FOTO, VIDEO: Lacul și barajul Mihoești, un loc de o frumusețe rară în inima Apusenilor

Printre munții domoliți ai Apusenilor, turiştii pot găsi locuri de o frumuseţe rară, cu peisaje montane spectaculoase. Minunățiile întâlnite la tot pasul rămân întipărite în minte. Deși este lac artificial, barajul și lacul de la Mihoești nu denaturează peisajul de poveste al zonei.

Lacul Mihoești este un lac de acumulare creat în anul 1987 prin construirea Barajului Mihoești pe râul Arieș. Acesta este situat la poalele Munților Bihorului, în satul Mihoești, la aproximativ 5 km amonte de orașul Câmpeni, județul Alba.

Amenajarea a fost pusă în funcțiune în anul 1987, are o înălțime de aproximativ 29 metri și reține un volum de 6,25 milioane mc de apă. Lacul de acumulare, format în urma ridicării acestui baraj, folosește la reglarea debitelor râului Arieș și atenuarea undelor de viitură.

Acesta a fost realizat din umplutură de balast, etanșat la parametrul amonte cu mască din folie PVC de 0,4 și 0,5 mm și încărcat cu dale de beton armat. Pentru trecerea apelor de viitură s-a executat un descărcător la versantul drept, un canal rapid lat de 20 m și un bazin de liniștire. Etanșarea în profunzime s-a realizat cu un voal de injecții executate de pe pintenul amonte al etanșării paramentului. Pe acest deversor au trecut cca 800 m/s la viitura de primăvară din anul 1989.

Coronamentul este circulabil, folosit ca drum de acces către localitatea Vidra, județul Alba.

Speciile de pești existente în Lacul Mihoești sunt bibanul, cleanul și obletele.

Alte atracții turistice importante ale zonei sunt Dealul cu melci din Vidra, Casa Memorială Avram Iancu, Cascada Pisoaia și Muntele Găina.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...