Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Mobilizare IMPRESIONANTĂ de forțe a ISU Alba pentru căutarea tânărului de 15 ani căzut în apele Mureșului: 24 de pompieri cu 6 autospeciale și 2 barci pneumatice

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO VIDEO| Mobilizare IMPRESIONANTĂ de forțe a ISU Alba pentru căutarea tânărului de 15 ani căzut în apele Mureșului: 24 de pompieri cu 6 autospeciale și 2 barci pneumatice

Salvatorii de la Inspectoratul Județean pentru situații de Urgență Alba au desfășurat un număr impresionant de personal și mijloace pentru căutarea tânărului de 15 ani căzut în apele Mureșului.

CITEȘTE ȘI: Un tânăr de 15 ani a CĂZUT în râul Mureș: Intervin pompierii pentru căutare-salvare, în zona pontonului din Partoș

La fața locului acționează la această oră 24 de pompieri militari cu 6 autospeciale de interventie și 2 barci pneumatice atat pe uscat cât și pe apă pentru căutarea băiatul. La locul incidentului se află și prefectul județului Nicolae Albu și primarul din Alba Iulia, Gabriel Codru Pleșa.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că în cursul serii de duminică, 27 noiembrie, un adolescent de doar 15 ani a căzut în râul Mureș, în zona pontonului din Partoș.

„Un minor în vârstă de 15 ani a căzut în apele râului Mureș. Intervenim în momentul de față cu 24 de pompieri, pe râu sunt două bărci de căutare salvare, iar de pe mal acționează 20 de pompieri. Facem un efor și sperăm ca în cel mai scurt timp să găsim persoana care a căzut în apă. Apa are o adâncime de aproximativ 2-3 metri și o temperatură de 6-7 grade”, a declarat colonelul Costea Ovidiu, șeful ISU Alba.

„Din păcate iarăși în județul nostru avem un incident nefericit, dar cred că este și un semnal de alarmă de a avea grijă unde ne lăsăm copii. Noi vă asigurăm că toate forțele vor rămâne aici atâta timp cât este necesar”, a spus prefectul Nicolae Albu.

„În urmă cu o oră, se pare că trei copii se jucau în zona pontonului. Unu dintre ei ar fi vrut să-și curețe ghetele și a alunecat în apă. Cei doi au anunțat cât de repede au putut la 112, se vede aici sunt cam toate forțele de care dispune orașul pentru astfel de intervenți: ISU, prefectură, IPJ, poliție locală. Șansele de a-l mai găsi în viață sunt foarte mici și regret enorm un astfel de incident. Sper din suflet să se încheie cu succes căutările și familia să treacă cât mai ușor peste această dramă colosală”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Consiliul Județean Alba i-a „bătut” definitiv, în instanță, pe austriecii de la PORR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consiliul Județean Alba i-a „bătut” definitiv, în instanță, pe austriecii de la PORR

Constructorul celui mai mare depozit ecologic de deşeuri din Transilvania, compania austriacă PORR Construct, a pierdut procesul cu Consiliul Judeţean Alba prin care a solicitat daune de 7.758.529 de lei, plus dobând afarentă. Curtea de Apel Alba Iulia a respins, definitiv, în 28 noiembrie 2022, acțiunea companiei din Austria.

”Respinge în întregime acţiunea formulată reclamantele Asocierea Porr Construct SRL – Porr Bau Gmbh – Entsorga Italia SPA prin Liderul Asocierii Porr Construct SRL, Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH, Entsorga Italia SPA, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Alba şi Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Alba. Menţine dispoziţiile sentinţei privind respingerea în rest a cererii de chemare în judecată”, se precizează în minuta hotărârii pronunțate de instanța de judecată. Societatea a fost obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 123.368 de lei. La instanța de fond, asocierea de firme care a construit depozitul ecologic şi staţia de sortare a deşeurilor de la Galda de Jos a obţinut daune de 900.000 de lei, plus TVA, de la Consiliul Judeţean Alba. Hotărârea instanței de fond a fost anulată în apel.

Asocierea Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA a derulat investiţia privind construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Galda de Jos, în valoare de circa 24 de milioane de euro, recepţionată în septembrie 2017. Austriceii au cerut ca banii să fie plătiţi în compensare pentru stabilizarea unui taluz de pământ, care nu ar fi fost prevăzute în proiectul iniţial. În timpul execuţiei lucrărilor au apărut alunecări de teren, fiind nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloţi foraţi la partea de jos şi ancoraţi în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul. În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lucrări suplimentare, imprevizibile

Lucrarea a prelungit recepţia finală cu câteva luni de zile, iar reprezentanţii constructorului au considerat că a fost determinată de un eveniment imprevizibil, motiv pentru care au solicitat decontarea sumei cheltuite, de către Consiliul Judeţean. Reprezentanții instituției au refuzat să și-o asume, considerând că responsabil este constructorul care de altfel a realizat și proiectarea, nu doar execuția. Astfel s-a ajuns la acest proces care s-a derulat pe parcursul a patru ani și jumătate.

”Studiile preliminare ce au condus la adoptarea soluției tehnice pentru taluzul alunecat au fost corecte și complete (conform normativelor și standardelor) fapt pentru care incidentul nu reprezintă culpa uneia dintre părți, ci este determinat de factori ce nu ar fi putut fi prevăzuți în etapa de proiectare. Conform expertizelor tehnice, calculele de stabilitate derulate inclusiv în urma executării unui număr suplimentar și semnificativ de foraje geotehnice, reliefează stabilitatea taluzului – fapt contrazis de realitatea din teren din cauza apariției izvoarelor subterane de apă. În cazul în care taluzul primește infiltrații de apă, coeficientul de stabilitate scade, ceea ce determină alunecările locale, cât și necesitatea adoptării unor soluții tehnice constructive”, au susținut reprezentanții PORR Construct. Aceștia au completat că ”antreprenorul nu își poate asuma responsabilități cu privire la execuția pe cheltuiala proprie a unor lucrări suplimentare, imprevizibile, care nu au fost introduse în scopul/obiectul contractului prin instrucțiunile și modificările Inginerului”.

CJ Alba: ”Trebuiau să prevadă măsuri de îndepărtare a apelor meteorice”

De cealaltă parte, cei de la CJ Alba au precizat că ”în perioada anterioară ofertării și respectiv preliminară încheierii contractului de lucrări, Antreprenorului i-au fost puse la dispoziție, de către beneficiar, toate datele relevante pe care acesta le avea în posesie la data respectivă, referitoare la structura geologică, la condițiile hidrologice de pe șantier și la aspectele legate de mediu, acesta participând la vizita în teren a amplasamentului organizată de către Beneficiar”.

”Încă din faza de inițiere a procedurii de atribuire a contractului de lucrări, Consiliul Județean Alba a efectuat toate demersurile legale și procedurale pentru a prezenta situația cât mai exactă a amplasamentului pe care urma a se edifica Centrul de management integrat al deșeurilor (depozit de deșeuri, stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică) Galda de Jos. Antreprenorul a avut la dispoziție în vederea informării atât Studiul geotehnic aferent depozitului de deșeuri din cadrul CMID Galda de Jos, publicat în SEAP în cadrul documentației de atribuire, cât și vizita organizată la amplasamentul CMID Galda de Jos din perioada de publicitate în SEAP a documentației de atribuire, astfel că reclamantele nu se pot prevala de faptul că nu aveau cunoștință de faptul că terenul este instabil în contact cu apa din precipitații, că, prin proiectare, trebuiau să prevadă măsuri de îndepărtare a apelor meteorice din vecinătatea construcțiilor, pentru a evita alunecările de teren”, au mai susținut reprezentanții instituție.

Construcţia CMID la Galda de Jos a durat circa doi ani şi jumătate, fiind finanţată din fonduri europene, donduri de la bugetul naţional şi de la cel judeţean. Este cel mai mare centru de acest gen din Transilvania şi unul dintre cele mai mari din România. Investiţia se compune dintr-un depozit ecologic cu o capacitate de aproximativ 543.000 de tone pe an, o staţie de sortare cu o capacitate de 42.000 de tone pe an şi o staţie de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 65.000 de tone pe an. Depozitul a fost operaţionalizat în luna mai 2021 şi este concesionat Asocierii RER Vest SA Timişoara – Retim Ecologic Service Oradea, care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avarie la alimentarea cu apă în Alba Iulia: Locuitorii unor străzi din oraș, fără apă potabilă

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Avarie la alimentarea cu apă în Alba Iulia: Locuitorii unor străzi din oraș, fără apă potabilă

S.C. Apa C.T.T.A. S.A. Alba – Sucursala Alba Iulia, anunță întreruperea furnizării apei potabile, în municipiul Alba Iulia in data de 05.01.2023, din cauza unei avarii pentru consumatorii situati pe strada Ghe. Pop de Basesti si strazile adiacente acestora, pana la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării pot aparea depasiri ale parametrului turbiditate, caz in care sfătuim consumatorii să folosească apa doar în scopuri menajere, până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eventualele perturbaţii, precum şi zona în care ele apar, rugăm să fie semnalate imediat Dispeceratului Sucursalei Alba Iulia, la numerele de telefon: fix 0258 – 810463, mobil 0723 – 212647, în vederea intervenţiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Slujba de Bobotează 2023: Programul liturgic de Bobotează și de Sfântul Ioan la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Slujba de Bobotează 2023 în Alba: Când are loc Sfinţirea cea Mare a Apei. Programul liturgic de Bobotează și de Sfântul Ioan la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Catedrala Încoronării din Alba Iulia a făcut public programul liturgic din prima lună a anului 2023. Slujbe importante se vor oficia de Bobotează, în 6 ianuarie și de soborul Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie.

În zilele de 5-6 ianuarie 2023, la Catedrala Reîntregirii și a Încoronării, se vor sfinți 4.000 litri de apă în cadrul Slujbei Aghiasmei Mari.

După cum spunea marele liturgist român, părintele profesor Ene Braniște, „această slujbă poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfințită printr-o dublă epicleză, iar sfințirea are loc în însăși ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfințit apele, prin Botezul Său în apa Iordanului”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Râul Iordan de Bobotează • Minunea întoarcerii apelor cursului răului Iordan de Bobotează

Săptămâna liturgică 1-7 ianuarie 2023

5 ianuarie, joi – Ajunul Bobotezei
7.00-8.45 – Ceasurile Împărătești și Obednița
8.45-11.00 – Vecernia unită cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și Sfințirea cea mare a apei
18.00-19.25 – Pavecernița Mare cu Litie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu

6 ianuarie, vineri – Botezul Domnului
ora 8.00-9.30 – Utrenia
ora 9.30-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu
ora 12.00-12.40 – Sfințirea cea Mare a Apei (în fața Clopotniței Catedralei)
ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie

7 ianuarie, sâmbătă – Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul
10.00 – Sfânta Liturghie. Predică Ierom. Nicolae

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

Săptămâna liturgică 8-14 ianuarie 2023

8 ianuarie – Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului)
10.00 – Sfânta Liturghie. Predică Pr. Oliviu Botoi
18.00 – Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului. Predică Protos. Damaschin

Săptămâna liturgică 15-21 ianuarie 2023

15 ianuarie – Duminica a 29-a după Rusalii (a celor 10 leproși)
10.00 – Sfânta Liturghie. Predică Pr. Dorin Opriș
18.00 – Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului. Predică Pr. Silviu Florea

Săptămâna liturgică 22-28 ianuarie 2023

22 ianuarie – Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu)
10.00 – Sfânta Liturghie. Predică Pr. Lucian Colda
18.00 – Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului. Predică Ierom. Nicolae

Citește și: Mesaje de Bobotează: Urări, sms-uri și felicitări pentru prieteni sau pentru familie

Săptămâna liturgică 29 ianuarie – 4 februarie 2023

29 ianuarie – Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei)
10.00 – Sfânta Liturghie. Predică Pr. Silviu Florea
18.00 – Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului. Predică Protos. Damaschin

30 ianuarie, luni – Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
10.00 – Sfânta Liturghie. Predică Pr. Ierom. Nicolae

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

În ziua de Bobotează, creştinii merg la biserică şi asista la slujba de sfinţire a apelor, iar la sfârşitul slujbei primesc agheasmă, apa sfinţită. Agheasma mare împărţită în biserici după slujba de Boboteaza este păstrata cu sfinţenie, fiind considerată drept leac pentru boli, dar şi pentru dezlegarea de farmece sau făcături. Se mai spune ca agheasma mare este folositoare creştinilor pentru iertarea păcatelor.

Despre agheasma adusă de la biserica, oamenii cred că este bună de orice. Bătrânii spun ca sunt suficiente câteva picături din apa aceasta pentru a vindeca deochiatul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului sau chiar sterilitatea. Agheasma nu se alterează în timp, chiar daca vasul nu este acoperit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea