Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Meli, Melo, Electra și Glad, măgărițele ”vedete” la Alba Iulia. Povestea lor și a fermierului din Apuseni care a venit cu ele la Târgul Apulum Agraria

Publicat

în

magarite-targul-apulum-agraria-alba-iulia43Municipiul Alba Iulia a găzduit în acest weekend cea de-a XXV-a ediție a Târgului Apulum Agraria, iar printre principalele atracții de anul acesta s-au numărat și patru măgărițe ale unui fermier din Apuseni.

Cuminți și prietenoase, Meli, Melo, Electra și Glad – un pui de doar 30 de zile, au făcut ”senzație” în rândul vizitatorilor târgului, care s-au perindat în jurul lor, dornici să le mângâie și să le vadă de aproape.

Într-o gospodărie din Câmpeni, fermierul Aurel Stan are o fermă de măgărițe. Pe lângă cele patru „maiestre”, cu care a venit la târg, de 3, 4 respectiv 6 ani și puiul de 30 de zile, acasă mai are încă 16 măgărițe, numai bune de lapte. Acestea sunt hrănite în fiecare zi cu „bunătăți” specifice: paie, fân, porumb și doar apă de la izvor, un adevărat „festin” pentru ele, iar în schimb dau cel mai bun lapte stăpânilor. Ca și răsplată, măgărițele sunt răsfățate de proprietari, sunt periate și bine îngrijite zilnic.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Aceste animăluțe nu ne dau decât ceea ce le dăm. Dacă noi  le asigurăm condiții corespunzătoare de viață și laptele va fi de bună calitate”, ne-a spus proprietarul măgărițelor.

magarite-targul-apulum-agraria-alba-iulia31Laptele „minune” cu 96% din caracteristicile laptelui de mamă

Poate puțini oameni știu că laptele de măgăriță este curativ în unele probleme de sănătate ale oamenilor, dar și un mare ajutor pentru mamele care nu pot alăpta.

Potrivit fermierului, laptele „minune” are 96% din caracteristicile laptelui de mamă și foarte multă lume îl solicită acum pentru copilași. De asemenea, este bun pentru afecțiuni respiratorii, afecțiuni digestive, reglând foarte bine tranzitul intestinal.

anndrei-stanFiul lui Aurel Stan, Andrei (foto), care a început deja să preia frâiele afacerii, a explicat și cum este folosit ca tratament laptele de măgăriță. ”Se bea în cure de 30 de zile, dimineața pe stomacul gol, câte 100-150 de ml. Este un lapte minune, aur alb putem spune, iar în compoziția sa se găsește foarte mult calciu și conține tot complexul de B-uri”, a spus tânărul.

Cu un potențial de producție deocamdată mic, de aproximativ 4-5 litri pe zi, familia Stan a ajuns să distribuie laptele măgărițelor pe care le cresc în 4 județe:  Alba, Cluj, Bihor și Timiș. Cu toate că prețul unui litru de lapte este de 100 de lei, aceștia au reușit să-și formeze deja o clientelă fidelă, care de fiecare dată când îl cumpără nu uită să le mulțumeasă și să revină din nou.

Cum a început povestea laptelui de măgăriță pentru Aurel Stan

Curiozitatea în ceea ce privește laptele de măgăriță i-a fost stârnită lui Aurel Stan încă din perioada Facultății de Zootehnie, pe vremea când citea cărți de istorie despre zona Munților Apuseni din care a aflat că soldații aflați pe câmpurile de luptă mulgeau măgărițele și beau laptele ca să își revină din afecțiuni de care sufereau.

aurel-stanChiar și pentru lucrarea de licență acesta și-a ales ca subiect proprietățile curative ale acestui lapte. ”Știu ce înseamnă, știu să-l produc și lumea poate să aibă încredere că îmi respect meseria, respect oamenii, și vreau să fac o nișă de piață de care să fiu mândru. Am început cu cinci măgărițe și am evoluat pe parcursul acestui an. Sperăm să ne dezvoltăm în continuare ca afacere de familie”, ne-a mărturisit fermierul.

A înființat o asociație pentru conservarea speciei de măgar

În luna august, acesta a înființat ”Asociația Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania”, împreună cu fermieri din județele Alba, Cluj Timiș și Bihor, și în prezent lucrează la un program privind subvenționarea pentru această categorie de animale pe care vor să-l prezinte Ministerului Agriculturii. Aurel Stan susține că măgarul, ca și bivolul, este o specie pe cale de dispariție în România și ”militează” pentru conservarea acesteia, dar și a producției de lapte.

Fiind o afacere de familie, Aurel Stan este ajutat la fermă de fiul său Andrei, în vârstă de 19 ani, student la Medicină Veterinară și de fiica lui Andreea, de 26 de ani, absolventă a Facultății de Științe Economice, care se ocupă cu promovarea laptelui crud de măgăriță pe rețelele de socializare.

[nggallery id=2704]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare