Ziarul Unirea

FOTO, VIDEO: Militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” participă la lucrările de reamenajare a Parcului Unirii, pentru punerea în valoare a Monumentului Marii Uniri

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” participă la lucrările de reamenajare a Parcului Unirii, pentru punerea în valoare a Monumentului Marii Uniri.

După lansarea scrisorii adresată mai multor instituții publice și persoane implicate în ridicare Monumentului Unirii, Mihai Buculei a cerut ajutorul militarilor Batalionului 136 Geniu „Apulum” pentru a da o mână de ajutor la lucrările din Parcul Unirii din Alba Iulia.

ELIT

Mai mulți militari aparținând Batalionului 136 Geniu „Apulum” au participat vineri pe șantierul din Parcul Unirii la lucrările de amenajare a Monumentului Marii Uniri.

„La solicitarea domnului Mihai Buculei, sculptor desemnat să realizeze monumentul marii uniri de la Alba Iulia, Batalionul 136 Geniu „Apulum”, subordonat al Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos Brăila, a primit solicitarea, a analizat și a fost de acord să participe cu militari specializați și autorizați pentru manipularea încărcăturilor, cu respectarea prevederilor legale.

Menționăm că unitatea este deschisă cooperării cu autoritățile locale și centrale ce vizează sărbătorirea Centenarului Marii Uniri”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Maiorul Popa Adrian, Șef de Stat Major, Batalionul 136 Geniu “Apulum”.

Proiectul este unul amplu și vizează refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată. De asemenea, se va amenaja o piațetă de ceremonii în suprafață de 4.400 de metri pătrați.

În parcul propriu-zis vor fi refăcute aleile, va fi înlocuit mobilierul urban cu unul actual și modern, vor fi reamenajate spațiile verzi în sensul reînierbării și plantării de noi copaci, se va înfiinţa un sistem de irigații automat și se vor înlocui stâlpii de iluminat public. De asemenea, se propune închiderea inelului auto perimetral în jurul parcului prin unirea străzii Unirii cu strada Mihai Viteazul. Totodată, se are în vedere redeschiderea pasajului pietonal între Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei.

Monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419