Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Georgeta Țălnar Art & Gallery. Un loc ascuns de forfota orașului, unde găsești Nemurirea.

Mondoc Adriana

Publicat

în

Se spune că sufletul este acea scânteie divină care ne însuflețește pe toți, iar personalitățile noastre se reflectă în spiritele noastre. Astfel, fiecare dintre noi posedă un suflet într-o culoare individuală, ca o oglindă a ceea ce suntem și a ceea ce ne face cu adevarat oameni. Cu aceasta ocazie, permiteți-ne să vă facem cunoscut Sufletul minunat al Georgetei Talnar care va dăinui pentru totdeauna prin lucrările ei de artă.

Georgeta Țălnar Art & Gallery este o explozie de culoare.  Este, dacă vreți, o explozie de suflet, de emoție, mister si frumos. Cu mult entuziasm, dragoste nemarginită și simțind în permanență călăuzirea mamei, Sendy și Cristi au reușit în 18 zile și nopti să pregătească Locul în care timpul se oprește. Aflat în Alba Iulia, în inima cetății Alba Carolina, “Georgeta Talnar Art & Gallery” este locul în care arta se îmbină armonios cu relaxarea și atemporalitatea”, spune Sendy.

Aici, la Mosquito, în casa de suflet a Getei Țălnar, al cărei design arhitectural a fost gândit, creat de ea, sunt expuse  aproximativ 70 de litografii – tablouri ale pictoriței, tablouri cu animale, peisaje, natură statică, portrete, autoportrete, scene gen și o icoană, învăluite lin, între palmele melodiilor preferate. Exista si lucrări expuse chiar din 1979. Și ferestrele sunt vitralii cu lucrările ei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru cei interesați, lucrările artistei, peste 500 găsite de familie în momentul de față, vor fi cuprinse într-un Catalog și vor putea fi achiziționate pe bază de comandă.

Geta Țălnar a desenat foarte mult omul. Pasiunea ei era portretul. Studia oamenii, mâinile oamenilor, expresia feței lor, dar, în egală măsură surprindea și căldura din ochii bătrânilor și mâinile lor tăcute.

Lucrările ei exprimă trăirile profunde pe care le-a avut și starea de spirit în care se afla. Se inspira foarte mult din realitate, din ce simțea, din trăirile din timpul zilei, din oamenii cu care interacționa.

Multe desene realizate în 2016 simbolizau o femeie care stă în  anumite poziții, cu o trăire interioară intensă, probabil durere, și de fiecare dată deasupra ei apărea o mână salvatoare care o proteja, o liniștea, care îi transmitea, cumva, că va fi bine. Se inspira din viața de zi cu zi sau din vise.

Tablourile artistei sunt lucrate în acuarelă, ulei, cărbune, creion, a făcut schițe cu pixul și cea mai inovatoare posibilitate de desen, în cafea. Da, Geta Țălnar a realizat tablouri în cafea.

Criticii de artă care au analizat lucrarile artistei, au spus că ”lucrărilor nu le lipsește nimic. A fost un Artist Fenomen. Păcat că nu a fost mai rapid promovată”.

A pictat în tinerețe. Apoi, a pus pe primul loc familia, copiii, binele și bunăstarea lor. Noaptea, când toate erau în bună ordine se putea cufunda în lumea culorilor, fără nicio grijă.

În 2013, ca urmare a unei frumoase acțiuni de arta organizate de Sendy Club (clubul de sport unde Georgeta se simțea Libera, plina de Viata si Fericita), la Piscina Winner`S Club Țălnar, în cadrul Evenimentului “Portrete și Caricaturi”, Georgeta Țălnar s-a resuscitat ca Artist, a luat cu emoție creionul în mâna-i fermecată și a început să-și aștearnă Spectaculosul Talent pe hârtie.

