Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO| Festivalul Dilema Veche: Sâmbătă a fost ziua în care dilematicii s-au relaxat inteligent, alături de scriitori, artiști și muzicieni invitați în ospitaliera cetate Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cea de-a doua zi de desfășurare, Festivalul Dilema Veche i-a întâmpinat pe spectatori cu atmosfera unică de pe străzile Cetății Alba Carolina. Aceștia au fost invitați să facă parte din comunitatea construită ad-hoc, în jurul valorilor culturale și al spiritului dilematic.

festival dilema ziua1029

Între evenimentele din programul de azi s-au putut găsi jocuri deștepte pentru cei mici și cărți pentru cei mari, expoziție, lecturi la cafenea, politică europeană și idei, film documentar, muzică și, mai ales, bună dispoziție până târziu în noapte.

La ora 11.00 Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu au deschis atelierele pentru copii unde micuții au putut învăța să deseneze, să scrie povești, să fie creativi, ”să fie dilematici căci niciodată nu e prea devreme pentru dileme”, după cum au spus organizatorii.

În paralel s-a desfășurat mini-târgul de carte, la standurile amplasate în Piața Cetății unde, de altfel, pe tot parcursul festivalului vor fi lansări, discuţii și tombole.

Participanții la festival au putut urmări, începând cu ora 12.00 ceremonialul schimbului de gardă – o atracție turistică, dar mai ales o reînviere a unei pagini de istorie care aduce în prezent fastul de altădată al Cetății Alba Carolina.

De la ora 14.30 au putut fi auzite din nou Acordeoanele lui Emy Drăgoi în Cetate iar de la ora 15.00 a avut loc Expoziția lui Dan Stanciu – graficianul Dilemei de mulți ani, ale cărui “invenții” realizate de-a lungul timpului pentru Dilema Veche și Dilemateca, au ieșit din paginile de revistă și au ajuns în fața publicului.

[nggallery id=874]

[nggallery id=876]

A urmat, de la ora 16.00 Cafeneaua cu dileme (la Poarta III). Lecturi la cafenea cu Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi – patru dintre cei mai buni prozatori de astăzi care au citit din cărțile lor noi.

[nggallery id=877]

La ora 17.00 Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România) au fost prezenți, în Amfiteatrul central al Universității ”1 Decembrie 1918”, la dezbaterea Europa și “ceilalți”, în care a fost explorată relația dintre Uniunea Europeană și “margini”.

[nggallery id=875]

Începând cu ora 19.00, la Catedrala Romano-Catolică a fost programat recitalul Constantin Chiriac – ”Metanie Ție, Părinte!”. Reamintim că invitatul Dilemei este director general al Teatrului Național “Radu Stanca” Sibiu, din anul 2000. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în peste 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat, se numară Moromeții (regia Stere Gulea) și Croaziera (regia Mircea Daneliuc). A absolvit UATC la Bucuresti, în 1980, din 2006, este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susținută la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș, iar în anul 2008, i s-a acordat titlul de doctor honoris causa la Leeds Metropolitan University.

De la ora 20.00, la Muzeul Principia din Piața Cetății a rulat filmul documentar „Rețeaua” – cel mai recent film al lui Claudiu Mitcu, bazat pe o investigație jurnalistică a lui Vlad Mixich. Pelicula urmăreşte drumul clandestin al medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria până la pacienţii din România. Prezintă modul în care, atunci cînd e vorba de un sistem de sănătate neputincios, o astfel de reţea alternativă funcţionează și salvează vieți.

De la ora 21.00 Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București au făcut spectacol – ”Ucenicul Vrăjitor” o reprezentație care a asigurat buna dispoziție în a doua zi a festivalului. Categoric, a fost ”piesa de rezistență” din cea de-a doua zi a festivalului, iar invitații au fost răsplătiți de public pe măsură.

[nggallery id=882]

La ora 23.00 a început călătoria muzicală alături de Mihai Neniță, la Palatul Principilor. ”Traseele sale muzicale sunt rezultatul incursiunilor geografice și stilistice, un amestec de ritmuri, nuanțe, parfumuri și exprimă, mai presus de toate, bucuria de a exista și de a povesti pe patru corzi fericirea de a fi împreună cu cei pe care îi iubești și îi respecți”, au spus organizatorii și au avut dreptate – publicul a fost purtat într-un voiaj, de la clasic la rock, de la rock la jazz, iar de la jazz la rădăcinile folclorului românesc.

[nggallery id=883]

Galerie FOTO/VIDEO – Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia, ziua a doua:

[nggallery id=879]

[nggallery id=884]

[nggallery id=885]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea