Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Meli, Melo, Electra și Glad, măgărițele ”vedete” la Alba Iulia. Povestea lor și a fermierului din Apuseni care a venit cu ele la Târgul Apulum Agraria

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

magarite-targul-apulum-agraria-alba-iulia43Municipiul Alba Iulia a găzduit în acest weekend cea de-a XXV-a ediție a Târgului Apulum Agraria, iar printre principalele atracții de anul acesta s-au numărat și patru măgărițe ale unui fermier din Apuseni.

Cuminți și prietenoase, Meli, Melo, Electra și Glad – un pui de doar 30 de zile, au făcut ”senzație” în rândul vizitatorilor târgului, care s-au perindat în jurul lor, dornici să le mângâie și să le vadă de aproape.

Într-o gospodărie din Câmpeni, fermierul Aurel Stan are o fermă de măgărițe. Pe lângă cele patru „maiestre”, cu care a venit la târg, de 3, 4 respectiv 6 ani și puiul de 30 de zile, acasă mai are încă 16 măgărițe, numai bune de lapte. Acestea sunt hrănite în fiecare zi cu „bunătăți” specifice: paie, fân, porumb și doar apă de la izvor, un adevărat „festin” pentru ele, iar în schimb dau cel mai bun lapte stăpânilor. Ca și răsplată, măgărițele sunt răsfățate de proprietari, sunt periate și bine îngrijite zilnic.

”Aceste animăluțe nu ne dau decât ceea ce le dăm. Dacă noi  le asigurăm condiții corespunzătoare de viață și laptele va fi de bună calitate”, ne-a spus proprietarul măgărițelor.

magarite-targul-apulum-agraria-alba-iulia31Laptele „minune” cu 96% din caracteristicile laptelui de mamă

Poate puțini oameni știu că laptele de măgăriță este curativ în unele probleme de sănătate ale oamenilor, dar și un mare ajutor pentru mamele care nu pot alăpta.

Potrivit fermierului, laptele „minune” are 96% din caracteristicile laptelui de mamă și foarte multă lume îl solicită acum pentru copilași. De asemenea, este bun pentru afecțiuni respiratorii, afecțiuni digestive, reglând foarte bine tranzitul intestinal.

anndrei-stanFiul lui Aurel Stan, Andrei (foto), care a început deja să preia frâiele afacerii, a explicat și cum este folosit ca tratament laptele de măgăriță. ”Se bea în cure de 30 de zile, dimineața pe stomacul gol, câte 100-150 de ml. Este un lapte minune, aur alb putem spune, iar în compoziția sa se găsește foarte mult calciu și conține tot complexul de B-uri”, a spus tânărul.

Cu un potențial de producție deocamdată mic, de aproximativ 4-5 litri pe zi, familia Stan a ajuns să distribuie laptele măgărițelor pe care le cresc în 4 județe:  Alba, Cluj, Bihor și Timiș. Cu toate că prețul unui litru de lapte este de 100 de lei, aceștia au reușit să-și formeze deja o clientelă fidelă, care de fiecare dată când îl cumpără nu uită să le mulțumeasă și să revină din nou.

Cum a început povestea laptelui de măgăriță pentru Aurel Stan

Curiozitatea în ceea ce privește laptele de măgăriță i-a fost stârnită lui Aurel Stan încă din perioada Facultății de Zootehnie, pe vremea când citea cărți de istorie despre zona Munților Apuseni din care a aflat că soldații aflați pe câmpurile de luptă mulgeau măgărițele și beau laptele ca să își revină din afecțiuni de care sufereau.

aurel-stanChiar și pentru lucrarea de licență acesta și-a ales ca subiect proprietățile curative ale acestui lapte. ”Știu ce înseamnă, știu să-l produc și lumea poate să aibă încredere că îmi respect meseria, respect oamenii, și vreau să fac o nișă de piață de care să fiu mândru. Am început cu cinci măgărițe și am evoluat pe parcursul acestui an. Sperăm să ne dezvoltăm în continuare ca afacere de familie”, ne-a mărturisit fermierul.

A înființat o asociație pentru conservarea speciei de măgar

În luna august, acesta a înființat ”Asociația Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania”, împreună cu fermieri din județele Alba, Cluj Timiș și Bihor, și în prezent lucrează la un program privind subvenționarea pentru această categorie de animale pe care vor să-l prezinte Ministerului Agriculturii. Aurel Stan susține că măgarul, ca și bivolul, este o specie pe cale de dispariție în România și ”militează” pentru conservarea acesteia, dar și a producției de lapte.

Fiind o afacere de familie, Aurel Stan este ajutat la fermă de fiul său Andrei, în vârstă de 19 ani, student la Medicină Veterinară și de fiica lui Andreea, de 26 de ani, absolventă a Facultății de Științe Economice, care se ocupă cu promovarea laptelui crud de măgăriță pe rețelele de socializare.

[nggallery id=2704]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea