Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: La Alba Iulia, Muzeul Principia din Piața Cetății a fost deschis, oficial, pentru public

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Primul mare eveniment din această vară, găzduit de Cetatea Alba Carolina – Festivalul Roman Apulum – a debutat cu deschiderea oficială, pentru vizitatori, a Muzeului Principia, din Piața Cetății.

principia006La ”Inauguratio” – o ceremonie desfășurată după toate canoanele din vechiul Apulum,  au fost prezenți primarul municipiului, Mircea Hava, city-managerul Nicolaie Moldovan, viceprimarul Gabriel Pleșa și consilieri locali. Spectatorii au avut ocazia să-i cunoască pe cei care, timp de două zile, îi vor ajuta să trăiască istoria ”pe viu”, în Cetatea Alba Carolina, și să viziteze noul muzeu, în care astăzi intrarea a fost liberă.

Este, de fapt, o a doua inaugurare a celui mai nou muzeu, construit relativ recent la Alba Iulia. Reamintim că prima a avut loc anul trecut, în în luna mai, când de fapt a fost deschis doar pentru un simpozion organizat aici, cu restauratori arheologi, cercetători, istorici, reprezentanți ai administrației locale, după care obiectivul turistic a fost închis, în așteptarea unui regulament de funcționare.

Muzeul Principia a fost construit pentru a proteja situl în care au fost descoperite, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a interiorului Cetăţii Alba Carolina, urmele comandamentului castrului roman Apulum. Situl este acum protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă, potrivit autorităților, tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine, ce este vechi şi ce este nou. În exteriorul clădirii a fost amenajat un lapidarium unde sunt expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Vizitarea se va face contra cost. Biletele în valoare de 10 lei (pentru adulți) și 5 lei (pentru copiii cu vârste peste 6 ani), sunt puse în vânzare atât la intrare, cât și la tonetele din Piața Cetății.

[nggallery id=414]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara: A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția bazei de agrement. Investiție de peste 24 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara: A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția bazei de agrement. Investiție de peste 16 milioane de lei Consiliul Județean Alba a anunțat marți, 14 mai 2024, că a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara. Amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara – încă un pas […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea