FOTO/Video. Confirmare a crizei forţei de muncă: Una dintre cele mai importante companii din domeniul construcțiilor, cu sediul în Alba, a ”importat” muncitori vietnamezi

Una dintre cele mai importante companii din domeniul construcțiilor, cu sediul în Alba, a ”importat” muncitori vietnamezi.

Criza de meseriași în România e o problemă cu care se confruntă marea majoritate a angajatorilor, fie că este vorba despre construcții, agricultură, curierat sau alte domenii. Totodată, și acolo unde există, forța de muncă autohtonă este instabilă, iar muncitorii migrează tot timpul de la un angajator la altul, punând serioase probleme firmelor care de multe ori nu reușesc să finalizeze lucrările la termen. Pe deasupra, cer salarii supraevaluate și nu oferă la schimb seriozitate și profesionalism.

ELIT

În timp ce românii pleacă pe capete în străinătate, unde de multe ori acceptă să stea pentru ajutoarele sociale oferite, angajatorii români se văd nevoiți să ”importe” muncitori. La această soluție a recurs și unul dintre cei mai importanți producători de pavaje din România, care are sediul în Lancrăm (Sebeș).

Elis Pavaje folosește forță de muncă vietnameză la montarea pavelelor, muncitorii vietnamezi putând fi văzuți în aceste zile la lucru în Oarda de Jos, în zona dispensarului uman. Se pare că circa 40-50 de muncitori vietnamezi completează acum echipa de muncitori ai companiei care are fabrici în 3 orașe din țară și este furnizor de materie primă atât pentru mediul privat, cât și pentru autorități publice. Potrivit revistei Capital, Elis Pavaje a ajuns la un număr de 570 de salariați la nivelul întregului grup odată cu deschiderea celei de-a treia fabrici în județul Neamț, salariul mediu oferit în companie fiind de 2.900 de lei.

Potrivit legislației în vigoare, unui cetăţean venit din afara spaţiului comunitar trebuie să i se asigure un salariu mediu pe economie, adică în jur de 4.200 de lei. Astfel, odată veniți să lucreze în România, este posibil ca muncitorii vietnamezi să primească salarii duble față de cât câștigau la ei în țară.

Deși cheltuiala angajatorului cu muncitorii vietnamezi este mai mare, aceștia sunt harnici şi foarte serioşi, ajutându-i astfel pe angajatorii români să obțină o productivitate mai mare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

dolfi 13 mai 2018 at 20:06

vai ce tragedie…. pai cu un bol de orez si 2 bice pe spinare astia saracii nu misca in front, nu ca’ cocalaru’ roman cu pretentii!

Sifredi 13 mai 2018 at 23:15

4200 lei brut ?
Am studii superioare si masterat, am lucrat si pe posturi de studii superioare si de studii medii insa nu am ajuns la acest salariu brut in judet.
Noi tinerii plecam din tara pentru ca primim salariu minim pe economie sau putin mai mult si in locul nostru vin vietnamezi platiti mult mai bine ?
Chiar nu se gaseau romani sa lucreze la Elis pe banii astia ?
Nu cred asta.

Don Simon 13 mai 2018 at 23:48

Şi nici nu pun atatea intrebari ca si putorile romanesti…

Radu Roncea 14 mai 2018 at 2:43

Da. Interesant. Dar ma intreb si eu asa ca un om siplu…nu este oare mai la indemana sa oferi romanilor direct salariul ce legea il prevede pt straini? Da-i romanului 4200 lei pe luna si hai sa vedem apoi daca mai e criza cand vine vorba de locuri de munca. Serios…la romani legea spune ca 1900 e salariul minim ce il poti acorda si la straini 4200? Ba da prosti am ajuns.

Radu Roncea 14 mai 2018 at 2:43

Felicitari pt articol!

Eu 14 mai 2018 at 10:16

Ceva jmeecherie financiara este si aici,aduca prefera sa dea 4100 la straini decat,sa zicem 3100 la romani?! Lasati aburelile cu lipsa muncitorilor calificati si seriosi,nimeni nu mai face munca patriotica la mimim pe economie,ca atata sunteti obligati sa dati!Cica 2700 este mediul in firma aia,de ce nu 3700,daca aveti bani pt straini atunci platiti mai bine si romanii si o sa aveti angajati!

Don Costello 14 mai 2018 at 10:20

Dacă merge un român. ..ii dă 1500 net…la străini. ..3500 net…
Singura solutie. .

Boicotarea companiei!!

adormirea 14 mai 2018 at 17:12

Daca salariile unora care nu stiu sa faca NIMIC si sunt platiti din bani publii prin primrii si alte institutii ale statului depasesc 5.000 lei, iar la privat se negociaza de la 1.900 lei brutul, cine poate fi atit de prost incit sa accepte astfel de oferta ? Patroneii care mai cred ca isi pot bate joc de angajati ori sunt dusi cu pluta, ori au sfatuitori de doi lei.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...