Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO| OBICEI de CRĂCIUN în ALBA: “Butea feciorilor” , o tradiţie veche de sute de ani păstrată la Cunţa. Flăcăii merg din casă-n casă şi joacă fetele nemăritate, iar seara petrec la BAL

Alexandra Mates

Publicat

în

Printre obiceiurile vechi de sute de ani, care se păstrează şi astăzi în judeţul Alba, se numără şi Butea Feciorilor, din satul Cunţa. În a doua zi de Crăciun, flăcăii din Cunţa, sau “Butea” cuButea Feciorilor la Cunta26m îşi spun ei, merg din casă în casă şi iau la joc fetele nemăritate. Acţiunea este practic o invitaţie la balul ce se organizează seara în sat, la căminul cultural. Obiceiul este moştenit din moşi strămoşi, iar sătenii îi aşteaptă cu porţile deschise în fiecare an. Părinţii fetelor de măritat ies în curte şi servesc feciorii din “Bute“ cu vin şi prăjituri.

Citește și: OBICEIURI, TRADITII şi DATINI de Crăciun în judeţul ALBA: Colindatul cu ţurca, „Piţărăii”, „Haida-duru”, „Junişenii”,”Irozii”, „Viflaimul” şi „Butea Feciorilor”

 Butea Feciorilor la Cunta34După cum e tradiţia, mai întâi feciorii îşi aleg doi reprezentanţi, un primar mic şi unul mare, apoi se adună cu toţii la casa celui din urmă şi pornesc prin sat. Se opresc la fiecare casă unde sunt fete tinere, nemăritate, pentru a le invita la bal, iar la intrarea în curte spun o colindă specifică obiceiului, după care iau fata la joc, invitând-o astfel a bal. Părinţii fetelor ies şi ei în curte şi îi întâmpină pe băieţi cu vin şi prăjituri.

Claudiu Cutean a fost primar mare în acest an, astfel că de la el acasă a plecat ”Butea” feciorilor. “Misiunea mea este să îi invăţ pe băieţii din Bute colindele şi să meargă toţi în paşi ca la armată”, a spus Claudiu mândru de statutul Butea Feciorilor la Cunta10lui. Din aceeaşi curte a pornit Butea feciorilor şi în rumă cu 30 de ani, când tatăl său a fost primar mare.

Citește și: MESAJE de SARBATORI. Texte frumoase URARI de Crăciun

Deşi mai demult tinerii purtau costume populare, astăzi ei se îmbracă pentru petrecere în haine cumpărate de la oraş, dar poartă totuşi pe cap căciuli frumos împodobite, cu pene şi flori.

Şi localnicii care nu au fete de măritat ies la poartă şi îşi amintesc cu drag de vremurile în care şi eu au participat la acest obicei frumos. Sunt mândri că tinerii satului păstrează vie tradiţia.

Seara, tinerii se întâlnesc la bal, la căminul cultural din sat şi se petrec până dimineaţa.

[nggallery id=2846]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Număr RECORD de șefi de promoție la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia: 17 elevi cu 10 curat, mândria promoției 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Număr RECORD de șefi de promoție la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia: 17 elevi cu 10 curat, mândria promoției 2024 Vineri, 14 iunie 2024, a fost o zi încărcată de emoții pentru elevii de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia. După 8 ani încărcați atât cu momente […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea