Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Moment istoric la Alba Iulia – Inaugurarea Laturii de Vest şi redarea Cetăţii în întregime albaiulienilor, după 92 de ani

Alexandra Mates

Publicat

în

Zi de mare sărbătoare la Alba Iulia. Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina a fost inaugurată, sâmbătă, 30 noiembrie, în prag de Ziua Naţională a României. Şi odată cu aceasta, toată Cetatea a fost redată albaiulienilor şi nu numai, în toată splendoarea ei, reabilitată şi pusă în valoare, după 12 ani de lucrări. În prezenţa a sute de albaiulieni, oficialităţi şi personalităţi din Alba, Mircea Hava, primarul municipiului, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, ÎPS Irineu, reprezentantul ADR Centru – Maria Ivan, un băieţel şi un alt cetăţean au tăiat panglica inaugurală a uneia dintre cele mai importante laturi ale Cetăţii, Latura de Vest. A fost prezent la eveniment şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Sâmbătă, 30 noiembrie, moment istoric pentru Alba Iulia. Latura de Vest  a celei mai mari Cetăţi din România, Cetatea Alba Carolina, întinsă peste 100 de hectare, a fost inaugurată şi redată ciclului turistic. Sute de albaiulieni şi nu numai, turişti din Croaţia şi Bulgaria, s-au adunat în Cetatea Marii Unirii pentru a lua parte la marele eveniment.

Manifestarea a debutat începând cu ora 12.15, cu ridicarea pe catarg a drapelului naţional şi intonarea Imnului de Stat, pe esplanada Catedralei Încoronării, după care a fost tăiată panglica ianugurală a Laturii de Vest, de către primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, ÎPS Irineu, Maria Ivan, reprezentant ADR Centru  şi alţi doi cetăţeni.

Într-o atmosferă de sărbătoare, evenimentul a continuat cu onorul Gărzii Cetăţii primit de către primarul Mircea Hava şi trei salve de tun,  după care edilul şef al Alba Iuliei le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa realizării acestui proiect.

Cetatea Alba Iuliei – un fel de „Acropole” a românilor

„Toată Latura de Vest pare aşa un paradox. În 1921 s-a demolat totul ca să putem să defilăm, să ne bucurăm de încoronarea primilor regi ai României. Iată că după  92 de ani şi  după aproape 3 ani de lucru reuşim, nu sută la sută, să reconstruim Cetatea. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de când s-au aprobat planurile Cetăţii, iar la anul vor fi tot 300 de ani de când au început lucrările în Cetate. Ei au terminat-o în câţi ani au terminat-o, noi am refăcut-o în câţi ani aţi văzut dumneavoastră, cu trudă şi în special cu înţelegerea albaiulienilor cărora ţin să le mulţumesc şi pe această cale. Oameni care au înţeles că aici se face ceva pentru ei. Cu această Cetate am recâştigat mândria albaiulienilor. Avem cu ce să ne lăudăm, avem ce să le arătăm, avem să arătăm că este cel mai mare proiect din Europa. Avem să le arătăm că nicăieri în lume nu vedeţi aşa ceva. Şi asta a fost făcută în special pentru oamenii din Alba Iulia”, a spus primarul Mircea Hava.

Acesta a ţinut să menţioneze şi faptul că, într-o vizită la Alba Iulia, directorul general de la DIGI REGIO, mai exact de la direcţia de unde vin banii europeni, i-a spus un lucru de care îşi va aminti mereu:  „O să-mi amintesc cred toată viaţa acest lucru, că într-o scurtă vizită, domnul director mi-a spus că pentru el Grecia înseamnă Atena, şi Atena înseamnă Acropole, iar acuma România înseamnă Alba Iulia, şi Alba Iulia înseamnă Cetatea. Deci, e un lucru deosebit, pe care ţi-l spune un om aflat într-o funcţie deosebită”.

Totodată, a împărtăşit tuturor bucuria atingerii de către municipiul Alba Iulia a unui rating comparabil cu al Budapestei şi Zagrebului,  la Agenţia Moodys. „Am făcut asta, nu ca să ne împăunăm, ci pentru că e un moment la anul în care vor veni alte fonduri europene. Având rating-ul bun, altfel vei lua banii, pentru că deja eşti consacrat. Deja eşti nu un competitor ci un colaborator cu cei care dau banii, pentru că ştiu că-i dau în zonele în care se face ceva”, a spus Mircea Hava.

Primarul a mai precizat că munca încă nu s-a terminat şi că într-o Cetate cu monumente istorice de asemenea însemnătate se va munci în fiecare zi. ” Vom lucra în fiecare zi, avem proiectele pentru a reface tot ceea ce înseamnă zidurile, avem proiectele pregătite ca toate aceste spaţii minunate pe care le vedeţi să fie scoase la licitaţie. Şi mai există un proiect, care este în curs de derulare, în Piaţa Cetăţii. Este vorba despre restaurarea Palatului Guvernatorului Castrului Roman Principia”, a spus primarul.

Pe Latura de Vest există un tunel, care nu a fost deschis astăzi, din motive tehnice, după cum a precizat primarul, care duce la parcul de joacă, mult aşteptat de copii. Acesta va fi deschis până în primăvara acestui an. Mai sunt două grupuri sociale moderne (despre care primarul a afirmat că speră să fie la fel de civilizat folosite) şi o intrare printr-un tunel care duce sub pod, înainte de poarta IV.

Concert coral „Armonia” pe esplanada de la Poarta a IV-a

A încălzit apoi sufletele celor prezenţi, printr-un concert coral minunat, grupul „Armonia” din Maramureş, la Poarta a IV-a, între cele două catedrale. Mi bine de jumătate de oră, au încântat publicul cu balade tradiţionale şi muzică demnă de un astfel de eveniment marcant.

Inaugurarea oficială a Clopotului – Monumentul Unirii din Piaţa Cetăţii

Mulţimea s-a mutat  apoi în Piaţa Cetăţii, acolo unde a fost inaugurat oficial Clopotul – Monumentul Unirii. Acesta a fost dezvelit de către primarul Mircea Hava, care a ţinut să facă şi câteva precizări despre semnificaţia lui. „Tot timpul vorbim de monumente, de lucruri imense, de zeci de milioane de euro pe care să le punem undeva să ne amintim că suntem români. În cele trei provincii  sunt oamenii care şi-au dat mâna. Şi ce sunet poate să fie mai frumos şi mai plin ca să te cheme undeva decât clopotul. El ne cheamă la biserică, el ne trimite de la biserică, el ne spune şi lucruri pe care poate nu ne place să le auzim, dar de când ne ştim, de când suntem creştini, clopotul ne spune foarte multe lucruri. Este o copie fidelă, fără această crepătură, tăietură simbolică (n.a. este vorba potrivit realizatorului de o interpretare personală a Unirii celor trei Principate Române), este clopotul pe care Regele Ferdinand  l-a donat Catedralei Reîntregirii.”

Au mai luat parte la acest eveniment, pe lângă oficilităţile administraţiei locale menţionate, Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, Paul Voicu – viceprimar, Alin Cucui şi Florin Roman, vicepreşedinţi ai CJ Alba, Dan Sabău – director general Grup Corint, restauratorul Cetăţii, senatorul Alexandru Pereş, deputaţii de Alba Cornel Comşa, Călin Potor şi Dan Coriolan Simedru, chestoru principal Ioan Nicolae Căbulea – şeful IPJ Alba, Maria Ivan, reprezentant ADR Centru, numeroşi directorii de servicii deconcentrate precum şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene.

Costurile totale ale proiectului de reabilitare şi punere în valoare a Laturii de Vest s-au ridicat la suma de 15 milioane de euro, din care 11 milioane de euro au fost bani europeni.

Citiţi şi Cetatea Alba Carolina de la o cazemată prăfuită, la o bijuterie arhitectonică şi turistică

Mai multe imagini de la inaugurarea Laturii de Vest găsiţi pe pagina de Facebook a Ziarului Unirea.

[nggallery id=780]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea