Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Pomana porcului gătită pe bicicletă, de Chef Toma, bucătarul Cetății. Carne afumată în fum de coniac și trandafir murat, ingredientele unei rețete inedite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Chef Toma, celebrul bucătar al Cetății Alba Carolina, a intrat în pielea omului simplu, de la țară, care se pregătește de sărbători. Dacă tot se apropie Crăciunul, acesta a gătit o rețetă tradițională, veche de sute de ani, pe care bine-nțeles și-a lăsat amprenta, ca orice bucătar iscusit.

Invitat la sacrificarea porcului, după datină, Chef Toma a dat o mână de ajutor, iar din carnea și cârnații pe care i-a primit pentru munca depusă, bucătarul a pregătit pomana porcului, o variantă reinterpretată în stilul său propriu.

Pentru preparea rețetei, Chef Toma a folosit pulpă de porc, cârnați, cartofi, ceapă și usturoi, unt de casă, ulei, sare, boia, piper, un pic de muștar Dijon și coniac.

Non-conformistul bucătar din Cealaltă Capitală a folosit ca masă de lucru o bicicletă dotată cu toate cele necesare. La o privire mai atentă, nu poți să nu observi pe aceasta și un tiglăzău, un fier de călcat vechi, care se încălzește pe plită, pe care Toma a explicat că îl va folosi pentru a lipi pungile în care va pune ingredientele puse în prealabil la afumat.

YouTube video

După ce focul a fost aprins și s-a domolit, bucătarul a așezat pe jar un recipient cu lemnuțe pentru fum, peste care a turnat coniac românesc și care va afuma carnea folosită pentru preparea pomanei.

Până ce carnea și cârnații stau la afumat, se taie ceapa și usturoiul și cartofii cubulețe, mai mici, ca să fiarbă mai repede. După pregătirea legumelor, se pune apă la fiert și tiglăzăul să se încălzească pentru a lipi pungile în care va fi gătită carnea și cartofii.

Odată afumată, carnea și cârnații sunt tăiate la rândul lor în cubulețe mici și puse în pungi care rezistă la fierbere, împreună cu ceapa și usturoiul și condimente: (boia, sare, piper cu cimbru), puțin ulei, muștar Dijon pentru gust și coniac pentru sos. Cartofii sunt așezați și ei cu unt în același fel de pungi și închise cu fierul de călcat.

Pungile umplute cu pomana porcului și piureul de cartofi se pun la fiert pentru 3 ore în apa încălzită la 80 de grade. Odată fierte, Chef Toma trece la operațiunea de plating. Cu totul deosebit a fost și rezultatul final, sub formă de fine dining. În locul clasicilor castraveți murați cu care se sevește pomana porcului, bucătarul Cetății a folosit un trandafir murat.

Celor care preparatul le-a lăsat gura apă nu le rămâne decât să încerce și ei acasă rețeta pregătită de albaiulian.

Pomana porcului nu este o friptură faimoasă doar în Ardeal, ci în toată țara. Practic, “Pomana porcului” este o masă tradițională, care se oferă în semn de mulțumire tuturor celor care au participat și ajutat la procesul de tăiere al porcului și pregătirea preparatelor tradiționale: cârnați, caltaboși, tobă etc. La finalul zilei, când totul era curat, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, doar cămara și afumătoarea erau pline, se făcea această friptură delicioasă.

[nggallery id=8066]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea