Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Jakubinyi, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, a spălat picioarele a 12 studenți teologi

Dragoş Suciu

Publicat

în

Jakubinyi György, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, a oficiat slujba din Joia Mare la Catedrala ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, unde a spălat și sărutat picioarele a 12 studenți teologi.

spalat picioarele01Jakubinyi a explicat că la Cina Cea de Taină Mântuitorul ”a vrut să facă un gest simbolic”, prin care a arătat ce înseamnă ”iubiți-vă unii pe alții”, spălând picioarele apostolilor.

”Mântuitorul spre ajutorarea noastră, a firii noastre omenești decăzute, a lăsat în moștenire nu o iconiță, sau cartea de vizită, ci Sfânta Taină a Sfintei Euharistii, adică Sfântul Trup și Sfântul Sânge”, a spus Jakubinyi.

Unul dintre cei 12 studenți la teologie romano-catolică din Alba Iulia a spus că atunci când Jakubinyi i-a spălat picioarele a simțit o iubire părintească.

”Este pentru prima dată când particip la o asemenea profesiune, aici, în Catedrala din Alba Iulia. Este ceva unic și deosebit în special acel ritual al spălării picioarelor. Te duce cu 2000 de ani înapoi. E ceva deosebit, simți că învățătorul tău, ca și superior, dar în același timp și ca și prieten, ajunge la același nivel cu tine. Nu te face să te simți inferior și intri în acea atmosferă a dragostei și a prieteniei profunde pe care Iisus Hristos a lăsat-o”, a spus acesta.

Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este un moment important din Săptămâna Patimilor, când creştinii învaţă că numai cu iubire îi poţi sluji pe cei din jur.

Ritualul Spălării picioarelor să păstrează anual la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, în Joia Mare, atunci când se rememorează Cina cea de Taină. Când Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor le-a dat porunca: „Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii”.

Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este o pildă de dragoste şi un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire şi iubire de aproape. Ea nu are numai valoarea unei curăţiri legale, exterioare, ci simbolizează purificarea sufletelor. Totodată, ea este menită să realizeze între creştini atmosfera frăţească şi spiritul de jertfă care să ridice în demnitate firea omenească, să topească vrăjmăşiile şi să înmulţească în lume dragostea de aproape şi binefacerea.

În fiecare an, în cadrul slujbei din Joia Mare, conform tradiției, reprezentanții clerului, inclusiv Papa, spală picioarele a 12 persoane amintind de gestul de iubire și umilință pe care Iisus l-a făcut pentru cei 12 apostoli ai săi, conform Evangheliei.

Anul acesta, Papa Francisc a spălat picioarele a 11 refugiați de confesiune creștină, musulmană dar și hinduși, precum și picioarele unui angajat al Centrului de primire a refugiaților din Castelnuovo di Porto, din apropiere de Roma, în cadrul unui ritual cu o mare valoare simbolică, săvârșit în Joia Mare.

Prin acest gest simbolic Sfântul Părinte a dorit să atragă atenția asupra celor mai slabi care au nevoie să-și reprimească demnitatea și a arătat că respectul este principalul drum spre pace.

[nggallery id=1830]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Apel UMANITAR pentru o familie cu 8 copii din Alba: Trăiesc într-o cameră cu două paturi, fără jucării, haine și încălțăminte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel UMANITAR pentru o familie cu 8 copii din Alba: Trăiesc într-o cameră cu două paturi, fără jucării, haine și încălțăminte Un apel umanitar pentru o familie din Zlatna, cu 8 copii, a fost lansat pe Facebook de o iubitoare de animale. Andreea Berar a întâlnit familia în timp ce împărțea pungi cu cadouri pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare