FOTO, VIDEO. Doi luptători împotriva comunismului, din Alba, decedați într-o confruntare cu miliția, armata și securitatea, deshumați

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Doi luptători împotriva comunismului, Mârza Traian și Gligor Traian, care au participat la o confruntare armată cu Miliția, Armata și Securitatea, în anul 1949, la finalul căreia au ales să se împuște reciproc în inimă, au fost deshumați, miercuri, ei fiind îngropați într-o grădină a unei locuințe din satul Mesentea, comuna Galda de Jos, județul Alba.  

deshumare34Istoricul Marius Oprea, Șeful Biroului de Investigații de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, a declarat, miercuri,  că cei doi luptători împotriva comunismului, s-au împușcat reciproc în inimă după ce locuința în care se aflau a fost asediată de cadre ale Securității, Miliției și Armatei. Unul dintre ei a decedat, iar celălalt ”mai dădea semne de viață și a fost împușcat în cap de către un securist”.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În dimineața zilei de miercuri, 9 martie 1949, șapte cadre de Securitate au înconjurat casa, fiind trimisă o femeie înainte pentru a verifica ușa de intrare. Aceasta fiind încuiată, s-a încercat forțarea ei de către securiști, care au fost întâmpinați din interior cu focuri de armă. Retrăgându-se pe poziții prielnice, cadrele de securitate au deschis foc asupra imobilului. Văzându-se că cei doi partizani baricadați în interior nu cedează, s-a cerut sprijin de la Alba Iulia, de unde au venit 25 de persoane din partea Miliției, care s-au alăturat securiștilor aflați la fața locului. Asediul asupra casei a continuat cu forțe sporite, însă partizanii nu au vrut să renunțe la luptă. Ca urmare, prin Direcția Regională de Securitate Sibiu s-a cerut sprijin militar garnizoanei din Alba Iulia, care a trimis un tun anticar și o formațiune de militari, care s-au alăturat în teren efectivelor de la Securitate și Miliție. Obiectivul a continuat să fie atacat cu tot armamentul din dotare, asupra casei fiind aruncate zeci de grenade ofensive și incendiare. În jurul orei 17.00, cei din interior au încetat să mai răspundă cu foc.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

”A început asediul locuinței în care se ascundeau (n.r. cei doi) în 9 martie 1949 (…) Inițial securiștii au crezut că s-au adăpostit mai mulți în casă pentru că cei doi trăgeau și din pod și prin ferestre, ei fiind asediați de securitate care era postată dincolo de drum, în fața casei. Securitatea a cerut întăriri (…) Au ciuruit casa. În cele din urmă din casă nu a mai fost nicio ripostă, cu toate acestea securiștii nu au avut curaj să intre, au apelat la doi săteni pe care i-au trimis să vadă dacă partizanii mai sunt sau nu în viață. Sătenii au ieșit pe ușă cu armamentul celor doi și au spus că sunt morți. Într-adevăr unul dintre ei era mort, împușcat în inimă, celălalt și el împușcat în piept. Se pare că cu ultimele cartușe au ales să-și ia viața. Însă, cum spuneam, unul dintre ei mai dădea semne de viață și a fost împușcat în cap de către un securist”, a spus Marius Oprea, care a precizat că unul dintre ei a fost grav rănit în urma asaltului securității.

Întrebat cum au ales cei doi să-și ia viața, Marius Oprea a spus că ”împușcându-se reciproc”.

Investigațiile de identificare a cadavrelor celor doi au început săptămâna trecută, joi, în urma unor mărturii ale oamenilor din sat.

”Problemele noastre nu se opresc odată cu identificarea celor doi. Este ușor de stabilit, care, cine este, mă refer la oseminte pentru că diferența de înălțime între cei doi era destul de mare (…) Din păcate ei nu sunt considerați eroi de către statul român. Am făcut demersuri la asociația cultul eroilor pentru a fi înmormântați cu onoruri, cum se cuvinte, pentru că sunt eroi căzuți în lupta anticomunistă. Din păcate legea nu prevede că eroii anticomuniști ar fi eroi ai statului român așa că trebuie să apelăm la autoritățile locale pentru reînhumare, mai ales în situațiile în care morții nu au aparținători sau ei nu își permit, financiar vorbind o reînhumare”, a mai spus Marius Oprea

Acesta a precizat că legea ar trebui modificată ”astfel încât și eroii căzuți în lupta anticomunistă să poată fi înmormântați cu onoruri militare în cimitire ale eroilor”.

Mârza Traian s-a născut la 15 decembrie 1925 în satul Galtiu, comuna Sântimbru,  iar Gligor Traian s-a născut la 18 aprilie 1924 în comuna Livezile (fostă Cacova).

Casa din Mesentea, unde au decedat cei doi și în grădina căreia au fost îngropați, este situată la numărul 1, fiind prima din sat aflată pe partea stângă a drumului ce vine dinspre Galda de Jos. Imobilul este locuit și în prezent dar a fost amplificat ulterior prin adăugarea altor încăperi, însă partea veche se păstrează aproape integral. Urmele asediului sunt încă și acum vizibile în unele locuri de pe pereții exteriori ai casei.

Activitățile care prevăd deshumarea și recuperarea rămășițelor pământești ale victimelor se vor desfășura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de către IICCMER în acest caz.

Acțiunea de investigații arheologice din satul Mesentea, județul Alba a fost realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT). Activitățile din teren s-au desfășurat în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Primăria comunei Galda de Jos.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

marian 1 iunie 2016 at 16:17

Este o parte din istorie, este important pentru tara ca fara istorie nu ar exista, este un lucru bun ca sa stie lumea,… dar totusi decat sa dezgropam morti nu mai bine incercam sa restauram un spital, nu mai bine incercam sa ajutam un copil sarman, nu mai bine facem ceva pentru binele aproapelui?

cetateanul 1 iunie 2016 at 20:59

Gandeste-te la tortionarii care stau si se mai bucura de libertate…..si apoi la cei care au fost persecutati..
Si eu am zis ca si tine ca e pierdere de timp,pana am vazut mai multe documentare cu cei persecutati,si acum imi doresc sa se afle adevarul….

IO 1 iunie 2016 at 23:01

Precum comentariul de sus, cei care mai sunt in viata si au chinuit/omorat alti frati de-ai lor romani merita pedepsiti. Oameni ca cei doi sunt exemple care merita o inmormantare onorabila pentru simplul fapt ca nu s-au inchinat monstrului rosu (comunismul).

Comentariile sunt oprite