 2013, împreună cu profesorii coordonatori au lansat prima revistă a liceului, intitulată „Ecouri culturale”. Revista a fost realizată în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank.

Lansarea oficială a revistei a avut loc la biblioteca Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”, cu începere de la ora 10.00. La eveniment au luat parte, pe lângă elevi şi profesori implicaţi în  proiect, dir. adj. al Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa, Sînc Carmen, Felicia Colda, reprezentant al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Onişoru Genţiana – bibliotecar la Casa Corpului Didactic, Dorin Sava – director Fundaţia Comunitară Alba şi  Andreea Idita – Şeican- voluntar YouthBank.

Revista „micilor scriitori” cuprinde articole despre „invenţii şi descoperiri accidentale”, proiecte realizate în cadrul liceului, gânduri ale liceenilor.  „Debutul literar”, „Mirajul cuvintelor”, „Dosar folcloric” ,”Implicaţii ale războiului în romanul Moromeţii”, „Bacalaureat fără emoţii”, „Din culisele didacticii”, „Chimia distractivă”,  „Invenţii şi descoperiri accidentale”, „File din istoria tehnicii”, „Reporterul liceenilor” sau „Portret în oglinda anilor de liceu”, sunt doar câteva dintre titlurile autorilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa elevilor a plecat de la ideea de a creşte interesul liceenilor faţă de activităţile desfăşurate în şcoală printr-o informare mai bună a acestora privind activităţile şcolare şi extracurriculare, de a promova creaţiile literare şi proiectele din domeniul tehnic dar şi Colegiul la care aceştia învaţă.

Pe lângă intenţia de a informa, un alt scop al revistei este sprijinirea elevilor talentaţi cu preocupări cultural-literare. Astfel că, din vânzarea primului număr al revistei, elevii şi-au propus să realizeze un buget financiar care să fie utilizat pentru editarea următorului număr al revistei,  dar mai ales să contribuie la lansarea unui prim volum de poezii al colegei lor Elena Mare Smeu, din clasa a XI-a.

Este de apreciat demersul elevilor şi al profesorilor care au contribuit la realizarea revistei, pe care îi amintim mai jos:

Colectivul de redacţie al revistei:
Cristian Făt, Alexandra Opriţa, Bogdan Rada (cls. a X-a D), Cătălin Ioaniciu(cls. a IX-a D), Alexandru Negoescu(cls. a X-a C), Constantin Banciu, Elena Mare Smeu, Mihai Puicon (cls. a XI-a A) şi Denis Aldea (cls. a X-a A).

Profesori coordonatori, autori de articole: Maria Holhoş, Ioana Goronea, Carmen Sînc, Anca Cosma, Anamaria Marinca, Diana Doboş, Blandina Maniţiu, Florin Cosma, Zoica Gugiu, Dan Vancea, Alina Alexandru, Carmen Manicu, Aurica Popa, Alina Mihăiasa, Rodica Rafila, Antoaneta Preja, Luciana Conţiu, Mauriciu Agavriloaie, Gabriela Oros.

Coordonatori ai revistei: prof. Alina Alexandru, prof. Claudia Moldovan, bibl. Luciana Corb.

Programul YouthBank are ca principali parteneri locali Consiliul Local şi Primăria Municipiului Alba Iulia, OTP Bank şi Dacia Market, fiind coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Programul YouthBank porneşte de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunităţile locale, şi încurajează iniţiativa civică, responsabilitatea şi asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceştia se implică în mod practic în acţiuni şi decizii locale, prin crearea şi utilizarea unui fond care susţine iniţiativele tinerilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a rămas fără vilă de protocol. Ce șanse are să-și recapete privilegiile

Publicat

în

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a rămas fără vilă de protocol. Ce șanse are să-și recapete privilegiile

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a atacat la CCR modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vila de protocol de la RA-APPS şi dispozitivul de protecţie al SPP.

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă, informează Agerpres.

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie. Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile.

Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei.

În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţă a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii și a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunţat pe fostul președinte că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi, 30 iunie, o nouă avertizare cod galben și portocaliu de disconfort termic accentuat, valabilă până vineri.

COD GALBEN

În intervalul 30 iunie – 1 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Elit - Gustul Desăvârșit
COD PORTOCALIU

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

COD ROȘU

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

Publicat

în

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

„Refuz să cred că avem colegi care în mod intenționat nu au încheiat mediile la disciplinele din clasa terminală pentru a nu se prezenta în examen de bacalaureat acei candidați, pentru a nu le fi afectată media de promovare”, a declarat ministrul Educației, ieri, la TVR Info.

A fost adusă în discuție existența unor situații în care elevii de clasa a XII-a nu s-ar fi înscris la Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, pentru că unii profesori nu le-ar fi încheiat mediile.

Edupedu.ro a scris că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sorin Cîmpeanu a declarat recent că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

„Am înțeles, sunt idei în spațiul public chiar că există și tendința, refuz să cred că aveam colegi atât de cinici, dar verificăm acest lucru, vă asigur, și vom avea răspunsurile în curând, pentru că în cursul acestei seri aștept rezultatele cu privire la situația promovării, pentru a vedea câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au vrut, și câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au putut să promoveze în așa fel încât să se înscrie.”, a spus ministrul Cîmpeanu.

De menționat este că ministrul Cîmpeanu a spus marți că a cerut „imperativ” o analiză cu privire la diferența dintre cei 40.000 care au început clasa a XII-a în septembrie și nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat. – detalii aici

Edupedu.ro a scris încă de la începutul lunii iunie că motivul pentru care, dintr-o dată, din ce în ce mai mulți dintre elevii care fac liceul nu se mai înscriu la Bac și se folosesc trucuri de ocolire a literei legislației recente, concepute tocmai să nu mai permită existența unor școli cu rezultate zero.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare