Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Cum arată Palatul Principilor din Alba Iulia, aproape de finalizarea lucrărilor de restaurare. Viitorul muzeu, la ora ultimelor retușuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO VIDEO| Cum arată Palatul Principilor din Alba Iulia, aproape de finalizarea lucrărilor de restaurare. Viitorul muzeu, la ora ultimelor retușuri

Lucrările de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, una dintre clădirile emblematice din Cetatea Alba Iulia, sunt aproape de a fi finalizate. Mai exact, au loc ultimele retușuri ale clădirii, înainte de a avea loc recepția oficială.

Palatul Principia va deservi drept muzeu, urmând ca treptat să fie „populat” cu diferite exponate, totodată dorindu-se să fie folosite și metode și tehnici moderne pentru a atrage în special publicul tânăr pentru a vizita muzeul.

Una dintre ideile de a atrage tinerii și micii turiști este folosirea unor echipamente VR pentru ca vizitatorii să aibă parte de un tur în care să informațiile prezentate să fie cât mai explicite.

YouTube video

De asemenea, tot în cadrul Palatului Principilor va fi înființat și Centrul Cultural „CREATIV” Alba lulia – Direcție de Cultură cu scopt de promovare a culturii și artei naționale și universale și de a contribui activ la promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și stimularea creativității contemporane.

Au fost descoperite și restaurate secvențe din decorațiile încântătoare ale pereților interiori, cu scene picturale. Flori și elemente vegetale, păsări și scene de vânătoare sau peisaje viu colorate, au animat acum 4-5 veacuri palatul. Toate acestea au fost găsite sub straturile de tencuială din diverse perioade ale existenței palatului.

Au fost descoperite multe ancadramente de piatră, care arată interesul deosebit manifestat de cei care au patronat acest palat, în decorarea sa cu cele mai impunătoare elemente arhitecturale, la parter fiind surprinse și ancadramente gotice, urmate firesc de cele renascentiste, care domină apoi, etajele Palatului. Se pot vedea fragmente de blazoane, inscripții sau chiar vechi feronerii ale ferestrelor și ușilor, alături de ancadramentele din piatră ale ferestrelor și portalelor.

Proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la servicii culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia.

Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea