Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 – impactul asupra Transilvaniei
Procesul pentru Unirea Principatelor a fost un proces care a început în anul 1848 și a stat la baza puternicii apropieri culturale și economie dintre cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
„24 ianuarie 1859 înseamnă, prin Unirea Moldovei cu Țara Romească sau prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza înseamnă o piatră de temelie, o piatră fundamentală la această construcție a statului național român.
În perioada această, principatele române au stat cumva la discreția unor mari puteri. Vorbim de imperiul țarist, de Turcia, mereu războaiele acestea dintre turci și ruși au influențat și situația din spațiul românesc, dar aveau și austriecii interes în zone, plus marile puteri occidentale, Franța, Anglia, mereu în jocurile acestea politice europene au fost prinși și românii.
În acea vreme, Ardealul, Transilvania , făcea parte din Imperiul Austriac, era o perioadă așa numită a liberalismului în Imperiul Austriac, nu se crease încă dualismul, Transilvania nu făcea parte din Ungaria la vremea respectivă, cenzura asupra ceea ce românii ardeleni puteau spune, venea din zona austriacă, nu dinspre cea maghiară.
„Dumnezeule ce popor este poporul român” scria Foaie pentru minte, inimă și literatură, care apărea la Brașov. Tot în seara de 24 informația deja ajunsese la Brașov și se spune că orașul a fost luminat și românii au ieșit să sărbătorească și la fel impactul acesta a fost comparabil și în alte orașe transilvănene.