FOTO-VIDEO| Prima seară a Festivalului ”Dilema Veche” la Alba Iulia: Spectacol de nota 10 cu Orchestra celor 100 de viori țigănești și concert „La nuit américaine” cu Marcian Petrescu și alți artiști

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Albaiulienii și turiștii aflați, vineri, în Cetatea Alba Carolina au avut parte de o seară specială, cu muzică de calitate și bună dispoziție. Festivalul Dilema Veche, ce se desfășoară în acest weekend la Alba Iulia, a adus în prima seară, pe scena din Piața Cetății”, un spectacol de nota 10, marca ”Budapest Gypsy Symphony Orchestra – 100 violins”, iar în curtea interioară UM 01684, un concert „La nuit américaine”, oferit de Marcian Petrescu& Trenul de noapte, împreună cu alți trei artiști de înaltă clasă.

dilema001Începând cu ora 21.00, Orchestra celor o sută de viori țigănești a pus stăpânire pe Piața Cetății, iar mai bine de două ore, publicul s-a bucurat de un spectacol cum numai pe marile scene ale lumii poți vedea. Lucrările clasice, energia interpretării, schimbările rapide de ritm, armonia și stilul au ridicat de mai multe ori publicul în picioare, ansamblul fiind apreciat cu aplauze la scenă deschisă.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

În 2014, Budapest Gypsy Symphony Orchestra – 100 violins sau Orchestra celor 100 de viori, cum mai este cunoscută, a fost recunoscută drept o comoară naţionară de către parlamentul maghiar. Orchestra este faimoasă pe plan mondial, performând de aproape 30 de ani lucrări clasice, precum piese din Liszt, Bartok, Kodaly, Hubay, Erkel, Brahms, Tchaïkovsky, Sarasate sau Strauss, dar şi muzică modernă şi tradiţională din cultura maghiară şi muzică folk ţigănească.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Seara a continuat cu un concert „La nuit américaine”, susținut de Marcian Petrescu & Trenul de noapte, AG Weinberger, Chuck Hubbard & Westroot în curtea interioară UM 01684, spectatorii fiind îndrumați spre această locație de către Batalionul XIII Gemina, care a defilat cu torțe.

dilema010

Marcian Petrescu cântă la muzicuţă şi a pus bazele formaţiei Trenul de Noapte. În anul 2000, a activat alături de Mike Godoroja în trupa Blue Spirit.| La ediţia din acest an a Festivalului Dilema veche, Marcian a venit pregătit cu un spectacol special, sub titulatura “Chicago Harmonica Blues Tribute”, prin care a dorit să aducă în atenţia publicului o serie de piese de referinţă ale unor nume de legendă din perioada modern-contemporană a genului Harmonica Blues, multe dintre aceste piese fiind interpretate în premieră absolută în România. Alături de Marcian Petrescu (muzicuţă, voce), s-au aflat pe scenă: Mihai Alexandru Tacoi (chitară), Vali Vatuiu (baterie), Robert Ardeleanu (bas).

dilema016

AG Weinberger – chitarist carismatic de înaltă clasă, oferă, în noua formulă de band, o nouă dimensiune componistică şi stilistică repertoriului său, reunind piese de jazz, blues, soul, blues-rock într-un concert de colecţie, adevărate bijuterii. Trupa recreează în stil propriu un univers muzical de înaltă ţinută, piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker sau selecţia din compoziţiile proprii. Americanul Chuckk Hubbard este singurul cîntăreţ profesionist de banjo cu cinci corzi din România. A crescut cu muzică bluegrass în Pennsylvania, învăţând tehnicile care se folosesc cu acest instrument American. S-a mutat apoi în România, cîntînd live cu unii dintre artiştii cei mai importanţi din ţară. Alături de Westroot, Chuckk Hubbard cîntă bluegrass şi country în România din 2012. Westroot cîntă un mix de stiluri tradiţionale, de la hard-driving bluegrass la Americana de secol 19, la country contemporan, fiind singura trupă din ţară care poate interpreta melodiile în mod autentic, cu un banjo traditional. Atitudinea lor pe scenă este, de asemenea, tipică pentru muzicienii country, trupa împărtăşindu-şi dragostea pentru ceea ce fac alături de publicul European.

Puteti urmări concertul LIVE pe pagina de Facebook: https://web.facebook.com/www.ziarulunirea.ro/?_rdr

Festivalul Dilema Veche continuă sâmbătă și duminică la Alba Iulia, după următorul program:

Sâmbătă, 27 august

Ora 10.00, până la ora 20.00: Cetatea Copiilor Str. Militari – Ateliere pentru copii în colaborare cu The Walt Disney Company, Central and Eastern Europe

Ora 12.00: Ceremonialul Schimbului de Gardă

Ora 15.00: Proiecție de film: Toto și surorile lui – la Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 17.00: Migration, Democracy and the Future of Europe

Ora 18.30: Clubul Ambasadorilor noștri – Grădina interioară, Traseul celor Trei Fortificații

Ora 20.00: Evreii din România în context european – conferinţă de Andrei Oișteanu, la Cafeneaua cu Dileme (Terasa Poarta a III-a) – Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri

Ora 21.00: Concert „Bella Ciao”, în Piața Cetății

Ora 23.00: Concert Hakeshet Klezmer Band Oradea, în Curtea interioară UM 01684

Duminică, 28 august

Ora 10.00, până la ora 20.00: Cetatea Copiilor Str. Militari – Ateliere pentru copii în colaborare cu The Walt Disney Company, Central and Eastern Europe

Ora 12.00: Ceremonialul Schimbului de Gardă

Ora 13.00: Dilema veche: Ședință de redacție, Cafeneaua cu Dileme (Terasa Poarta a III-a)

Ora 15.00: Film: Dincolo de calea ferată de Cătălin Mitulescu, Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 17.00: Migrația religiei sau religia migrației, în Piața Cetății. Invitaţi:  ES Rafael Shaffer, Rabinul României, ES Muftiul Iusuf Murat, Șeful Cultului Musulman din România. Moderator: ES Theodor Baconschi.

Ora 19.00: Lecturi de carte, cu Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu, la Cafeneaua cu dileme

Ora 21.00: Concert Holograf acustic – un unplugged de neuitat, Piața Cetății

Ora 23.00: Concert Mahala Rai Banda – în Curtea interioară UM 01684

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

1 comentariu

Ice 27 august 2016 at 1:21

Alte ore nu ati gasit? Unii oameni mai vor sa si doarma la ora 1.30 noaptea. Bravo ma!

Comentariile sunt oprite