Talentul sau a fost descoperit si apreciat, la sfârșitul anului 2016, și de Președintele Federației Mondiale de Arta Zervas Art Clubs, Panagiotis Zervas, care a crezut în talentul Georgetei, trimiâăndu-i acesteia, în repetate rânduri, invitații de a participa la Simpozionul Internațional de Artă din Grecia, la Thessaloniki, sub egida UNESCO. Plină de emoție și sustinută de familie, Georgeta a răspuns afirmativ și, în ianuarie 2017, a stat la aceeași masă cu artiști consacrați din întreaga lume, fiind Surpriza Evenimentului, întrucat Georgeta Țălnar a fost Talent înnăscut, Autodidact, Diamant șlefuit prin propria-i muncă și iubire pentru Artă, Artist nepervertit de educația academică. Aici a fost apreciată și a simțit pentru prima dată confirmarea talentului ei, a valorii ei ca artist.

Apoi, a urmat prima ei expoziție, prima dată când ”a ieșit din culise”, în martie 2017, de Zilele Francofoniei, la Casa de cultură a studenților din Alba Iulia, prin Centrul ”Augustin Bena”, expoziție care s-a numit ”Culorile sufletului meu”.

Și, când a început să strălucească ca artist, când lumea a început să o cunoască, a urmat… un simpozion în Praga, sub egida UNESCO, organizat în memoria ei, în mai 2017. In memoriam Georgeta Țălnar, artist fenomen.

A primit diplome de excelență cât timp a trăit. A fost apreciată de UNESCO. A reușit să primească  confirmarea valorii ei ca artist. Și, ce e cel mai important, și-a păstrat frumusețea și demnitatea până la final.

În mai 2018, familia a organizat o expoziție Vernisaj la Museikon în memoria ei, ”Culorile sufletului meu”. A fost confirmarea faptului că ”Cea mai mare realizare a mea au fost copiii, diamantele mele”.

Înainte de a începe o pictură, trebuie să-ți alegi culorile. Sendy și Cristi au ales culorile, au pregătit pictura si au deschis ușile Galeriei în data de 2 august 2018, chiar de ziua Artistei. Se simt privilegiați pentru că pot duce mai departe culorile sufletului ei, păstrate într-un diamant strălucitor care reflectă, în fiecare șlefuire, strălucirea ”prafului de zei”: Georgeta Țălnar Art & Gallery.

Georgeta Țălnar motto:

“Viața este Minunata indiferent ce obstacole ne apar în cale!”

“ Nu duci cu Tine, decât ceea ce dăruiesti!”

Datorita Artistei Georgeta Țălnar, Lumea aceasta este mai Colorată și mai Frumoasă! MULȚUMIM, GETA!

[nggallery id=6012]

https://youtu.be/5J_CE1xsxA0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă în comuna Mogoș: A fost solicitat avizul din partea APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă în comuna Mogoș: A fost solicitat avizul din partea APM Alba
Primăria comunei Mogoș a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul de îmbunătățire a sistemului de alimentare cu apă.
Situația existentă

Comuna Mogoș deține un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă din surse proprii.

Rezevorul de alimentare al comunei este alimentat din 3 izvoare, a cărei apă este tratată într-o stație de clorinare amplasată în gospodăria de apă.

Pentru suplimentarea rezervei de apă, primăria comunei Mogoș dorește captarea unui izvor din torentul aparținător Văii Țupilor, pentru care s-a realizat un studiu hidrogeologic și unul de protecție.

Elit - Gustul Desăvârșit
Situatia propusă

Izvorul care se va capta se află la cota 1057m. Conducta de aducțiune proiectată conform calculelor va fi din PEHD De 90mm PN16, PN10 și PN6 în lungime totală de 3700 m care va ajunge la stația de clorinare și la rezervorul existent de 200 m3 situat la cota 886.54 radier.

Pe traseul conductei de aducțiune s-au amplasat două cămine de reductor. Primul cămin de reductor CR1 va fi amplasat la cota 897, iar al doile-a cămin de reductor CR2 va fi amplasat la cota 792.

Pe traseul aducțiunii se vor amplasa 4 cămine de vane, golire, aerisire și cu reductoare de presiune amplasate conform planurilor de situație anexate.

Căminele vor fi cu camere din prefabricate de beton armat în care se vor monta instalaţiile aferente.

Dimensiunile căminelor vor fi în funcţie de numărul, mărimea vanelor care urmează a fi montate în cămine şi adâncimile de pozare a conductelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Transilvania, inclusiv cei din Alba, cer ministrului Agriculturii să salveze fabrica de zahăr de la Luduș

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Transilvania, inclusiv cei din Alba, cer ministrului Agriculturii să salveze fabrica de zahăr de la Luduș

Sute de fermieri din nouă județe ale Transilvaniei, printre care și Alba, reuniți în Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ”Beta”, solicită ministrului Agriculturii, Petre Daea, să salveze în ultimul moment fabrica de zahăr de la Luduș. Societatea este deținută de grupul francez Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, care a pătruns pe piaţa românească în 1992.

Închiderea și vânzarea fabricii a fost determinată de faptul că activitatea nu a mai fost rentabilă după liberalizarea pieţei şi eliminarea cotelor de zahăr începând din 2017, precum și din cauza costurilor ridicate cu producţia. Odată cu închiderea fabricii de la Luduş, România ar mai rămâne cu o singură fabrică de zahăr din sfeclă de zahăr, la Roman – județul Neamț. a grupului austriac Agrana.

Fermierii susțin că închiderea definitivă a fabricii va duce la dispariția unei culturi ”de aur” pentru 400 de fermieri din județele Alba, Mureș, Cluj, Sibiu, Bistrița, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, care au cultivat în ultimii ani o suprafață de 7.000 – 8.000 de hectare anual.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: O fabrică mare din România se va ÎNCHIDE: Oficialii au anunțat că va fi demolată

”Prin închiderea fabricii de zahăr sunt afectați nu numai angajații rămași fără loc de muncă, fermierii, ci și industria alimentară, fiind încurajat importul de zahăr. Impactul este la nivel național. Situația este cu atât mai drastică, în condițiile conflictului din Ucraina”, se susține într-o adresă înaintată ministrului Agriculturii. În contextul închiderii fabricii, peste 150 de persoane rămân fără loc de muncă.

”Astăzi (marți – n.r) am avut întâlnire cu conducerea fabricii Tereos Luduș, unde am fost informați despre reluarea programului de disponibilizare începând cel mai probabil de săptămâna viitoare. Totodată am fost informați că negocierile cu statul nu au dus la nici un rezultat”, este mesajul transmis ieri către angajați de către reprezentanții acestora.

Adrian Chesnoiu, fostul ministrul Agriculturii, a negociat cu managementul companiei Tereos România cumpărarea fabricii de către stat prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea şi continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică. Tranzacţia urma să fie semnată la 1 iulie 2022, dar miniştrii Agriculturii s-au schimbat, astfel că înţelegerea nu a mai fost respectată.

*Ofertă de preluare de la Scandia Food SRL

Într-un răspuns primit de reprezentanții fermierilor de la Ministerul Agriculturii se susține că preluarea fabricii prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea nu a fost posibilă în condițiile în care aceasta nu era operațională și nu putea să participe la finalizarea tranzacției. Reprezentantul ministerului le trasmite că există o ofertă de preluare a fabricii de către societatea Scandia Food SRL și îi îndeamnă pe fermieri să se asocieze cu aceasta pentru realizarea tranzacției. Deocamdată, nici această tranzacție nu a fost anunțată oficial și chiar dacă ar fi realizată fermierii nu au încredere că va fi păstrat obiectul de activitate al societății.

” Surpriza a fost primăvara asta când ni s-a spus că s-a terminat cu contractele cu fabrica de zahăr Luduș întrucât își închide porțile. M-a mirat acest lucru, pentru că eu știu, ar trebui să știe și alții, că sfecla de zahăr și producerea sa ar trebui să fie o industrie strategică pentru țara noastră. Am rămas cumva așa, cu un gust amar la auzirea veștii că se închide Tereos – fabrica de zahăr Luduș – în condițiile în care în țară mai funcționau doar două – una la Bacău – Agrana și cea de la Mureș – Luduș.

Cine are frâiele în mână trebuie să se gândească foarte serios la acest aspect, pentru că am avut experiențe și cu alte industrii strategice și ne-au scăpat din mână. Trebuie să fie un o politică coerentă, o strategie pe termen lung”, a declarat Nicolae Nemeș, reprezentant al societății ”Vințana” Vințu de Jos, care lucrează 800 de hectare, din care anul acesta 50 au fost cu sfeclă de zahăr.

Într-un memorandum aprobat de premierul Nicolae Ciucă se susține că ”redeschiderea fabricii de zahăr de la Luduș ar asigura menținerea unei concurențe pe piața internă a zahărului, ceea ce reprezintă un obiectiv strategic necesar a fi îndeplinit la nivel guvernamental”.

Dorin ȚIMONEA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Idei colorate” – proiect pentru dezvoltarea autonomiei personale a copiilor și tinerilor instituționalizați

Culda Ionică

Publicat

în

„Idei colorate” – proiect pentru dezvoltarea autonomiei personale a copiilor și tinerilor instituționalizați

Un nou proiect pentru copiii și tinerii din casele de tip familial din județul Alba a început. Dacă în proiectele anterioare am abordat teme precum managementul emoțiilor și al conflictelor, proiectul „Idei colorate” vine ca răspuns la provocările pe care le-am întâlnit în cadrul activităților cu copiii și tinerii instituționalizați.

Posibilitatea de genera soluții multiple în cadrul rezolvării de probleme, autonomia personală și flexibilitatea sunt specifice oamenilor creativi. Astfel că, ne-am propus să construim activități ce potențează creativitatea și dezvoltă gândirea critică și să le oferim acestora.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul acestui proiect vom desfășura 24 de ateliere creative pentru 50 de copii din trei case de tip familial din județul Alba. Obiectivul fixat pentru aceste ateliere este implicarea în activități ce facilitează dezvoltarea abilităților necesare pentru optimizarea personală a acestor copii și tineri.

Mai mult, în cadrul proiectului, adolescenții vor crea 3 jocuri creative pentru dezvoltarea gândirii creative și critice a copiilor. Activitățile din cadrul proiectului vor fi puse la dispoziția celor care consideră că potențialul personal merită optimizat și manifestă curiozitate pentru dezvoltarea personală.

Resursele realizate pe parcursul proiectului se vor regăsi în cadrul unei expoziții virtuale pe pagina web a Asociației Centrul de Dezvoltare Personală și Combatere a Comportamentelor de Risc, www.psihokit.ro.

„Noi credem în creativitate și în puterea acesteia de a schimba în bine viața acestor copii. Prin creativitate putem înlătura modelele nocive ce provin din experiențele de viață negative, înlocuindu-le cu soluții numeroase, noi și diverse. Un copil poate reuși, atunci când are de ales. Noi ne propunem să facem cunoscut acest tipar de funcționare pentru copiii instituționalizați, un tipar al variantelor și posibilităților multiple pe care-l antrenăm prin jocuri de cooperare. Proiectul „Idei colorate” oferă copiilor și tinerilor oportunitatea de a se cunoaște mai bine și de a dobândi abilități necesare autonomiei personale”, a declarat doamna Popescu Ioana-Mirela, psiholog și președinte al Asociației Centrul de Dezvoltare Personală și Combatere a Comportamentelor de Risc.

Proiectul „Idei colorate” este finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Fii creativ! Alege culorile care te definesc și desenează-ți viața!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea